Home Posle 5 Policijski čas u ruskim selima zbog najezde belih medveda

Policijski čas u ruskim selima zbog najezde belih medveda

by bifadmin

Prema navodima „Ruskog vesnika“, stanovnici sela Rirkajpij na severu Čukotke ovih dana žive u strahu i napetosti jer je njihovo naselje opkolilo više od 40 belih medveda, zbog čega je u selu uveden policijski čas. Čukotka je region koji se nalazi na krajnjem severoistoku Rusije i jedno je od najizolovanijih područja na svetu. Malobrojno stanovništvo živi u malim naseljima raštrkanim po ogromnoj tundri, „koja zimi tone u beskrajnu noć i sneg, u strašne arktičke vetrove i mističnu polarnu svetlost“. U tekstu se ističe da su beli medvedi veoma opasni po čoveka, ali se ubrajaju u zaštićene vrste, pa zato članovi „Medveđe patrole“ iz Svetskog fonda prirode (WWF) i volonteri daju sve od sebe kako ne bi došlo do susreta ljudi sa ovim životinjama.

medvedi sa cukatke


Istraživači obično nailaze na manje grupe ovih životinja, kažu u Svetskom fondu prirode. Na primer, ekspedicija nadležna za morske sisare koja je istraživala obalu Čukotke tokom nekoliko nedelja u oktobru otkrila je svega 15 belih medveda koji su se kretali odvojeno. Međutim, početkom novembra primećana je grupa od 20 belih medveda koji su se okupili nedaleko od sela Bilings. Uskoro su od volontera WWF iz ovog sela počele da stižu uznemirujuće vesti: „Ovde je neuobičajeno mnogo medveda. Ima i mužjaka i ženki sa mladuncima“. Naime, između velike ledene sante na kojoj su medvedi provodili leto i obale formirala se ledena prevlaka. „To je životinje podsetilo da i na obali ima hrane, pa su se zato tamo i uputile“, objašnjava vođa projekta „Medveđa patrola“ Viktor Nikiforov. „U to vreme je na obali između Kolime i Beringovog tesnaca bilo 15 leševa uginulih sivih kitova, što je za medvede odlična hrana.“

Nakon što su u kratkom roku pojeli ostatke kitova kraj sela Bilings, tridesetak medveda uputilo se prema jugoistoku, prešavši za nekoliko dana 200 kilometara obalom. Prošle srede stigli su do sela Rirkajpij. Ovo naselje nalazi se na samoj obali Severnog ledenog okeana, što medvedima olakšava pristup. Stanovnici su, ipak, imali sreće: na par kilometara udaljenosti od sela medvedi su naišli na leševe dva kita i nekoliko uginulih morževa. Pronađena hrana ih je na neko vreme zaustavila, ali je privukla i nove medvede da se pridruže grupi. Uskoro su volonteri iz „Medveđe patrole“ koju je predvodila Tatjana Minenko, na obali izbrojali 43 bela medveda.

Tatjana Minenko je o ovome odmah obavestila nadležne u Moskvi, izrazivši bojazan da bi medvedi mogli da dođu do seoskoe deponije koja se nalazi u blizini kuća. Članovi „Medveđe patrole“ su nekoliko puta dnevno obilazili okolinu sela, istraživali medveđe tragove na snegu i sarađivali sa lokalnim vlastima i preduzećima, naglašavajući da se beli medvedi ne smeju ubijati. Lokalnom stanovništvu ponovljena su uputstva kako bi trebalo da se ponašaju ako se sretnu sa belim medvedom, sa čime su stanovnici Čukotke odavno dobro upoznati, ali se vođa „Medveđe patrole“ Nikoforov pribojava da do nesreće ne dođe usled pojačane radoznalosti dece. Zato dvojica volontera od jutra dežuraju pokraj škole i dva puta dnevno obilaze selo i okolinu.

mishkis

„Pomažemo „Medveđoj patroli“ tako što im doniramo motorne sanke za kretanje po snegu, benzin i signalne pištolje za zastrašivanje medveda“, objašnjava Nikiforov. „Ljudima prilaze mladi medvedi koji se ničega ne boje, koji se nikada nisu sukobljavali sa čovekom. Privlači ih miris sa đubrišta. Ako se prema njima upute motorne sanke, medvedi će se uplašiti i pobeći par kilometara dalje. Najvažnije je da nema kontakta, pa zato medvedi nikako ne smeju da priđu kućama“.

Ekolozi priznaju da je teško dugo zadržavati toliko medveda od ljudskih staništa. Na sreću, vremenske prilike idu na ruku stanovnicima Čukotke. Za vikend je počeo da duva južni vetar i od obale udaljio ledene sante na kojima se nalazila jedna grupa medveda. „Ali, još ih je mnogo ostalo pored uginulih kitova“, opominje Nikiforov. Zato je u selu Rirkajpij i dalje na snazi ​policijski čas, koji stanovnicima zabranjuje da noću izlaze iz svojih kuća.

U Svetskom fondu prirode kažu da je ovolika koncentracija belih medveda na jednom mestu, u Čukotki dosta retka pojava. Medvedi se nisu okupljali u većem broju na obali od 2006. godine. „Ovo ne znači da belih medveda sada ima više. Na Arktiku ih je ostalo svega 25 hiljada, a ovaj incident je posledica spajanja ledenih santi sa kopnom“, još jednom je istakao Nikiforov, koji veruje da će se medvedi uskoro udaljiti od sela i da će se život meštana vratiti u normalu.

Pročitajte i ovo...