Home VestiEkonomija MMF: U borbi sa nezaposlenošću Srbija bi trebalo da smanji poreze i visinu minimalne zarade

MMF: U borbi sa nezaposlenošću Srbija bi trebalo da smanji poreze i visinu minimalne zarade

by bifadmin

Većina balkanskih zemalja pati od duboko ukorenjenih strukturalnih problema nastalih zbog odložene tranzicije i slabog priliva investicija, stoji u izveštaju MMF-a “Podsticanje rasta zapošljavanja na Zapadnom Balkanu”.

Rumunija i Bugarska, koje su u EU ušle pre osam godina, izgleda da unapređuju svoje politike zapošljavanja ali ostale zemlje Balkana ih ne prate u tome. No, i među zemljama koje su malo sporije u rešavanju ovih problema, opet se neke izdvajaju po rezultatima – Makedonija i Albanija preduzimaju ozbiljne reforme kako bi sprečile rast nezaposlenosti stvarajući povoljniju poslovnu klimu, dok druge balkanske države i dalje imaju rigidne institucije i strukturalne probleme koji pogoršavaju nezaposlenost.

smanjenje nez

U svim zemljama Balkana, pa i našoj, trebalo bi dati prioritet reformama koje bi ubrzale promene, donele povećanje stranih direktnih investicija i promovisale otvaranje radnih mesta. One bi trebalo da garantuju makroekonomsku stabilnost i da unaprede poslovnu klimu.

U tom pogledu MMF konkretno za Srbiju predlaže promenu načina isplaćivanja otpremnina a kao zajedničku ideju za nas i za Bosnu i Hercegovinu reformu sistema socijalne zaštite. Takođe bi trebalo da unapredimo konkurentnost radne snage, da smanjimo minimalne zarade i poresko opterećenje firmi. Osim toga, ceo Balkan, pa i mi, treba da radi na unapređivanju veština radne snage kako bi se stvorili uslovi za rast produktivnosti.

Sve ove preporuke trebalo bi da sprovodimo istovremeno, jer bi jedino tako imale efekta.

Pročitajte i ovo...