Home VestiEkonomija Rast prometa na Produktnoj berzi

Rast prometa na Produktnoj berzi

by bifadmin

Višegodišnje iskustvo da cene neposredno posle božićnih i novogodišnjih praznika nešto porastu, dobilo je svoju potvrdu i na početku 2014. godine. Dvonedeljno odsustvo trgovanja jednostavno je primoralo tražnju da bude aktivna na tržištu i obnovi svoje zalihe. Aktivnija tražnja od ponude redovno donosi i rast cena. Taj rast nije veliki, ali sasvim dovoljan da se koliko toliko pokrene tržište. Promet roba trgovanih preko „Produktne berze“ u Novom Sadu u periodu 13.1. do 17.1.2014. godine je iznosio 1.150 tona robe. To je za 21,05% više od prometa u prethodnoj nedelji. Za pomenutu količinu robe, kupci su morali da izdvoje 27.606.250 dinara, a to je u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje više za 44,43%.

Cena pšenice je u porastu. Na samom početku nedelje cena hlebnog žita je startovala sa nivoa 20,20 din/kg bez PDV da bi se trgovanje na samom kraju proteklog nedeljnog perioda zatvorilo cenom 20,50 din/kg bez PDV. Prosečna cena trgovanja iznosila je 22,30 din/kg ( 20,28 bez PDV), što je za 2,74% više od cene iz prethodne nedelje. Ako je suditi po opštem tržišnom raspoloženju, pšenici se i u narednoj nedelji „nameštaju“ okolnosti da nastavi rastući trend.

poljo

Kukuruz je posle naglog rasta u prvim danima nove godine, u drugoj nedelji januara stabilizovao cenu na prosečnom nivou od 17,25 din/kg ( 15,68 bez PDV) što je praktično isti cenovni niovo kao i prethodne nedelje, ili preciznije, za neznatnih 0,11% manje od proseka cene prethodne nedelje. Preračunato u apsolutne vrednosti, taj pad je zanemarljivo mali i iznosi svega 0,02 dinara ili 2 pare po kilogramu. Kukuruza ima dovoljno na tržištu i stabilizacijom cene, bez sumnje će se i tržište aktivirati još više.

Tri kupoprodajna ugovora na tržištu soje definisali su prosečnu cenu trgovanja koja je u nedelji za nama iznosila 56,21 din/kg ( 51,10 bez PDV). Rast cene soje je očigledan i u odnosu na poslednje trgovanje ovom robom i iznosio je 7,31%. U drugoj polovini nedelje registrovan je kupoprodajni ugovor po ceni od 52,20 din/kg bez PDV, čime je soja dostigla svoj ovosezonski cenovni maksimum . Iz korpusa roba tzv. „Soja kompleksa“ trgovano je i sojinom sačmom sa 47% proteina, a prosečna cena je iznosila 73,86 din/kg ( 61,55 bez PDV). U odnosu na poslednje trgovanje ovom važnom komponentom za stočnu hranu to je rast od čak 8,17%.

Da su pripreme za prolećnu prihranu useva uveliko počele pokazuje nam i 125 tona trgovanog mineralnog đubriva UREA i to po prosečnoj ceni od 36,29 din/kg.

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

produktna opet tabelqa

PRODEX

Nakon proteklih praznika, tržište poljoprivrednih proizvoda se konačno aktiviralo. Tokom nedelje tržište kukuruza je naslućivalo potencijalni rast cene ovog artikla, jer se sredinom nedelje za kilogram kukuruza plaćalo i 16,00 din/kg, bez PDV-a. Kraj nedelje je ipak demantovao ovu procenu, s obzirom da je poslednje ovonedeljno trgovanje kukuruzom završeno po 15,50 din/kg, bez PDV-a, što je za 15 para niže nego prošlog petka.

Istovremeno pšenica i soja beleže rast cene. Za kilogram pšenice se danas plaća 20,50 dinara, bez PDV-a, što je za 0,40 din/kg, više nego prošlog petka. Ipak, najveće cenovne promene su se desile na tržištu soje. Cena soje od 48,50 din/kg, bez PDV-a, koliko je iznosila krajem prošle i početkom ove godine, tokom protekle nedelje “otišla” je prvo na 50,00 din/kg, bez PDV-a, a potom i na 52,20 din/kg, bez PDV-a.

Cenovni skok pšenice i soje, uz relativno stabilnu cenu kukuruza, direktno su prouzrokovali rast indeksne vrednosti PRODEX-a. Ovaj pokazatelj dana beleži indeksnu vrednost od 211,58 poena što je za 2,53 indeksnih poena više nego prošlog petka.

SVET

Vrednosti pšenice su usled rasta globalne tražnje skočile i rezultirale prekid najdužež nedeljnog cenovnog pada u poslednje dve godine. Egipat i Japan su kupovali američku pšenicu i samim tim jačali izvoz SAD-a. Setvena oblast ozime pšenice je suprotno očekivanjima smanjena za 3% u odnosu na prošlu godinu, na nivo od 17.0 m/ha. Potrošnja hlebnog zrna je smanjena, dok su izvoz i zalihe skočile.

Vrednosti kukuruza su tokom cele nedelje fluktuirale. USAD je objavio u izveštaju da su proizvodnja i zalihe u SAD-u manje nego što su analitičari procenjivali, dok su svetkse zaliheuvećane. Cena je sredinom nedelje pala na osnovu špekulacija da bi potrošnja u proizvodnji stočne hrane mogla opasti, što bi rezultiralo rastom zaliha.

U poređenju sa poslednjim danom trgovanja u prošloj nedelji martovski fjučers na pšenicu je pojeftinio za 1,99%, dok je fjučers na kukuruz zabeležio skok od 3,88%.

Cena soje u prvoj polovini needlji konstantno rasla , a najviše u poslednjih pet nedelja na osnovu znakova o rastu potražnje iz Kine za američkom sojom, dok je u drugoj polovine nedelje počelo da se trguje novim martovskim fjučersom na soju.

U odnosu na prošlu nedelju, novi martovski fjučers na soju je za 3,25% skuplji, dok je, takođe, novi martovski fjučers na sojinu sačmu u osnovu na prošlu nedelju skuplji za 4,27%.

U Parizu je pšenica jeftinija za 3,39% u odnosu na poršlu nedelju. U Budimpešti je pšenica jeftinija za 0,27%, dok je cena kukuruza skočila za 0,82%. Cena kukuruza u Parizu je viša za za 1,01%.

Pročitajte i ovo...