Home VestiEkonomija Hinić: Ukrajinska kriza mogla bi imati posledice i za Srbiju

Hinić: Ukrajinska kriza mogla bi imati posledice i za Srbiju

by bifadmin

Ukrajinska kriza sve više otvara i pitanje njenog potencijalnog uticaja na globalne ekonomske tokove. U slučaju daljeg nepovoljnog razvoja događaja, ta kriza mogla bi imati indirektan negativan uticaj na Srbiju – preko rasta svetskih cena, pre svega energenata i žitarica, odnosno preko trgovinskog i finansijskog kanala ukoliko bi se pogoršala ekonomska kretanja u zemljama s kojima najviše sarađujemo, izjavio je Branko Hinić, generalni direktor Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije na jučerašnjem predstavljanju Izveštaja o inflaciji – maj 2014.

Takođe, eventualno povećanje averzije investitora prema riziku i dodatno smanjenje njihove izloženosti prema zemljama u usponu verovatno bi za te zemlje, a time i Srbiju, značilo porast premije rizika i pritiske u pravcu slabljenja njihovih valuta, rekao je Hinić.
 ukrajina ulica
Premija rizika svih zemalja u regionu, merena EMBI, zabeležila je pad od početka godine, a najviše u slučaju Srbije. EMBI za Srbiju trenutno se kreće na nivou od oko 260 b.p., što je njegova najniža vrednost od novembra 2007. godine.

Pročitajte i ovo...