Home VestiEkonomija Etihad Ervejz prevozi sve više putnika i tereta

Etihad Ervejz prevozi sve više putnika i tereta

by bifadmin

Etihad Ervejz, nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, ostvarila je dvocifren rast obima putnika i tereta u prvoj polovini 2014. godine, što je njen najbolji učinak u šestomesečnom periodu ikada, sa rastom ukupnih prihoda na 3,2 mlrd. US$.

Ukupno 6,7 miliona putnika je letelo ovom aviokompanijom između januara i juna ove godine, što je skoro 22% više u poređenju sa 5,5 miliona putnika u istom periodu prošle godine.

Etihad Kargo je takođe nadmašio globalno tržište prevezavši 268.713 tona tereta i pošiljki u prvoj polovini 2014. godine, što je porast od 25% na godišnjem nivou, i na taj način značajno doprineo ukupnom prihodu kompanije. Kargo je i dalje na putu da postane poduhvat vredan milijardu dolara u 2014. godini.

etiad rast

Arapska kompanija je u drugom kvartalu 2014. imala i rast prevezenih putnika i tereta od 25% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Obim putnika i tereta je pojačan zahvaljujući brzom rastu globalne mreže linija Etihad Ervejza sa 98 destinacija aktivnih do kraja prve polovine 2014, u poređenju sa 92 u istom periodu prošle godine. Mreža ove aviokompanije će do kraja godine porasti na 103 destinacije, uz letove za Jerevan koji će biti uvedeni ovog meseca, i letove za Rim, Pert, Puket i Dalas do kraja 2014. godine.

Organski rast je podržan od strane kodšer i akcionarskih partnerstava u prvoj polovini 2014. godine, sa procenjenih 1,4 miliona putnika na letovima Etihad Ervejza (+28% na godišnjem nivou) i sa prihodom od 471 miliona US$, što je 23% prihoda od putnika ove aviokompanije. Samo u drugom kvartalu, potpisan je novi kodšer sporazum sa aviokompanjom GOL, a postojeći kodšer sporazumi su prošireni sa partnerima poput Džet Ervejza, Erberlina, Er Srbije, Er Fransa i Saut Afrikan Ervejz, dok je letovima Etihad Ervejza prevezeno 754.050 putnika (+32% na godišnjem nivou), uz prihod od 247 miliona US$.

Flota aviokompanije je proširena na 102 letelice. Samo u drugom kvartalu isporučeno je sedam letelica. Dodatnih šest letelica će biti dobijeno u drugoj polovini 2014. godine, uključujući prvi Erbas A380 i Boing 787 Etihad Ervejza, koji će početi sa letovima u decembru i imaće potpuno nove proizvode za prvu, poslovnu i ekonomsku klasu. A380 će takođe, prvi na svetu, imati trosobni privatni apartman, „The Residence by Etihad™“, koji će imati dnevnu sobu, odvojenu dvokrevetnu spavaću sobu i tuš, kao i ličnog batlera.

Potražnja je takođe pojačana pod uticajem novog globalnog stimulusa, koji dodeljuje „Etihad Guest“ kilometre za rezervisanje ličnih pošiljki, koje se mogu iskoristiti za letove i druge nagrade. Ovo upotpunjuje postojeći Etihad „CargoConnect“ program, koji nagrađuje male i srednje špeditere kilometrima za njihov posao prevoza tereta. U drugom kvartalu je uveden i „Partner Elite“ program sa ciljem prepoznavanja i posebnog tretmana većih ključnih multinacionalnih klijenata Etihad Kargoa.

Broj zaposlenih u Etihad Ervejzu je povećan na 20.149 zaposlenih do kraja prve polovine, što je 28% više na godišnjem nivou.

Pročitajte i ovo...