Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Zapošljavanje mladih

B&F reč nedelje: Zapošljavanje mladih

by bifadmin

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje oko 200.000 mladih u Srbiji je nezaposleno, odnosno 36 odsto, što svrstava našu zemlju u evropski vrh u ovoj neslavnoj disciplini. Cilj Vlade republike Srbije je da se taj broj smanji na 15 odsto, ali prema rečima nadležnih, ove planove koči trend da sve veći broj mladih posao traži van granica Srbije.

Jedno od rešenja za ovaj problem vidi se u uspostavljanju partnerstva između obrazovnih institucija i privatnih kompanija, istaknuto je na konferenciji “Pakt za mlade – Jačanje partnerstava za podsticanje zapošljivosti i socijalnog uključivanja mladih”.

 

zaposljavanje-mladih-2

 

Prema poslednjim istraživanjima, položaj mladih u Srbiji nije ohrabrujuć – dve trećine njih izdržavaju roditelji, svaka druga mlada osoba nema posao, 70 odsto izjavljuje da želi da se odseli, a oni koji su članovi političkih stranaka u njih su se učlanili samo da bi dobili posao.

U poslednjih nekoliko nedelja ova tema je aktualizovana tokom kampanje za reformu obrazovnog sistema, kako bi on proizvodio kadrove koji su potrebni privredi, a samim tim i lakše zapošljivi.
I sama privreda se poslednjih godina uključila u školovanje kvalifikovanih kadrova, što najbolje pokazuje primer kooperativnog obrazovanja – sve je više kompanija koje, u sklopu kooperativnog obrazovanja (uvođenja elemenata dualnog obrazovanja u srednje škole), primaju učenike na praktičnu nastavu, ali i interesovanja za ove škole. Naime, u škole u kojima se realizuju pilot-projekti dualnog obrazovanja, upisalo se 511 učenika, što je, prema rečima presednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, rekordan broj.

„Jedina mogućnost da se smanji nezaposlenost kod mladih je da stvorimo dobru bazu za razvoj privrede. To je ono što je osnovni zadatak dualnog obrazovanja“, rekao je Čadež.
Na ovaj način se za sada školuju učenici nekoliko različitih obrazovnih profila – industrijski mehaničar, trgovac, operater nameštaja, bravar zavarivač, a trenutno se radi na novom profilu – špediter.

 

zaposljavanje-mladih

 

Rezultati se već vide – cela prva generacija koja se školovala za industrijskog mehaničara u Tehničkoj školi u Pećincima letos je zaposlena u Bošu, u kompaniji u kojoj su đaci obavljali praktičnu nastavu. Očekuje se da će veliki broj učenika koji tokom školovanja po ovom modelu uče da zaista rade svoj posao biti zaposlen posle završetka obrazovanja.

Da škola mora da školuje kadrove za rad, a ne za biro, misli i novi minister prosvete koji najavljuje postepeno uvođenje dualnog obrazovanja “u onoj meri koliko je privreda spremna da primi kadrova”.

No, da bi sav ovaj napor dao bolje rezultate potrebno je, kažu stručnjaci, da bliže sarađuju privreda i nadležni državni organi, počev od izveštavanja o kadrovima koje treba školovati u narednom periodu pa sve do uključivanja većeg broja kompanija u obrazovanje mladih.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...