Home VestiPolitika i društvo Junker zabrinut zbog rasta populizma u EU

Junker zabrinut zbog rasta populizma u EU

by bifadmin

“Evropskoj uniji nedostaje jedinstvo dok joj istovremeno preti do sada neviđen rast galopirajućeg populizma”, rekao je predsednik Evropske komisije u svom godišnjem govoru pred Evropskim parlamentom. Žan Klod Junker takođe smatra da su nekad nacionalni interesi država mnogo izraženiji nego interes cele zajednice i dodaje da EU ne pokušava da potpokava suverenitet njenih članica već samo da učini Evropu boljim mestom za život.

Populisti iskorišćavaju podele koje postoje unutar EU, misli Junker, i tako samo produbljuju probleme umesto da ih rešavaju. Problemi koji se što pre moraju rešiti su po njegovom mišljenju visoka nezaposlenost i socijalna nejednakost. Junker je predložio i produžetak trajanja i finansijskih kapaciteta Evropskog investicionog fonda koji bi do 2022. godine mogao da dostigne sumu od 630 milijardi evra.

No ekonomski problemi nisu jedini o kojima Unija treba da brine, tu je i odluka Ujedinjenog Kraljevstva da napusti zajednicu evropskih država koja je podigla evroskeptični sentiment širom kontinenta, zatim migrantska kriza, kao i politički potresi u nekim većim članicama EU.

Neki od predstojećih događaja na koje treba obratiti pažnju na Starom kontinentu su referendum o ustavnoj reformi u Italiji koji bi mogao skinuti sa vlasti aktuelnog premijera, izbori u Francuskoj i Nemačkoj, politička nestabilnost u Španiji i standardni grčki problemi pri vraćanju njenih dugovanja. U istočnoj Evropi vlasti država sve glasnije protestuju zbog migrantske politike EU.

Pročitajte i ovo...