/ Politika i društvo / Smeštaj turista u Grčkoj uskoro pod lupom poreznika
BiF Analize Čitajte B&F online

Smeštaj turista u Grčkoj uskoro pod lupom poreznika

This post has already been read 2062 times!

Vlasnici nekretnina u Grčkoj koji putem sajta Airbnb kratkoročno izdaju smeštaj uskoro će ući u radar poreskih inspektora, čiji će posao olakšati elektronska platforma Nezavisnog organa za javne prihode koja treba da počne sa radom krajem nedelje.

Domaćini turista iz ostatka sveta biće u obavezi da se registruju na ovoj platformi i prilikom sklapanja svakog ugovora o zakupu sa svojim gostima popune sve pojedinosti o njemu.

Uz to, poreski obveznici moraće da dostave bilans ranijih primanja, posle čega će početi da se vodi individualni spisak ugovora i prihoda povezanih sa njima. Ono što, međutim, nije precizirano jeste da li se ova obaveza odnosi samo na 2018. godinu ili će obuhvatiti i prethodne.

Takođe, zbog trenutne tehničke nemogućnosti unakrsne provere podataka, planirano je da poreski službenici obilaze bukirani smeštaj predstavljajući se kao gosti, ne bi li utvrdili da li su prihodi prijavljeni.

U kombinaciji s ovom merom inspekcija će se oslanjati i na novac deponovan putem sajtova kao što su Airbnb, Booking.com, HomeAway, itd. pa će se te sume, kada platforma bude aktivirana, upoređivati sa prijavljenim prihodima. U slučaju neslaganja, vlasnici nekretnina će plaćati kazne i do 5.000 evra.

Inače, prihodi od davanja nepokretnosti u zakup, u Grčkoj se oporezuju sa 15 do 45 odsto, u zavisnosti od ukupnog prihoda poreskog obveznika.

Inače, AirBnB je i pod lupom Evropske komisije i moraće da menja neke stvari u svom poslovanju.

 

Izvor: daljine.rs

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close