Home VestiEkonomija Poljoprivrednicima se protest isplatio, izborili se za većinu zahteva

Poljoprivrednicima se protest isplatio, izborili se za većinu zahteva

by bifadmin

Posle pet dana protestovanja poljoprivrednici su potpisali sporazum sa predstavnicima Vlade Srbije o ispunjenju zahteva koje su dogovorili u subotu, 20. maja, među kojima je najvažniji povećanje subvencija po hektaru.

U ime sedam udruženja i vodećeg Uduženja za opstanak poljoprvrednika Srbije koje je predvodilo proteste, sporazum, koji stupa odmah na snagu, potpisali su Mileta Slankamenac i Vladimir Višić.

Poljoprivrednici će, prema tom dogovoru, dobiti veće subvencije za 9.000 dinara (6000 dinara dizel gorivo + 3000 dinara direktno), pa će im država ukupno isplaćivati 18.000 dinara za najviše 20 hektara po domaćinstvu.

Maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisana za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju, biće povećana na 100 hektara, počev od 1. januara 2024. godine, u skladu za Zakonom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Subvencije, premije, prelevman…

Premija za mleko će umesto 15 dinara po litru biti 19 dinara, a subvencija po kravi se povećava sa 30.000 na 40.000 dinara.
Prema sporazumu će biti sprovedena analiza kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda i intenzivno će se nastaviti komunikacija sa proizvođačima mleka.

Predviđeno je i regulisanje tržišta uvođenjem kvota za proizvođače, pre uvoznike mleka, a što će biti predmet daljih razgovora u najkraćem roku.

Premijerka je u razgovorima obećala i da se uvodi prelevman na uvoz polutvrdih sireva iz EU od 300 dinara po kilogramu i da se naknada za odvodnjavanje smanjuje 50 odsto, a 2024. godine ukida.

Sporazum predviđa i pronalaženje rešenja za za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan, kao i sprovođenje analize tržišta u pogledu uređenja žitarica.

Biće uveden i takozvani plavi dizel koji se odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru, za sve upisane površine u poljoprivrednih gazdinstava.

Učesnici protesta poljoprivrednika, kako se navodi u sporazumu, biće izuzeti, odnosno neće biti procesuirani ukoliko su kažnjavani na protestu poljoprivrednika.

Ovde možete pogledati originalne zahteve demonstranata.

Izvor: N1

Foto: Kamala Bright, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar