Home TekstoviNove tehnologije Održana Osnivačka skupština Piratskog pokreta

Održana Osnivačka skupština Piratskog pokreta

by bifadmin

Juče je u Beogradu u javnom prostoru Haklab održana Osnivačka skupština Piratskog pokreta. Program nevladine organizacije Piratski pokret sastoji se iz principa koji se odnose na reformu zakona o autorskim i srodnim pravima, slobodu govora i protok informacija, internet neutralnost, oštriju regulaciju prikupljanja podataka o građanima, otvoreno društvo – otvorenu vladu, direktnu demokratiju, slobodno znanje, slobodni softver i slobodnu kulturu.

„Načelo kojim se vodimo u ovom trenutku je da sačuvamo pragmatičnost i agilnost. Osnivanje udruženja Piratski pokret je prirodan nastavak aktivnosti koje Pirati imaju poslednje četiri godine, i omogućiće nam pristup fondovima i neometan rad na piratskoj agendi“, kaže koordinator udruženja Aleksandar Blagojević.

Osnivanje Piratskog pokreta u Srbiji dešava se samo jedan dan nakon što je svet obišla vest o trećoj veličanstvenoj pobedi Pirata na izborima u Evropi. Naime, juče su nemački Pirati po drugi put postigli istorijski uspeh na izborima u pokrajini Saarland osvojivši 7,4 % na izborima za parlament.

“Mnogi su sumnjali u pobedu Pirata i neprestano govorili da je uspeh PiratenPartei nemoguć zbog imena, post-industrijskih pravila, trasnparentnosti na kojoj insisitiramo i nehijerarhijske inkluzivne organizacione kulture. Zamoilo bih sve ove ljude, bilo da su desno ili levo orijentisani, da smesta siđu sa scene. Dok su se oni zabavljali tezama zašto promene nisu moguće Pirati su zauzeli mesta u Parlamentu“, izjavio je Rik Falkvinge, osnivač Piratske partije u Švedskoj povodom trećeg piratskog ulaska u Parlament na svom ličnom blogu.

Pročitajte i ovo...