Home TekstoviB&F Plus Rast izvoza u 2013 – realnost ili želja?

Rast izvoza u 2013 – realnost ili želja?

by bifadmin

Nedavna izjava ministra finansija Mlađana Dinkića da se u 2013. godini očekuje rast izvoza od 25% budi nadu u rast i industrijske i poljoprivredne proizvodnje a samim tim i u stvaranje novih radnih mesta. Analizirajući postojeće pokazatelje kretanja izvoza Srbije Dragovan Milićević je na sajtu Makroekonomija pokušao da dokuči da li su ova očekivanja realna ili u domenu fantastike. Podaci o dominantim robnim grupama koje se izvoze govore da je u pitanju ipak ovo drugo.

tabela

Ove 23 grupe proizvoda iz tabele učestvuju sa preko 80% u ukupnom izvozu u svim posmatranim godinama. Robna struktura izvoza se veoma malo menja – navedene vrste roba su nosioci izvoza Srbije u prethodnih 6 godina (uključujući i izvoz za prvih devet meseci 2012 godine), što znači da najavljeni rast izvoza od 25% ili preko 3 milijarde dolara u 2013. treba tražiti među njima. U poslednjoj koloni tabele je dat procenat ostvarenja godišnjeg izvoza u 2012. u odnosu na prethodnu godinu jer je izvoz iz 2012. dat za prva tri kvartala.

Poštujući princip sezonskog kretanja izvoza kod nekih grupa proizvoda može se konstatovati sledeće:

-Izvoz za 9 meseci 2012. u odnosu na isti period 2011. (prosečno mesečno kretanje) već zaostaje za oko 8,9%.

-Pojedine robne grupe neće imati ostvarenje kao u 2011. godini, pre svega robna grupa 72 – gvožđe i čelik jer nema izvoza US Still-a kao 2011 godine

-Značajan zaostatak u odnosu na 2011. godinu imaju bakar i proizvodi od bakra, guma i njeni proizvodi, plastika, sezonsko voće, šećer i sl.

-Žitarice imaju značajno veći izvoz nego 2011. (mesečni prosek) i očekuje se povećanje izvoza.

nerealna očekivanja

Međutim, prognoza za 2013. godinu treba da uključi realne mogućnosti povećanja proizvodnje i izvoza koji su u ovom trentuku nerealni zbog:

-Ovogodišnje suše i pada prinosa za preko 50% koji će značajno umanjiti potencijale izvoza kukuruza kao glavnog izvoznog aduta Srbije (zaraženost roda mikrotoksinima je posebna priča)

-Toga što su glavni izvozni aduti pored kukuruza (gvožđe i čelik) u 2012. bili na nivou od samo 30% izvoza u odnosu na 2011. i nije realno prognozirati brži oporavak dok se ne reši status Železare Smederevo, pa čak ni kada se on reši

-Rasta izvoza ostalih robnih grupa koji bi trebao biti oko 40% u odnosu na 2012. da bi se nadomestio pad glavnih nosilaca izvoza.

U narednoj tabeli su dati podaci o rastu/padu izvoza po robnim grupama od 2008-2011 mereni kretanjem lančanih indeksa. Iz nje se vidi da je u 2011. došlo do oporavka izvoza kao rezultat   značajnog rasta izvoza žitatica, aluminijuma, elektronske opreme i mašina.

Takođe nije realno očekivati veliki rast izvoza vozila koji bi dominanto popravio saldo robne razmene jer se kriza tražnje automobila i dalje nastavlja a nosilac izvoza Fiat je u Poljskoj otpustio 1500 radnika zbog smanjenja tražnje za automobilima.

Kretanje izvoza Srbije glavnih robnih grupa (lančani indeks)

tabela 2

Analizom doprinosa poljoprivrede i industrije rastu izvoza dolazi se do zaključka da je dominatno učešće industrije. Imajući u vidu trenutni položaj ovog sektora, kao i veliki pad aktivnosti u 2012. logičan je zaključak da će bez značajnog rasta industrijske proizvodnje biti teško ostvariti pomenutu prognozu. Učešće izvozne aktivnosti u ukupnoj aktivnosti industrije u 2011. bilo je oko 36%, pa postoje dileme oko preusmeravanja proizvodnje u izvoz.

Opšti zaključak je da se prognoza o rastu izvoza resornog ministra, kao i mnoge pre nje, bila previše optimistična i da neće biti ostvarena iz više razloga:

-Zato što je potrebno da industrijska proizvodnja poraste za preko 6% u 2013. godini što je u ovom trenutku veoma teško ostvarivo

-Male mogućnosti da će rasti ponuda žitarica i smrznutog voća

-Zbog toga što su neophodne negativne korekcije deviznog kursa što bi ugrozilo kompletnu makroekonomsku politiku zemlje

*Ovi podaci su prezentovani u analitičkoj formi kroz kretanje izvoza po dominantim robnim grupama u prethodnih 6 godina (što je oko 80% vrednosti ukupnog izvoza)

Pročitajte i ovo...