Home TekstoviB&F Plus Druga strana slobode: Šta se krije među stranicama nezavisnih e-knjiga?

Druga strana slobode: Šta se krije među stranicama nezavisnih e-knjiga?

by bifadmin

Izdavači online knjiga od WHSmith do Barnes & Noble našli su se nedavno na udaru kritika javnosti zbog jednog članka u Kerneru u kojem piše da Amazon maloletnicima prodaje sadržaje o incestu, silovanjima i drugim neprimerenim temama. Ugledni izdavač WHSmith zatvorio je svoj sajt kako bi uklonio sve nezavisne kjnige dok one ne dobiju ocenu “bezbednih”. Ovo je sve posledica činjenice da nezavisni autori mogu direktno na sajtovima da objavljuju razne sadržaje, a da urednici tih sajtova ne stižu da pregledaju baš sve okačene knjige.

Popularni pretraživači poput Googlea, Yahooa i Binga pretražuju tek 10 posto interneta, dok je ostalih 90 posto skriveno od očiju prosečnih korisnika, ali ne i nedostupno. U pitanju su gomile podataka, dokumenata i veb stranica koje jednostavno nisu indeksirane u komercijalnim pretraživačima, ali to ne znači da ne postoje. Da biste našli ovaj sadržaj morate znati za njegovo postojanje. Knjige koje su se nalazile u ovom sakrivenom virtuelnom prostoru sada su okačene na sajtove e-izdavača, često bez opisa i sinopsisa, pa se tako provlače i škakljivi sadržaji.

citanje knjge

Međutim ove knjige se mogu mapirati, na čemu radi firma Book Genome Project, koja već godinama istražuje pomenutu sferu interneta. Ona pomaže izdavačima da na osnovu sadržaja bolje klasifikuju knjige i to velikom brzinom – pretražujući od 40.000 do 100.000 knjiga nedeljno.

Kako ovo radi prikazano je na primeru knjige “50 nijansi sivog” koja je analizirana po blokovima. Svaki blok imao je oko 1.000 reči koje su bile označene bojama – zelena je značila da nema seksualnih sadržaja, žuta da ima umerenih, a crvena…to je već svima jasno.

seksualni sadrzaji

Pošto vidimo da ima i žutih i crvenih delova, jasno je da ovakva knjiga ne bi smela da bude označena kao dečija literatura.

Međutim i među knjigama za odrasle postoji gradacija. Postoje izdavački standardi koji svrstavaju knjige u erotsku kategoriju, i po ovom istraživanju (koje nije obuhvatilo reprezentativni uzorak, ali jeste veliki broj knjiga) u nju spada 28,5% samoizdavača. Kada je reč o tradicionalnim izdavačima ovaj procenat je skoro 29 puta manji – 1,1%.

Međutim, veliki e-izdavači nisu se našli na meti kritika toliko zbog erotike koliko zbog incestuozne i bestijalne literature, koju je na internet postavilo 1,9% odnosno 0,9% samoizdavača. Dakle, ispod 3% sadržaja bavi se objektivno uvredljivim erotskim temama.

Međutim pošto u online izdavaštvu ima veoma mnogo žanrova, kada bi knjige incestuozno-bestijalne tematike bile svrstane u posebni žanr ispostavilo bi se da su tri puta brojnije od svih kuvara koje su tradicionalni izdavači objavili 2010. godine.

Izvor: digitalbookworld.com

Pročitajte i ovo...