Home VestiPolitika i društvo Preti li nam Azijsko proleće?

Preti li nam Azijsko proleće?

by bifadmin

Na ulicama Hongkonga policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji zahtevaju demokratsku primenu postojećeg prava na izbor prvog čoveka lokalne vlade. Vlasti iz Pekinga i narod u Hongkongu imaju različito tumačenje ovog zakona.

hongkong nemiri
Britanci su 1997. godine predali natrag Hongkong u ruke kineskim vlastima, a ovaj nekadašnji grad-država zadržaće svoj drugačiji socio-ekonomski model i visok stepen autonomije kao zaseban administrativni region sve do 2047. godine. Prvog čoveka vlade Hongkonga bira kineski izborni komitet od 1.200 članova, ali po ukazu donetom još 2007. godine, od 2017. godine za prvog čoveka Hongkonga mogu da glasaju svi građani za sopstvenog kandidata, po pravilima demokratskih glasačkih procesa koji važe širom sveta.

Vlasti u Pekingu su, međutim, protumačile sopstveni dekret malo drugačije: svi građani će imati pravo glasa, ali će moći da glasaju isključivo za jednog od kandidata koje ponudi Peking. Ova odluka „isterala“ je građane, a zatim i policiju na ulice.

Od jutrošnje upotrebe suzavca, 17 banaka u gradu pozatvaralo je svoji 29 filijala, a preduzeća u samom centru uglavnom su obustavila svoj rad. Hang Sang berzanski indeks pao je za 2,5% od jutros. Instagram i popularni blog sajt Weibo bili su ugašeni juče, kako se vest i panika vezani za demonstracije ne bi proširili među građanima na kopnenom delu Kine.

Među zapadnim analaitičarima zato je danas ključno pitanje hoće li se efekat hongkonških demonstracija preliti i u ostale delove zemlje, pa čak i dovesti do eventualnog Azijskog proleća. U Makauu i Tajvanu već su se ispoljili prvi znaci podrške demonstrantima u Hongkongu. Međutim, američki CNBC smatra da je rizik za dalje širenje nezadovoljstva veoma mali, te da je ovo samo lokalni problem, koji će najverovatniej potrajati još nekoliko dana.

Pročitajte i ovo...