Home TekstoviB&F Plus EU: Reogranizacija Srbijagasa uslov za pregovore o energetici

EU: Reogranizacija Srbijagasa uslov za pregovore o energetici

by bifadmin

Evropska komisija je saglasna s ocenom Evropske energetske zajednice (EZ) da sadašnji plan reorganizacije Srbijagasa “ostavlja otvorena mnoga pitanja” i da će se promene unutar te kompanije imati u vidu kad Srbija dođe do otvaranja poglavlja o energetici u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom. To je 23. januara agenciji Beta rekla portparolka Komisije u Briselu Maja Kocijančić, prenevši stav EK da se mnoga otvorena pitanja tiču “druge faze restrukturiranja Srbijagasa”, a to znači razdvajanja sektora unutar te kompanije i podelu na snabdevanje i isporuku gasa.

“Još su nejasne pojedinosti plana koji bi Srbiji omogućio da se usaglasi Treći energetski paket (EU i EZ) s unutrašnjim tržištem gasa i krene u rešavanje preostalih pitanja u sklopu Drugog energetskog paketa”, stav je Evropske komisije.

Kocijančić je prenela i da će “Evropska komisija uzeti u obzir i stanje u postupku restrukturiranja Srbijagasa kad se bude ocenjivalo da li je Srbija spremna da otvori poglavlje energije u pregovorima o članstvu”.

“Evropska komisija zato poziva Srbiju da bez odlaganja završi prvu fazu tog postupka – finansijsko restrukturiranje Srbijagasa, a da uporedo s Energetskom zajednicom razjasni one elemente druge faze koji moraju biti rešeni da bi se obezbedilo podudarnost obaveza Srbije prema Energetskoj zajednici”, koja obuhvata države EU i druge evropske zemlje, a čiji je ugovorni član i Srbija.

Usaglašavanje plana reogranizacije Srbijagasa s odredbama EZ i Trećeg energetskog paketa je i Evropska banka za obnovu i razvoju postavila kao uslov za dodelu kredita od 60 miliona evra za izgradnju gasne konekcije Srbije sa Bugarskom.

Vlada Srbije je u decembru 2014. usvojila plan za Srbijagas sa rokovima usklađivanja sa evropskim propisima u dve faze, do kraja juna 2015. i do kraja juna 2016. Plan predviđa da se to državno preduzeće pretvori u holding sa dve jedinice – za transport i snabdevanje gasom.

U Sekretarijatu Energetske zajednice ocenjuju da taj plan za Srbijagas predviđa pravno razdvajanje delatnosti u tom državnom preduzeću, ali da ne predviđa na dovoljno precizan način funkcionalno razdvajanje u skladu s propisima EU.

Zbog tih nedostataka Sekretarijat Energetske zajednice je zatražio od Srbije da do 12. marta dostavi  “detaljan akcioni plan koji će obezbediti da se pravno i funkcionalno razdvajanje operatera sistema za transport gasa potpuno uskladi sa propisima Energetske zajednice najkasnije do 30. juna 2015. godine”.

Jedna od zamerki je i to što plan “ne priprema teren” za razdvajanje delatnosti u skladu sa Trećim energetskim paketom već umesto toga postavlja “nelegalne preduslove”, pošto se rokovi za razdvajanje delatnosti u skladu sa Trećim energetskim paketom povezuju sa izgradnjom novog pravca snabdevanja gasom.

Zamenik direktora Sekretarijata te organizacije Dirk Bušle (Buschle) je u izjavi portalu EurAktiv Srbija i agenciji Beta upozorio da bi neusklađivanje sa evropskim propisima kada je reč o operaterima gasa, Srbijagasu i Jugorosgasu, moglo da se odrazi na pregovore o članstvu Srbije u EU i da bude merilo za otvaranje pregovora u oblasti energetike.

Srpske vlasti su saopštile da će prihvatiti sve sugestije Energetske zajednice u vezi sa planom restrukturiranja Srbijagasa ističući pritom da ta organizacija nije dovela u pitanje sam plan već da traži spisak operativnih mera pre svega za funkcionalno razdvajanje delatnosti u preduzeću.

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić je saopštio da će Ministarstvo energetike prihvatiti sve sugestije Sekretarijata evropske energetske zajednice.

Šefica tima za pregovore o članstvu Srbije s EU Tanja Miščević izjavila je 22. januara da je plan za restrukturiranje Srbijagasa u skladu sa zahtevima Evropske energetske zajednice i da to telo samo traži doradu tog plana, a u skladu sa rokovima, uz dodatne podatke, pojašnjenja i dovršenje plana.

Pozadina priče

Obaveza Srbije je da od 1. januara 2015. primenjuje Treći energetski paket koji, između ostalog, predviđa dalje razdvajanje delatnosti u kompanijama koje se bave proizvodnjom, prenosom i snabdevanjem strujom ili gasom, kao i omogućavanje pristupa mreži za treću stranu.

Dosadašnji srpski Zakon o energetici koji je donet 2011. obuhvata ceo Drugi energetski paket EU i delove Trećeg paketa koji nisu podrazumevali velike organizacione promene ili ulaganja. Novi zakon koji je usvojen 29. decembra 2014. treba da omogući punu primenu Trećeg energetskog paketa.

Srbija jeu skladu sa Drugim energetskim paketom dužna da delatnosti razdvoji na pravnom i funkcionalnom nivou, što je obaveza koja potiče iz 2007. Treći energetski paket predviđa i vlasničko razdvajanje.

Izvor: EurActiv

Pročitajte i ovo...