Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Građevinske dozvole

B&F reč nedelje: Građevinske dozvole

by bifadmin

Mesecima se najavljivalo skraćivanje procedure za izdavanje građevinskih dozvola koja je trajala neslavnih 240 dana, i koja bi, prema novom Zakonu o planiranju i izgradnji, trebalo da se “završava” za 28 dana na jednom šalteru.

Prema Zakonu od 1. marta ove godine sve lokalne samouprave u Srbiji moraju da imaju jednošalterski sistem izdavanja dozvola što znači da privrednici i građani ne moraju više danima lično da vade dokumentaciju i potvrde, već će to za njih raditi državna uprava po službenoj dužnosti.

Mediji pišu da je do pomenutog roka više od pola opština u Srbiji uvelo ovu objedinjenu proceduru izdavanja građevinskih dozvola. Negde je sve išlo glatko, a u nekim opštinama kažu da se još uhodavaju i da nemaju dovoljno kadrova.

 

Gradjevinske dozvole 6 - 12. april 1

 

No, mesec dana posle stupanja na snagu ovog zakona izdato je 225 građevinskih dozvola, što je 45 puta više nego u istom periodu prošle godine.

Zbog toga se očekuje da će ova i naredna godina biti godine gradnje, a posebno zato što će od 1. januara 2016. godine biti moguće elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Navedene promene bi mogle da reše jedan od ključnih problema koji odbija strane investitore od ulaganja u Srbiju: činjenicu da je naša zemlja na samom dnu lestvice po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola.

To bi moglo da nas pomeri sa 186. pozicije od ukupno 189. na „Doing business“ listi Svetske banke.

No, sve ovo nije izazvalo ni približnu medijsku pažnju kao samo jedna dozvola – za projekat Beograd na vodi. Naime, otkako je pre više od mesec dana u Skupštinu stigao Vladin predlog za usvajanje leks specijalisa o postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi izgradnje pomenutog, čini se da se samo o tome priča.

 

Gradjevinske dozvole 6 - 12. april 2

 

Treba mnogo prostora da bi se samo taksativno nabrojalo šta se sve od tada desilo. Naime, u petak 6. marta je u Skupštinu stigao predlog ovog posebnog zakona koji je trebalo da se usvoji po hitnom postupku; a u sredu 11. marta Zaštitnik građana zatražio je da se o njemu ne raspravlja po hitnoj proceduri. Zakon je vraćen u redovnu proceduru, a potom je, dva dana kasnije, u petak 13. marta gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio početak prodaje stanova u ponedeljak 16. marta. Najavljenog ponedeljka je potom izjavio da 16. marta zapravo počinje registracija zainteresovanih za stanove u dve kule u okviru „Beograda na vodi“ a ne prodaja. Vrlo brzo, bez analize elektronskim putem prijavljenih interesenata, je izašao u javnost sa podatkom da je samo u toku prvog dana registracije bilo više od 1.000 zainteresovanih građana. Koliko se tačno građana prijavilo ipak nismo saznali, jer Siniša Mali, po sopstvenim rečima, nije vodio računa koliko se prijavilo nakon one prve informacije koju je dao medijima, “ali sigurno mnogo više nego u prva dva dana. Zato je važno da što pre završimo proces eksproproprijacije zemljišta i krenemo u izgradnju“, poručivao je Mali tih dana.

U međuvremenu je Akademija arhitekture Srbije upozorila Vladu i beogradske vlasti da će biti „najdirektnije odgovorne za haos“ koji bi u Beogradu mogao uskoro da nastane ukoliko se nastavi realizacija projekta „Beograd na vodi“. Arhitekte su tvrdile da je projekat pun propusta, a pravnici da je neustavan. Osim toga, ispred Skupštine je prvo održan protest građana protiv realizacije ovog projekta a potom je održan i skup podrške istom. No, pošto su građani rekli svoje to su učinili i narodni poslanici.

Konačno je, prošle nedelje, posle maratonske sednice Skupštine leks specijalis usvojen, te je gradonačelnik Beograda najavio da će izgradnja projekta „Beograd na vodi“ početi do kraja leta. Naime, prvo bi trebalo da se završi eksproprijacija koja će trajati tri ili četiri meseca, a onda će se stvoriti uslovi za izdavanje građevinske dozvole i pokretanje izgradnje. „Mislim da je realno pokretanje izgradnje do kraja leta“, rekao je Mali RTS-u.

 

realtime_logo (1)
Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

 

*fotografija preuzeta od Ministarstva prostora

Pročitajte i ovo...