Home VestiEkonomija Pad prometa i cena na Produktnoj berzi

Pad prometa i cena na Produktnoj berzi

by bifadmin

Nakon julskog intenzivnog robno-berzanskog trgovanja, kada je prosečan nedeljni obim prometa iznosio preko 2.000 tona, prva nedelja avgusta donosi višestruko manji promet primarnih poljoprivrednih proizvoda na robno-berzanskom tržištu u Novom Sadu. Prometovano je svega 525 tona poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrednosti 12.341.750,00 dinara.

Tržište pšenice je i dalje cenovno veoma stabilno, s obzirom da je na osnovu tek dva zaključena berzanska ugovora u ukupnoj količini od 50 tona, registrovana jedinstvena cena od 19,58 din/kg, sa PDV-om (17,80 din/kg, bez PDV-a), što je približno isti cenovni nivo, u odnosu na prethodnu nedelju, odnosno ovonedeljna cena beleži minimalni rast od tek 0,56%. Stabilnost cene i skroman promet, potvrđuju da na ovom tržišnom segmentu i dalje postoji cenovno odstupanje ponude i tražnje i to za nekih 0,30 din/kg, pri čemu i jedni i drugi nemaju preke potrebe za korekcijom cene u korist druge strane, zadržavajući čvrsto svoje tržišne pozicije u cenovnoj kotaciji.

Slična je situacija i na tržištu soje gde je prometovano svega 75 tona po jedinstvenoj ceni od 43,45 din/kg, sa PDV-om (39,50 din/kg, bez PDV-a). U odnosu na prethodnu nedelju, cena jeste u padu i to za nekih 2%, ali pomenuti cenovni pad nije nikoga iznenadio, jer smo već pre nedelju dana na osnovu opadajućeg cenovnog trenda soje, u poslednjoj nedelji jula, nagovestili aktuelna dešavanja.

Najznačajnija tržišna dešavanja, kada su u pitanju domaće cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, svakako su vezana za tržište kukuruza, koje je sa registrovanih 375 tona bilo apsolutno dominantno u strukturi ukupnog prometa. Nakon jednomesečnog, kontinuiranog rasta cene kukuruza, protekla nedelja donosi drastičan pad cene žutog zrna.

Približavanje “novog”, uz konstataciju o solidnim zalihama prošlogodišnjeg roda, kao i apstinencija izvoznika na strani tražnje, predstavljaju osnovne uzroke koji su doveli do toga da je ovonedeljna prosečna cena kukuruza od 19,33 din/kg, sa PDV-om (17,57 din/kg, bez PDV-a), za čak 8,39% niža nego prethodne nedelje, uz konstataciju o opadajućem cenovnom trendu, s obzirom da je cena na zatvaranju ovonedeljnog trgovanja iznosila tek 17,40 din/kg, bez PDV-a.

Prošle nedelje je jedino cena suncokretove sačme zabeležila rast. Na osnovu prometovanih 25 tona, registrovana je cena od 34,20 din/kg, sa PDV-om (28,50 din/kg, bez PDV-a), što je za čitavih 3,50 din/kg, odnosno za 14% više nego u julu mesecu.

 

produktna tabelica

 

PRODEX

Dominacija kukuruza, u vrednosnoj korpi PRODEX-a i njegov izraženi ovonedeljni cenovni pad, uslovili su da je i ovaj berzanski indeks, posle tronedeljnog rasta, ponovo pao ispod granice indeksne vrednosti od 210 poena, beležeći aktuelnu indeksnu vrednost od 208,81 poena, što je za čitavih 5,37 indeksnih poena manje nego prethodne nedelje.

 

 

SVET

Zabrinutost oko nepovoljnih padavina pogodila je u toku protekle nedelje tržište kukuruza, ali je sve ipak bilo okrenuto i čekalo izveštaj USDA-a, koji je izašao sredinom nedelje. Pritisak je u SAD-u velik na tržištu kukuruza, a izvoz ove žitarice ni ove nedelje nije bio na zadovoljavajućem nivou. IGC je krajem nedelje, povećao dodatno prognozu proizvodnje kukuruza u Kini, na rekordnih 225.0 miliona tona. Farmeri će, prema IGC-u, u sezoni 2015/16 požnjeti 966.0 miliona tona, što predstavlja povećanje u odnosu na junsku procenu za 0,3%, dok je procena za američku proizvodnju u padu za 8,1%, na nivou od 332.0 miliona tona.

Nedeljni izvoz pšenice u SAD-u je za razliku od kukuruza, zadovoljio očekivanja trgovaca.

Septembarski fjučers na pšenicu je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi skočio za 2,13%, dok je fjučers na kukuruz jeftiniji za 0,96%.

Pšenica je u Parizu, u odnosu na kraj prošle nedelje, pala za 0,69%, dok je u Budimpešti jeftinija za 0,73%. Novi novembarski fjulers na kukuruz je u Parizu skočio u odnosu na prošli petak za 5,51%, dok je septembarski fjučers na kukuruz u Budimpešti jeftiniji za 0,74%.

Pročitajte i ovo...