Home TekstoviB&F Plus Održiva poljoprivredna proizvodnja: Salata iz podzemnog skloništa

Održiva poljoprivredna proizvodnja: Salata iz podzemnog skloništa

by bifadmin

Trideset tri metra ispod centralnih londonskih ulica nalazi se sklonište iz Drugog svetskog rata u kojem se danas nalazi hi-tech farma. U njoj se uzgajaju salate i drugo jestivo bilje koje se četiri sata od berbe već može naći na rafovima gradskih prodavnica.

Umesto sunca ovde se koristi energetski efikasno LED osvetljenje, ali ne i pesticidi. Sistem je napravljen tako da se za uzgoj biljaka potroši 70% manje vode nego u prirodi i manje energije nego u plastenicima. Sve je automatizovano tako da jedan kompjuter kontroliše osvetljenje, temperaturu, protok vazduha i prehranu biljaka, kaže Stiven Dring, koosnivač Zero Carbon Food, kompanije koja stoji iza ovog projekta.

U podzemnoj farmi postoje optimalni uslovi za gajenje graška, korijandera, lista senfa, raznih vrsta lukova isl. Za razliku od klasičnih njiva na kojima se uzgajaju ove biljke i njihove podložnosti uticaju nestabilnih vremenskih uslova, ova podzemna farma ima konzistentnu proizvodnju tokom cele godine.

Osim konstantne proizvodnje izdvaja je to što se biljke beru i pakuju ručno pre distribucije pod brendom Growing Underground (Raste ispod zemlje).

 

proizvodnja hrane 2

 

Pomenuti startap ima podršku i Mišela Rua (Michel Roux), kuvara u čijem su posedu dve Mišlenove zvezdice. On kaže da je prvi put kada je upoznao dvojicu mladića koji su iza ovog projekta mislio da su oni ludi ali ispostavilo se da postoji ogromno tržište za ovakve proizvode.

I ne samo tržište. Zero Carbon Food je od svog osnivanja 2014. godine prikupio 750.000 funti (1,15 miliona dolara) investicija kroz crowdfunding.

Firma se brzo razvija – sa sadašnjom proizvodnom opremom može da proizvede do 20.000 kilograma useva godišnje odnosno da ima promet od 1,3 funti.

Obradiva površina je ograničen resurs

Stručnjaci pretpostavljaju da će sa rastom populacije i smanjivanjem obradivog zemljišta rasti i broj ovakvih preduzeća.

“Moramo početi što bolje da koristimo prostor koji nam je preostao. Imamo ograničenu površinu obradive zemlje i zato moramo salate i druge biljke gajiti u skladištima ili na krovovima u gradovima tj u blizini ljudi koji će ih jesti. Seoske površine treba koristiti za uzgoj kultura kao što su šargarepa, krompir i sl”, smatra Dring.

Sa njim je saglasna i direktorka glavne konkurentske firme – Grow Up. “Moramo donositi bolje odluke o tome šta treba uzgajati gde. Salate se mogu gajiti i u vertikalnim gradskim farmama tako da više polja ostane za stoku”, kaže Kejt Hofman.

Grow Up ima drugačiji sistem uzgoja biljaka od Zero Carbon Food. Na njihovoj vertikalnoj farmi koja se nalazi u jednom londonskom skladištu biljke rastu iz otpadnih voda iz ribnjaka. Tako se dobija i riba i salata, otprilike na svakih 20.000 kilograma salate dolazi oko 4.000 kilograma ribe.
Izvor: Blumberg

Pročitajte i ovo...