Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Litijum

B&F reč nedelje: Litijum

by bifadmin

Pre pola meseca domaća javnost se veoma zainteresovala za nalazište litijuma otkriveno pre 13 godina u Jadru kraj Loznice, jer nas ono može svrstati u sam evropski vrh proizvodnje metala od kojeg se prave baterije za električna vozila, mobilne telefone, foto-aparate…

Ležište takozvanog jadarita – novog litijum-natrijum-borosilikat minerala – otkrila je australijsko-britanska kompanija “Rio Tinto” koja je do sada uložila oko 90 miliona dolara u projekat „Jadar“, što će joj se svakako isplatiti – prema novim saznanjima mineralni resursi ovog ležišta su povećani sa 117 na 136 miliona tona rude. To je dva procenta svetskih rezervi ove rude.

Tona litijuma inače na berzama košta 10.000 dolara, a pre pet godina cena je bila tri puta niža. Vrednost mu je podigla pojava pametnih telefona, odnosno sve veća potreba ljudi za litijumskim baterijama.

Jadarit je inače jedinstveni mineral koji se nalazi samo kod nas, kod Loznice. Zbog visoke koncentracije litijuma i bora, Jadar je proglašen za jedno od najvećih ležišta litijuma na svetu. Značajno je to što mnoge države sa većim rezervama sadrže litijumove minerale u pegmatitima, dok se kod Loznice oni nalaze u sedimentnim stenama, pa je moguće da tehnologija dobijanja litijuma bude jednostavnija.

 

Litijum 2

 

S obzirom na činjenicu da na Starom kontinentu najviše litijuma imaju Češka, Nemačka i Srbija pitanje je ko će prvi iskoristiti svoj potencijal. Očekuje se da će prve dve zemlje pokrenuti proizvodnju litijuma 2021. a Srbija dve godine kasnije. Česi i Nemci planiraju i da otvore fabrike za proizvodnju baterija za elektroautomobile, kamere, medicinske uređaje… Srbija još nije objavila ovakve planove.

U našoj zemlji se po starom lošem običaju već diskutuje o tome da li ovo nalazište treba da damo strancima ili da ga sami eksploatišemo.

Za sada se čeka da “Rio tinto” donese finalnu investicionu odluku i počne s izgradnjom rudnika tokom 2020, a prva proizvodnja očekuje se 2023. godine. Rudnik bi mogao raditi narednih 50 godina i otvoriti mnoga radna mesta.

U svakom slučaju, ko god da započne sa vađenjem ove rude iz Jadra dobiće mogućnost da podmiri 10 odsto svetske tražnje za litijumom, odnosno
90 procenata evropskih potreba za ovim metalom, tj da veoma dobro zaradi.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...