Home VestiEkonomija Naftaši na tržištu električne energije: Veća dobit od „čistih“, nego od „prljavih“ poslova

Naftaši na tržištu električne energije: Veća dobit od „čistih“, nego od „prljavih“ poslova

by bifadmin

Naftni giganti prelaze na strategiju „sedim na dve stolice“. Zadržavaju poslove sa naftom i gasom i istovremeno ulažu milijarde dolara u kupovinu elektroenergetskih kompanija i razvoj obnovljivih izvora energije. Svoju budućnost vide u „čistim“ energetskim uslugama, od pametnih brojila do baterija. To im na kraju može doneti veću dobit nego „prljavi“ poslovi s naftom.

Velike međunarodne kompanije koje se bave proizvodnjom, preradom i distribucijom nafte i gasa, sve više ulaze na tržište električne energije kako bi iskoristile prednosti brze transformacije energetskog tržišta. Francuski naftni i gasni div Total je prvi među velikim naftašima ušao u delatnost elektroenergetike i danas predvodi talas naftaških ulaganja u to tržište.

Tako je Total u poslednjih nekoliko godina kupio četiri kompanije iz ove industrije: velikog francuskog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora Eren, poznatog francuskog proizvođača baterija i akumulatora Saft, belgijskog snabdevača električnom energijom i gasom Lampiris i francusku energetsku kompaniju Direct Energie.
Radi se o milijardama dolara investicija i samo je za preuzimanje kompanije Direct Energie plaćeno nešto više od 1,7 milijardi dolara.

Shell planira da postane najveća energetska kompanija na svetu

Jedna od najvećih svetskih naftnih i gasnih kompanija, britansko-holandski „Shell“, takođe je doneo niz strateških odluka kako bi povećao učešće na elektroenergetskom tržištu. To podrazumeva i smanjenje udela nafte u Shell-ovoj proizvodnji fosilnih goriva s dosadašnjih 50% na 25% i povećanje udela gasa na 75%. Shell planira da proizvodnju električne energije bazira isključivo na obnovljivim izvorima.

Kompanija je samo u Severnoj Americi izgradila postrojenja za proizvodnju električne energije snage veće od 10 GW, od čega je jedna trećina bazirana na obnovljivim izvorima. Shell je, takođe, investirao u VE Gemini u Holandiji, dok je na američko elektroenergetsko tržište ušao preko kompanije MP2 Energy, istovremeno kupujući električnu energiju proizvedenu iz sunčeve energije za punjenje električnih automobila i baterija.

U Velikoj Britaniji je, pak, kupio kompaniju First Utility, distributera gasa i pružaoca energetskih usluga, koja će sada pod nazivom Shell Energy nastaviti da snabdeva 700.000 domaćinstava energijom iz obnovljivih izvora. Uz to, kupcima će se nuditi ne samo „čista“ energija, nego i popust na brzo punjenje električnih automobila i širokopojasni internet, kao i druga rešenja za pametne domove. Shell ima ambicije da u narednih 15 godina postane najveća energetska kompanija na svetu.

British Petroleum planira izgradnju solarne elektrane

Total i Shell nisu jedini veliki proizvođači nafte i gasa koji ulaze na elektroenergetsko tržište i menjaju ga. Danska energetska kompanija Ørsted je sve do 2017. godine bila poznata pod nazivom DONG Energy, ali je prodala svoje poslovanje u području istraživanja i proizvodnje nafte i gasa i uložila velika sredstva u morske vetroelektrane.

Britanski naftni gigant British Petroleum (BP) kupio je kompaniju za obnovljive energije LightsourceRenewable Energy, preimenovao je u Lightsource BP i u oktobru prošle godine najavio izgradnju solarne elektrane snage 200 MW u Australiji.

To će biti najveća pojedinačna elektrana koju će finansirati ta kompanija u svojoj istoriji, čime šalje jasan signal o ambicioznim planovima za širenje na tržištu električne energije.

Zašto naftaši prelaze u elektroenergetiku?

Zbog snažnog tehnološkog razvoja u poslednjih nekoliko godina dolazi do pada troškova električne energije iz obnovljivih izvora i baterija, a inovacije u području upravljanja elektroenergetskom mrežom potiskuju standardne modele snabdevanja električnom energijom. Domaćinstva i kompanije sada mogu da imaju pristup sopstvenim resursima kao što su solarne elektrane na krovima porodičnih kuća, stambenih i poslovnih zgrada i skladištenju energije u baterijama.

S takvim tehničkim promenama menjaju se i očekivanja današnjih potrošača, a proces prelaska na cirkularnu ekonomiju postaje sve brži. Istovremeno, energetska tranzicija širom sveta, na velikim i malim tržištima, sve više dobija na značaju, podstaknuta strožijom regulacijom i sve većim pritiskom potrošača i medija.

Tradicionalne naftne i gasne kompanije shvataju da moraju da se prilagode ovakvim promenama, pa snebdevanje električnom energijom vide kao privlačno i razumno ulaganje. One više ne gledaju na dekarbonizaciju kao proces u dalekoj budućnosti, već kao na konkretnu priliku za novo pozicioniranje na tržištu i zaradu.

Posao na dve stolice

Stručnjaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) procjenjuju da će do 2040. godine stopa rasta globalne potrošnje nafte u odnosu na 2017. iznositi 15%, dok će istovremeno stopa potrošnje električne energije iznositi 62%, što pokazuje da će taj deo energetike imati daleko najbrži rast u idućim decenijama.

Ulazak na elektroenergetsko tržište velikim naftašima pruža priliku da smanje ukupni intenzitet emisija korišćenjem obnovljivih izvora.To im takođe omogućava da nadoknade bilo kakav pad potražnje za fosilnim gorivima i njihovim nusproizvodima, tako što će se pozicionirati kao ključni igrači na tržištu „čistih“ proizvoda i električne energije, dok istovremeno i dalje čvrsto drže ruku na fosilnim gorivima koja će još mnogo godina imati važnu ulogu u svetu.

Raznovrsnija ponuda, veća zarada

Stopa povrata kapitala tradicionalno je bila niža u području električne energije nego u nafti i gasu, a analitičari postavljaju pitanje hoće li kompanije koje se tradicionalno bave naftom moći da ostvare jednaku dobit od novog poslovanja s „čistom“ energijom kao s dosadašnjim „prljavijim“ poslovima.

Ali, Shell i ostali novi učesnici na elektroenergetskom tržištu, poput britanske kompanije Centrica, svoju budućnost vide u pružanju energetskih usluga, od pametnih brojila do baterija, što im na kraju može doneti i višu stopu povrata kapitala.

Tako Shell u portfelju objedinjuje sve poslove, od skladištenja energije u baterijama i punjenja električnih vozila, do proizvodnje goriva i obnovljivih izvora, kako bi obezbedio ono za šta se nada da će biti bolja ponuda za kupce.

Prednosti i teškoće za pridošlice

Do sada su veliki naftaši nesmetano ulazili u oblast elektroenergetike jer imaju dovoljno finansijskih sredstava i znanja, poput onog o izgradnji proizvodnih objekata u priobalju i na otvorenom moru. Pored toga, velike naftne i gasne kompanije uglavnom imaju delotvronije inovacione procese i veće stope digitalizacije poslovanja od tradicionalnih elektroenergetskih kompanija.
Te prednosti im omogućavaju brzo i profitabilno prilagođavanje promenama na tržištu. Nasuprot tome, prema istraživanju PwC Global Power & Utilities Survey, u 2018. godini je 82% direktora elektroenergetskih kompanija izjavilo kako one još nisu spremne za transformaciju tržišta. To stvara povoljne uslove da „pridošlice“ u snabdevanje i distribuciju električne energije uđu na velika vrata.

S druge strane, tradicionalne elektroenergetske kompanije upozoravaju da bi naftaši na njihovom terenu mogli da se suoče s prilično velikim teškoćama, jer poslovanje u snabdevanju i distribuciji električne energije i nije baš tako jednostavno kao što se čini.

One rade s ogromnim brojem pojedinačnih kupaca, kojima moraju redovno da ispostavljaju precizne račune i da vode brigu o instalacijama u domaćinstvima i u samoj mreži, te da brzo reaguju na svaki poziv u vezi tehničkih problema i to često na velikom geografskom području, što može biti vrlo zahtevno.

Gužva na tržištu

Međutim, čini se da su naftaši prepoznali taj problem i za sada ga rešavaju kupovinom elektroenergetskih kompanija s iskustvom u takvom poslovanju. Ali, velike međunarodne naftne i gasne kompanije nisu jedine koje su prepoznale prednosti na tržištu električne energije.

Tako će ubuduće morati da se takmiče s novim igračima iz drugih industrija, koji takođe imaju bogato iskustvo u snabdevanju i distribuciji, ali i s ostalim pružaocima usluga koji žele da kombinuju energetska rešenja s postojećim proizvodima.

Ova godina će, očigledno, primorati mnoge kompanije na velike promene u poslovanju i procenjuje se da će firme iz raznih industrija ulaziti u nova partnerstva, uključujući i zajednička ulaganja. Kao rezultat toga može se očekivati da će već za pet godina vodeće energetske kompanije izgledati vrlo različito u odnosu na sada.

Jer, s ulaskom i jačanjem udela velikih naftaša u elektroenergetici, tradicionalni modeli tih usluga će izgubiti na važnosti, a pojaviće se neki novi, koji će moći bolje da iskoriste prednosti brze transformacije tržišta.

Izvor. Ivo Tokić, energetika-net.com

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar