Home VestiEkonomija Evropska centralna banka dala „blagoslov“ za budžetska zaduživanja

Evropska centralna banka dala „blagoslov“ za budžetska zaduživanja

by bifadmin

Evropska centralna banka tvrdi da uprkos rekordnom rastu budžetskih zaduživanja radi pomoći privredi, nećemo imati „reprizu“ svetske finansijske krize od pre deset godina. Pod uslovom da države ta sredstva dobro upotrebe za očuvanje privrede dok ne počne distribucija vakcine. Jučerašnja blokada evropskog programa za oporavak koju su preduzele Poljska i Mađarska, upozorava da to neće ići baš tako glatko.

Vlade širom Evrope troše ogromne iznose kako bi obuzdale recesiju, ali javni dug neće biti neodrživ iako je u pojedinim članicama evrozone ogroman, tvrdi glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB).

Budžetski deficit evropskih zemalja dostgao je ove godine rekordno visoke nivoe, zbog napora država da sačuvaju privredu u uslovima karantrinskih mera koje se uvode u borbi s pandemijom. Javni dug će u takvim uslovima prevazići vrednost BDP-a, uz procene da će nastaviti da raste i u naredne dve godine.

Dug se neće oteti kontroli

Tačno je da će javni dug rasti, ali u situaciji kada su kamatne stope veoma niske i imajući u vidu makroekonomsko okruženje, može se zaključiti da je taj dug održiv, saopšavaju iz Evropske centralne banke.

Dodaju da nema razloga za bojazni da će se javni dug oteti kontroli i da ćemo doživeti „reprizu“ sitacije koja je nastala pre deset godina, kada je izbila svetska finansijska kriza. Naime, kako tvrde u ECB-u, „trošak kamata na ovaj, novi dug biće u predstojećim godinama prilično ograničen“.

Šta je čija odgovornost

Centralna mometarna institucija evrozone drži troškove zaduživanja na rekordno niskom nivou, ali poručuje vladama da je njihov zadatak očuvanje privrede dok ne počne distribucija vakcine i dok se ne ukinu vanredne mere zbog pandemije. Kako ističu, ta vrsta odgovornosti nije u „opisu posla“ centralne banke.

Ipak, da sve ne ide baš tako glatko pokazuju i jučerašnje reakcije Poljske i Mađarske, koje su blokirale evropski program za oporavak vredan 750 milijardi evra, a što bi moglo da odloži isplatu povoljnih kredita

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar