Home VestiEkonomija Podmlađivanje nuklearki: Mali reaktori „za poneti“

Podmlađivanje nuklearki: Mali reaktori „za poneti“

by bifadmin

Vest da je Belgija pre neki dan izglasala gašenje postojećih nuklearnih elektrana do 2025. godine da bi potom ulagala u nove, modularne nuklearne reaktore, prokomentarisana je kao „pandemija iracionalnosti“. Međutim, reč je o novom trendu na tržištu nuklearki, koji trenutno predvode Rusija i Kina, ali se u trku uključuju i SAD, Kanada i Velika Britanija. Gradnju „reaktora za poneti“ najavljuju čak i automobilski gigant Rolls-Royce i američka NASA.

Prema podacima Svetske nuklearne asocijacije, trenutno u svetu radi više od šest stotina nuklearnih reaktora. Energija koju proizvode koristi se u preko pedeset zemalja i zajedno obezbeđuju približno desetinu ukupne proizvodnje električne energije u svetu. Problem je što su ovi reaktori „prestareli“, uprkos osavremenjavanjima, pa je potreba da se radikalnije „podmlade“ otvorila novo tržište.

Podmlađivanje se ne svodi na „nuklearni botoks“. Reč je o proizvodnji potpuno novih, modularnih nuklearnih reaktora, koji zauzimaju površinu manju od fudbalskog igrališta i imaju električnu snagu do 300 Mwe. Njihovi moduli se proizvode u fabrici, transportuju i potom sklapaju na zadatoj lokaciji, a ugradnja više modula obezbeđuje i veću snagu nuklearne elektrane. Modularni reaktori mogu da se koriste za gradnju nove, male nuklearne elektrane, ali i kao zamena za stare reaktore u već postojećim elektranama koje se približavaju kraju svog životnog veka.

Javnost stručnjacima ne veruje

Stručnjaci ističu da su glavne prednosti malih modularnih reaktora njihova sigurnost i pristupačna cena. Manja snaga znatno smanjuje finansijske troškove jer se reaktor, sastavljen od modula, može sagraditi znatno brže. Postupak da se delovi rade u fabrikama i nakon testiranja sastavljaju na lokaciji, gde se ponovo proveravaju, doprinosi i sigurnosti. Dodatna bezbednost se zasniva na modernom dizajnu i veličini, jer je količina radioaktivnosti manja.

Povećanje sigurnosti omogućavaju i rešenja koja ne zahtevaju intervenciju operatera u vanrednim situacijama. To se postiže pasivnim hlađenjem reaktorskog jezgra, baziranim na prirodnoj cirkulaciji i nezavisnosti od spoljnih uslova. Na kraju, njihova manja snaga i fleksibilnost rada omogućavaju lakše integrisanje u elektroenergetski sistem.

Najveći nedostatak malih nuklearnih reaktora je u tome što je većina ovakvih rešenja još u fazi prototipa, odnosno njihove prednosti tek treba

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar