Home VestiPolitika i društvo Koliko puta možete koristiti KN95 i N95 masku pre nego što ona izgubi svoju zaštitnu ulogu?

Koliko puta možete koristiti KN95 i N95 masku pre nego što ona izgubi svoju zaštitnu ulogu?

by bifadmin

Zbog sposobnosti omikrona da se brže i lakše širi, lekari širom sveta savetuju građane da obične hiruruške zamene maskama KN95 i N95. Ali, pošto su one znatno skuplje, ljudi su počeli da se pitaju – moraju li ih bacati odmah posle prvog skidanja?

Zvanična preporuka je da se one koriste kao i sve jednokratne maske, dakle da se bacaju posle jedne upotrebe, međutim medicinski zvaničnici u SAD tvrde da se ove preporuke ne moramo baš striktno pridržavati.

Časopis Fortune prikupio je savete lekara na jedno mesto. Oni se uglavnom svode na savet da se, ukoliko postoji potreba za tim, N95 i KN95 maske mogu koristiti nekoliko puta ali ne više od pet, mada postoje i modeli koje je moguće koristiti i više od toga. Ovo potvrđuje i američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Pojedini doktori čak predlažu i rotiranje maski, odnosno ostavljanje jedne nošene da “odstoji” dan ili dva pa tek onda njeno ponovno korišćenje. Najbolje je, kažu oni, da maske to vreme provedu u toplim prostorijama, zatvorene u papirnim kesama koje mogu da “dišu”.

Sve ovo važi isključivo za maske koje su pravilno uklanjane sa lica, pri čemu njihova unutrašnjost nije kontaminirana.

Naravno, za one koji imaju dovoljno novca, najbolji savet je da svaki dan menjaju masku koju koriste.

Izvor: Fortune

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar