Home VestiPolitika i društvo Zašto Amiši imaju čelične točkove na traktorima?

Zašto Amiši imaju čelične točkove na traktorima?

by bifadmin

Premda za Amiše važi da već decenijama uspešno odolevaju upotrebi tehnologija koje olakšavaju život, to nije slučaj sa traktorima.

Nekim grupama koje pripadaju ovoj konzervativnoj hrišćanskoj struji dopuštena je upotreba savremenih mašina u poljoprivrednim radovima pre svega iz praktičnih razloga, zbog većih prinosa i smanjenja potrebe za ljudskim radom, ali se one donekle razlikuju od onih koje mi koristimo.

Tako je na primer glavna razlika između standardnih i “amiških” traktora u – točkovima. Amiši koriste čelične točkove. Pogađate, za to postoji razlog i on nije vezan za primarnu namenu.

Naime, čelični točkovi su izuzetno neudobni za vožnju na tvrdoj podlozi pa se time sprečava korišćenje traktora za transport ljudi. Ovo nije iznenađujuće za zajednicu koja striktno zabranjuje upotrebu automobila. Kod Amiša su za vožnju ljudi dozvoljena daleko jednostavnija prevozna sredstva koja koriste snagu korisnika (bicikl) ili pomoć životinje (zaprega). Zato i traktori moraju biti neudobni za ljude.

Ipak, u poslednje vreme Amiši su počeli da koriste gumene obloge na točkovima kako ne bi uništavali asfalt u svom okruženju.

Izvor: Traktori i priključne mašine

Foto: Emily Studer, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar