Home Vesti Danas je Veliki petak, koji su običaji i narodno verovanje

Danas je Veliki petak, koji su običaji i narodno verovanje

by bifadmin

Veliki petak obeležava se u znak sećanja na dan kada je Isus Hrist razapet na krstu na Golgoti. Budući da je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kavog veselja i proslava, a prema tradiciji tog dana se ne rade poslovi u polju i u kući

Na Veliki petak se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagovestima. Od Velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na ckvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti. Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto ispred oltara, a u nekim krajevima običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom verovanju, prilikom provlačenja se treba pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena.

Na Veliki petak crkva zapoveda najstroži post bez ribe i ulja.

Ovaj dan u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom, pa se tada ne radi ništa od kućnih, niti od poljskih poslova. Žene tog dana ni po koju cenu ne smeju da uzmu iglu u ruke, jer se veruje da će im na rukama izbiti plikovi.

Na Veliki petak se tradicionalno farbaju uskršnja jaja. Prvo obojeno jaje, koje po pravilu treba da bude crvene boje, čuva se do sledećeg Uskrsa i zove se „čuvarkuća“.

„Primi sve što se tog dana nakalemi“

Od pravila da se na Veliki petak ne obavljaju nikakvi poslovi ipak postoje dva izuzetka – veruje se da je ovaj dan najbolji za kalemljenje voća jer se „primi sve što se tog dana nakalemi“, kao i da kuću valja malo pomesti metlom, a onda tu metlu baciti, a sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

Veruje se takođe i da na ovaj praznik ne treba jesti koprive i ne pije se vino, jer se smatra da ono predstavlja Isusovu krv.

U nekim delovima Srbije veruje se da će devojke koje na Veliki petak ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk, u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža.

Stariji ljudi tog dana gledaju u nebo i kažu: ako na Veliki petak pada kiša, neće biti šljiva, a ako je toplo i sunčano očekuje se veliki rod voća.

Izvor: Espreso

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar