Home VestiPolitika i društvo Stenice su novi veliki izazov za hotelijerstvo

Stenice su novi veliki izazov za hotelijerstvo

by bifadmin

Kao da pandemija nije dovoljno usporila njihovo poslovanje, evropski hotelijeri sada se nalaze pred novim problemom – najezdom stenica.

Za sada su ove bube otkrivene u Francuskoj, Velikoj Britaniji i hrvatskom turističkom gradu Rijeci. U pitanju su veoma sitne bube, veličine do sedam milimetara. Neprimetno se mogu doneti sa sobom iz mesta koja naseljavaju i dugo mogu ostati sakrivene u nečijem domu, a da ih ta osoba ne primeti. Tokom dana se kriju a noću izlaze da se hrane ljudskom krvlju. Uglavnom nisu opasne po ljude, ali umeju da ponekad da izazovu osip. Obično ujedaju na nekoliko mesta i ti ujedi se grupišu u pravoj liniji. Po tome se mogu prepoznati, kao i po izmetu u vidu tačkica koje ostavljaju za sobom.

Lako se šire, dugo mogu preživeti i bez hrane, zavlače se u bilo koju pukotinu na koju nalete, i izuzetno je teško rešiti ih se. Najefikasnije metode za to su toplotni tretman (specijalnim fenovima koji razvijaju temperaturu iznad 60 stepeni Celzijusovih) ili insekticidi.

Budući da se lako prenose u prtljagu čest su gost hotela i drugih smeštajnih objekata. Zato su francuski i britanski hotelijeri sada u velikom problemu jer vrlo često su i nesvesni da ih imaju. S druge strane, ako nekog gosta ujede stenica oni mogu biti tuženi zbog toga.

Kako se otkrivaju stenice?

Pandemija kovid virusa je redukovala putovanja a samim tim i prenos stenica. Međutim, po njenom okončanju ljudi su počeli ponovo da obilaze svet i da sa sobom nose ovog neželjenog malog gosta. I porast temperature je pogodovao njegovom razvoju, tako da sada Evropa ima znatno veći broj prijavljenih stenica nego pre desetak godina.

Zato raste tražnja za uslugama firmi koje se bave istrebljivanjem ovih buba. A one nisu jeftine. Cena istrebljivanja stenica u hotelskim objektima u Francuskoj se kreće oko 1.500 evra, ukoliko se one nisu mnogo proširile. A koliko se brzo šire pokazuje podatak da odrasla ženka može sneti oko 400 jaja, koja se razvijaju u roku od dve nedelje.

Iz tog razloga je veoma važno na vreme otkriti pojavu stenica. U ovom poslu istrebljivačima pomažu i nove tehnologije, koje pomoću specijalnih rešenja za monitoring otkrivaju ove teško uočljive insekte. Postoje i firme koje prave “zamke” za te bube koje su digitalno povezane sa računarskim sistemom kako bi alarmilare zaposlene u hotelu ukoliko ulove stenicu. Za njihovo otkrivanje koriste se i psi, za čiju obuku je potrebno oko pola godine. Posle takve obuke oni su u stanju da nanjuše stenice.

Šta god upotrebljavali od navedenih alata i bića, hotelijerima je sada prioritet da stenice otkriju dok se još nisu proširile i dok još nisu počele da ujedaju njihove goste.

Izvor: BBC

Foto: Alexandra Gorn, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar