Home VestiPolitika i društvo Najveća stopa zagađenja od 1984. godine

Najveća stopa zagađenja od 1984. godine

by bifadmin

Prema najnovijim procenama, koncentracija ugljen dioksida tokom 2013. godine beležila je visok rast, a u periodu između 2012. i 2013. godine imala je najveću stopu rasta od 1984. godine. Iz Svetske meteorološke organizacije (SMO) navode da je sporazum o svetskoj klimi neophodan.

Godišnji pregled SMO ne meri emisije elektrana već umesto toga beleži koliko gasova odgovornih za zagrevanje ostaje u atmosferi nakon složenih interakcija koje se svakodnevno odigravaju između vazdušnog prostora, zemlje i okeana. Za skoro polovinu svih emisija zaslužna su mora, drveće i živi svet.

Prema podacima, prosečna količina ugljen dioksida koja se nalazi u atmosferi dostigla je stopu od skoro 400 miliona promila u 2013.godini , što je povećanje od 3 miliona u odnosu na prethodne godine i predstavlja najveću stopu rasta u proteklih 30 godina.

zagadjenje vazduha  kat

Međutim mnogi veruju da je proces globalnog zagrevanja stopiran jer iznenađuje podatak da se prosečna svetska temperatura nije povećala uprkos povećanoj emisiji štetnih gasova.

Oksana Tarasova, zadužena za istraživanje atmosfere u okviru Organizacije navela je da klimatski sistem nije linearan i da stoga nije neophodno da se negativni uticaji odraze na porast temperature. Ona skreće pažnju na činjenicu da toplota trenutno odlazi u okeane. „Ono što dodatno zabrinjava jeste činjenica da tokom 2013.godine nije bilo očiglednih uticaja na biosferu“. Takođe navodi da problem tokom 2013. godine nije bio samo u povećanoj emisiji štetnih gasova već i u nemogućnosti biosfere da apsorbuje jedan deo ovih štetnih materija.

Prema podacima, u periodu između 1990. i 2013. godine beleži se povećan uticaj zagrevanja od 34% zbog toga što ugljen dioksid i ostali gasovi poput metana i azotsuboksida, poznatijeg kao „gas smejavac“, imaju sposobnost da se u atmosferi zadrže priličo dugo.

Svetski politički lideri sastaće se 23. septembra na specijalnom samitu koji je sazvao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun, a cilj ovog samita jeste uspostavljanje međunarodnog sporazuma o uticaju na klimatske promene do kraja 2015. godine „kako bi se temperatura zemlje održala na konstantnom nivou i na taj način planeti i svim njenim stanovnicima pružila šansa za svetliju budućnost“, naveo je Mišel Žaro, generalni sekretar SMO.

Pripremila: Katarina Marinković

Pročitajte i ovo...