Home VestiPolitika i društvo Brutalna analiza britanskog „Ekonomista“ o stanju u Hrvatskoj

Brutalna analiza britanskog „Ekonomista“ o stanju u Hrvatskoj

by bifadmin

Ugledni britanski nedeljnik „Ekonomist“ objavio je oštru kritiku stanja u Hrvatskoj, koju prenosi hrt.hr. „Ekonomist“ Hrvatsku opisuje kao zemlju u kojoj privreda stagnira, nezaposlenost raste, a mladi su zatrovani mržnjom.

„Neki se poigravaju fašizmom, a u zemlji je očigldena netolerancija prema onima koji drugačije misle, žive, mole se, pišu i govore“. Privreda bi, prognozira se u tekstu, mogla da prestane da se urušava nakon pet godina, ali nezaposlenost od preko 20 odsto kod mnogih uzrokuje gubitak vere u hrvatsku vlast i EU. „Premijer nije osoba koja bi nadahnula, ekonomija mu je dosadna, a odlukama zbunjuje i pristalice. Čelnik opozicije kojoj podrška pada zbog korupcije nepopularniji je čak i od premijera“, piše „Ekonomist“. Hrvati su razočarani obema vodećim strankama, pa bi ih mogle pobediti nove, gnevne grupe, ističe se u članku.

hrvatska
Britanski nedeljnik, koji ima uticaj na svetsko javno mnenje, dalje upozorava kako su na desnici Katolička crkva, ogorčeni ratni veterani i mnogi mladi Hrvati konzervativniji od svojih roditelja. Predviđaju da bi im nakon uspeha referenduma protiv istopolnog braka, u decembru nove mete mogle biti pobačaj i službene oznake na srpskoj ćirilici. Novine pišu i o tzv. trećem putu hrvatske politike, a u tom kontekstu spominju Milana Bandića, Nikicu Gabrića i Mirelu Holy. „Politički se krajolik menja, a u tmurnoj zemlji mnogi novi političari neće biti liberalni“, zaključuje „Ekonomist“.

Pročitajte i ovo...