Home VestiPolitika i društvo Pet ruskih stavova o Ukrajini (koje bi Zapad trebalo da čuje)

Pet ruskih stavova o Ukrajini (koje bi Zapad trebalo da čuje)

by bifadmin

Iako velika većina zapadnih medija i političkih lidera ne želi da čuje ruski stav o situaciji u Ukrajini, zapravo bi neki stavovi iz Rusije mogli da pomognu boljem razumevanju i prevazilaženju problema, piše Bloomberg.

kijev

Kao prvo, Rusi su u pravu kada kažu da treba da uzimamo sa velikom merom opreza sve što se prethodnih nedelja dešavalo na ukrajinskim ulicama – iako to nikako nije bio „državni puč“ kako kažu ruski zvaničnici (za puč je potrebno da neka postojeća državna struktura smeni vlast, najčešće vojska, a ovde to nije bio slučaj).  U Ukrajini se desila revolucija, a u početku mirni protestanti odali su se nasilju onog trenutka kada je ono protiv njih svesno upotrebljeno. To je bila promišljena taktika Janukovičeve klike, kako bi gurnuli protestante u radikalizaciju i kasnije opravdano mogli protiv njih („terorista“, „fašista“) da koriste silu.

Drugo, ruski stav o ukrajinskoj opoziciji je potpuno ispravan – ona je razjedinjena i sve što želi je da se dočepa vlasti. To je tragična realnost još od kada je Ukrajina stekla nezavisnost.

Treće, rusko upozorenje da istočni delovi Ukrajine vide revolucionarna dešavanja kao pretnju za sopstveni nacionalni identitet takođe je tačna. Međutim, ruski političari izbegavaju da priznaju da su Kijevski protesti imali dosta podrške i na istoku jer je zemlja ogrezla u korupciju i siromaštvo. Ipak, konkretno na Krimu stanovnici nemaju razumevanja za probleme u Kijevu – pitanje identiteta je odjednom bitnije. U gradu Kerču juče je umesto ukrajinske zastave razvijena ruska.

Četvrto, pitanje ukrajinskih granica je zaista škakljivo. Zemlja je stekla nezavisnost gotovo slučajno, kada je Boris Jeljcin rasformirao SSSR 1991. godine, a pitanje poluostrva Krima nikada nije otvoreno predočeno u javnosti. Krim je 1954. Nikita Hruščov „uzeo“ od Rusije i dodelio Socijalističkoj Republici Ukrajini, ali tada granice nisu postojale i verovalo se da će takvo stanje potrajati večno. Sa novim trgovinskim sporazumom EU-Ukrajina ta granica će biti zatvorena, a etnički Rusi sa Krima odsečeni od Rusije.

Konačno, situacija u Ukrajini je očigledno alarmantna i svakim novim danom bez vlade i policije na ulicama haos će biti sve veći. Samo uspostavljanjem nove vlasti sa kredibilitetom, koja je spremna da se poduhvati rešavanja gorućih problema u dijalogu sa svima, i Rusijom i zapadnim liderima, nešto može da se promeni nabolje. Kada ruski analitičari i političari tvrde da ne žele da destabilišu zemlju oni jesu delimično u pravu, jer  mogli su do sada to da urade nebrojeno puta u deliću sekunde – uvođenjem sankcija, naoružavanjem secesionista ili čak vojnom intervencijom – ali zasad i oni čekaju razvoj situacije i iznalaženje mirnog rešenja.

Izvor: BloombergView

Pročitajte i ovo...