Home VestiPolitika i društvo Socijalna pravda na nižem nivou u EU

Socijalna pravda na nižem nivou u EU

by bifadmin

Iako su zemlje članice EU u poslednje vreme donekle napredovale kada je u pitanju uspostavljanje finansijske stabilnosti posle ekonomske krize, najnovije istraživanje nemačke organizacije Bertelsmann Stiftung pokazuje da je nivo socijalne pravde u istom periodu opao u većem broju evropskih država.

pravda
Tokom krize se dodatno povećao jaz između socijalno naprednih severnoevropskih država i južnih i jugoistočnih članica EU. Izrazito visok nivo socijalne inkluzije još uvek se može naći u Finskoj, Švedskoj, Danskoj i Holandiji, dok je, naprotiv u zemljama kao što su Grčka, Španija, Italija ili Mađarska došlo do povećanja socijalne nepravde. U zemljama koje su posebno bile pogođene krizom, i kasnije merama štednje, nije bilo moguće ostvariti ispravnu i balansiranu preraspodelu ušteda u svim društvenim grupama, kaže se u izveštaju.
Osim podele Evrope na sever i jug, sve više dolazi do izražaja i generacijska podela. Siromaštvo i socijalna nepravda mnogo su više izraženi među mladima (28%) nego među starijim osobama i penzionerima, gde je čak došlo do daljeg smanjenja socijalne nepravde. Dok zemlje koje su najnaprednije (Skandinavija plus Holandija) beleže isti nivo inkluzije i primenjenosti odgovarajućih zakona, među zemljama sa dna liste razlozi za negativni plasman se razlikuju, među kojima dominiraju visoka nezaposlenost među omladinom (u Grčkoj čak 60%) i narušeni zdravstveni sistemi.
Među problemima koji se posebno ističu naglašeni su narastajući antisemitizam i negativno raspoloženje prema pripadnicima romske zajednice (posebno vidljivo u Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji). Izveštaj navodi da su zemlje EU koje imaju posebno loše primenjenu zaštitu od diskriminacije Malta, Mađarska, Rumunija, Slovačka, Grčka i Hrvatska.
Izvor: portfolio.hu

Pročitajte i ovo...