Home TekstoviB&F Plus Bankarstvo iz senke kao 80% svetskog BDP

Bankarstvo iz senke kao 80% svetskog BDP

by bifadmin

Vrednost slabo regulisanog „bankarstva iz senke“ u svetu narasla je prošle godine na 80 biliona milijardi dolara, saopštio je Odbor za finansijsku stabilnost (FSB).

Izveštaj FSB, objavljen uoči samita G20 u Antaliji, pokazuje da su tokom 2014. transakcije koje su obavile „banke u senci“ uvećane za 2.000 milijardi dolara, što predstavlja oko 80% svetskog bruto domaćeg proizvoda i 90% aktiva globalnog finansijskog sistema.

Organizacija, čije sedište je u Švajcarskoj i na čijem čelu je aktuelni guverner Banke Engleske Majk Karni, kao glavni cilj svog postojanja naglašava prepoznavanje slabih tačaka u globalnom finansijkom sistemu, a preporuke saopštava Grupi 20. FSB je osnovan pre šest godina nakon urušavanja američke investicione banke „Liman braders“ i objavljuje godišnje izveštaje o paralelnom bankarskom sistemu koji je pod njenom nadležnošću u cilju međunarodnog unapređenja transparentnosti finansijske stabilnosti.

Bankarstvo u senci uključuje legalne, ali slabo kontrolisane institucije kao što su hedž fondovi i finansijske kompanije u zemljama u usponu, koje uzimaju novac od investitora i pozajmljuju ga kao banke. Poslovanje takvih institucija cveta poslednjih godina u svetlu niskih kamatnih stopa u „klasičnim“ bankama, budući da investitori žele veći povrat svojih sredstava, navodi francuska agencija.

FSB ističe da je ove godine u svoj izveštaj dodao detaljniji pregled „ekonomske funkcije“ bankarstva u senci, kako bi u skladu sa rezultatima formirao odgovarajuću politiku za eventualne reakcije u ovom sektoru finansijkog poslovanja izvan delatnosti komercijalnih banaka, i na taj način umanjio mogući rizik po globalnu ekonomiju,

Prema ovom novom načinu prikazivanja i obračunavanja, „bankarstvo u senci“ je tokom prošle godine obuhvatalo aktivu od oko 36 biliona dolara, odnosno za jedan bilion više nego u 2013. godini, što iznosi oko 30% ukupnog nebankarskog finansijskog sektora u svetu.

Poređenja radi, tradicionalni banarski sektor je prošle godine bio „težak“ 135 biliona dolara (135.000 milijardi), odnosno 6,4% više nego godinu dana ranije.

Za Karnija, „ne-bankarsko finansiranje je dobrodošao dodatni izvor kreditiranja realne ekonomije, a FSB će pokušati da transformiše „bankarstvo iz senke“ u otporni i tržišno orijentisani vid finansiranja, umanjujući moguće rizike za finansijsku stabilnost“.

Izvor: Tanjug, Economic Times, FCB

Pročitajte i ovo...