Home VestiPolitika i društvo Evropski NATO u nastajanju

Evropski NATO u nastajanju

by bifadmin

Bugarska, Grčka, Hrvatska i Rumunija su potpisivanjem deklaracije o nameri pristupile SSS-u odnosno Stalnoj strukturiranoj saradnji (eng. Permanent Structured Cooperation, PESCO), koja predstavlja zajednički evropski odbrambeni sistem u nastajanju. Kao što joj sam opis govori, intencija ove organizacije je da omogući zemljama članicama EU tesniju vojnu saradnju i postupnu integraciju armija.

Uz četiri balkanske zemlje, deklaraciju o nameri potpisalo je ukupno 19 zemalja članica – sve osim Danske, Irske, Malte, Portugala i Velike Britanije koja u martu 2019. napušta EU. Evropska obrambena unija trebalo bi da bude uspostavljena u punom opsegu do 2025. godine. U sklopu PESCO-a, zemlje članice će “zajedničkim naporima ulagati u svoje obrambene sposobnosti, i koordinirati prekograničnu saradnju i druge sigurnosne projekte”.

PESCO će imati i razvojnu i ekonomsku dimenziju u sklopu koje će se razvijati novi vojni prototipi i drugi obrambeni instrumenti. U skladu sa postojećim pravilima vojnih diskursa, kako bi se prikrila oružana i ofenzivna strana vojnih saveza, naglasak se stavlja na “odbranu”, “prototipe” i ekonomsku saradnju.

Kako piše BIRN, PESCO je rezultat povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz finansiranja NATO-a pod predsednikom Donaldom Trampom. No, PESCO neće duplirati aktivnosti koje evroatlantski savez već sprovodi. Takođe, navodi se da se on osniva sa ciljem racionalizacije nacionalnih vojnih budžeta i kao odgovor na ruske vojne aktivnosti.

 
Izvor: Bilten

Pročitajte i ovo...