Home VestiPolitika i društvo Malezija: Da li su vakcine protiv korone halal?

Malezija: Da li su vakcine protiv korone halal?

by bifadmin

Širom sveta vlasti država se trude da ubede građane da su vakcine protiv korona virusa bezbedne a u Maleziji one, pored tog, imaju još jedan izazov – da dokažu da one ne sadrže supstance koje zabranjuje islam.

Specijalni Muzakarah odbor malezijskog Nacionalnog saveta za islamsku politiku sastao se u četvrtak radi diskusije o upotrebi pomenutih vakcina. Zaključci sa ovog sastanka javnosti će biti poznati naredne nedelje.

Međutim, ovo pitanje već duže vreme opterećuje malezijsku muslimansku zajednicu. Prethodno su religijski zvaničnici izuzeli vakcine iz rigoroznog halal označavanja u slučaju nepostojanja alternative za borbu protiv širenja zaraze. Ipak, i dalje postoje dileme da li ove vakcine sadrže neke supstance koje su zabranjene u islamskom svetu, poput DNK svinja. Ovo pitanje nije kontraverzno samo u Maleziji, već u mnogim islamskim državama u Aziji, uključujući i Indoneziju.

Malezija je inače prošle nedelje potpisala ugovor sa Fajzerom o kupovini 6,4 miliona doza vakcine, što bi pokrilo 20 odsto njene populacije. Sa imunizacijom bi trebalo da započne početkom 2021. godine. Kako piše Blumberg, ova zemlja je i na listi prioriteta i za vakcinu iz Kine koja je zapravo probudila ovu kontraverzu, jer su njeni sastojci još uvek pod znakom pitanja za ovu pretežno muslimansku naciju.

Foto: nts01, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar