Home VestiEkonomija Deutsche bank klijentima govori da se drže podalje od američkih banaka

Deutsche bank klijentima govori da se drže podalje od američkih banaka

by bifadmin

Uvek je fascinantno posmatrati kako Amerikance percipiraju ljudi iz drugih djelova planete – u zavisnosti od zemlje i okolnosti, uobičajeni stereotipi se kreću od nezdrave hrane do radikalnog kapitalizma i radoholičara.

Američka reputacija nije posebno ružičasta ni u svijetu bankarstva: To je sistem koji će vas namamiti boljom kamatnom stopom, a zatim beskrupulozno odbaciti kada se ekonomija okrene unazad. Tada joj više nijeste potrebni. To je bila ocjena koju je iznijela barem jedna evropska banka koja upozorava klijente da se ne zadužuju (k)od Amerikanaca.

“Određeni broj evropskih korporacija već shvata rizik neposlovanja sa kompanijama koje su dugoročno posvećene određenim geografskim područjima […] u kojima posluju”, kazao je Reutersu Fabricio Kampeli, član odbora Deutsche Bank koji nadgleda korporativno i investiciono bankarstvo.

Sa ukupnom imovinom od 1.476 milijardi dolara u 2021, Deutsche Bank sa sjedištem u Frankfurtu trenutno je odmah iza 20 najvećih banaka na svijetu, ali daleko iza američkih velikana kao što je JP Morgan Chase i Bank of America, ali i francuskog BNP Paribasa.

Dok Kampeli koristi korporativni žargon i vrlo pažljivo izbjegava spominjanje konkretnih imena kao što su Chase ili Goldman Sachs, njegova poruka o “nestabilnim i profitabilnim američkim bankama u odnosu na stabilne i lojalne njemačke banke” i dalje vrlo glasno odzvanja.

„Postojali su dokazi da su nenjemačke banke u ovoj zemlji povukle kreditiranje dok su njemačke banke davale duže kredite tokom pandemije 2020″, kazao je.

On je dalje dodao da američke banke “sklone olakom povećanju ili smanjenju kreditiranja u zavisnosti od okolnosti”.

Borba za bogate korporativne klijente

Ovaj Kampelijev stav teško da je otkriće, jer će se banke uvijek boriti da zadrže što više novca svojih klijenata. Borba je posebno akutna u Njemačkoj. Prema podacima Dealogic-a prikupljenim za Reuters, udio kredita koje je njemačkim kompanijama dala velika petorka američkog bankarstva (JPMorgan, Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs i Citigroup) porastao je sa 18% na 35% u posljednjih 10 godina.

To, drugim riječima, znači da njemačke banke gube vrijedne klijente i otplate kredita koje bi umjesto toga mogle ići Amerikancima.

Dok borba protiv američkih banaka koje povećavaju svoje prisustvo u Njemačkoj i “otima” bogate korporativne klijente datira godinama unazad, Deutsche Bank je nedavno pojačala svoju poruku “ostanite lokalni”.

Na bankarskoj konferenciji 18. novembra, izvršni direktor Deutsche Banka, Kristijan Seving, upozorio je na “opasnost” oslanjanja na strane zajmodavce.

“Hitno moramo promijeniti kurs ako ne želimo da se prvenstveno oslanjamo na strane banke za finansiranje budućnosti Evrope”, rekao je Sewing.

“I niko ne bi trebao olako shvatiti ovu opasnost”, istakao je.

Šefovi evropskih odjeljenja američkih banaka uglavnom odbacuju ove tvrdnje. Stefan Ber iz JPMorganovih evropskih operacija rekao je za Reuters da mnoge njemačke banke rade s njima te da je osnova saradnje – partnerska.

Možda nesigurnost proizlazi iz činjenice da se Deutsche Bank posljednjih godina suočila s nizom borbi i problema. U oktobru su sjedište kompanije i dom bivšeg ko-izvršnog direktora bili pretreseni u okviru poreske istrage, dok je prethodni kvartal bio najgori za banku od finansijske krize.

Banka je takođe imala opsežne poslove sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Tramp je navodno dao lažne dokumente banci kako bi dobio povoljne kredite, prema optužbama njujorškog državnog tužioca protiv bivšeg predsjednika i negove grupe Trump Organization.

Dionice Dojče banke pale su tokom ove godine 11,85% u odnosu na prethodnu i više od 43% u odnosu na 2017.

Investitor.me
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar