Home VestiEkonomija Evropska komisija uvodi nova pravila za popravku robe sa ciljem da smanji otpad

Evropska komisija uvodi nova pravila za popravku robe sa ciljem da smanji otpad

by bifadmin

Evropska komisija usvojila je novi predlog o zajedničkim pravilima koja promovišu popravku robe, što će rezultirati uštedama za potrošače i podržati ciljeve Evropskog zelenog dogovora smanjenjem otpada, piše Euraktiv.

Cilj novih pravila je da preokrenu trend česte zamene proizvoda umesto njihove popravke, jer odbačeni uređaji i druga roba masovno završavaju na otpadima. Takvo ponašanje potrošača ali i proizvođača robe jednostavno više nije održivo.

Iz tog razloga nova pravila će obezbediti da se više proizvoda popravi u okviru zakonske garancije i da potrošači imaju lakše i jeftinije opcije za popravku proizvoda koji se tehnički mogu popraviti, kao što su usisivači, ili uskoro, tableti i pametni telefoni, kada zakonska garancija istekne ili kada roba više nije funkcionalna kao rezultat habanja.

U sklopu ove nove politike biće razvijen i Evropski standard kvaliteta za usluge popravke kako bi se potrošačima pomoglo da identifikuju servisere koji se obavezuju na viši kvalitet. Taj standard „lake popravke“ biće otvoren za sve servisere širom EU koji su spremni da se obavežu na minimalne standarde kvaliteta, na primer na osnovu trajanja ili dostupnosti proizvoda.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: PR Media, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar