Home VestiPolitika i društvo Liban u haosu zbog pomeranja vremena: Život u dve vremenske zone

Liban u haosu zbog pomeranja vremena: Život u dve vremenske zone

by bifadmin

Milioni Libanaca nisu sigurni u koje vreme su jutros ustali zato što su u toj zemlji trenutno na snazi dve vremenske zone pošto su jedni pomerili sat unazad a drugi nisu. Ova nesvakidašnja zbrka je izazvala toliku konfuziju da table na aerodromima pokazuju dva vremena za poletanje istih aviona.

Juče je u ovoj maloj mediteranskoj zemlji, kao i u Evropi, dobar deo naroda pomerio satove 60 minuta unazad. Međutim, malo pre nego što su Libanci počeli da vraćaju satove došlo je do izmene u računanju vremena.

Naime, Ramazan je ove godine pao između marta i aprila. Dok traje ovaj sveti mesec, muslimani ne smeju da jedu i piju dokle god traje obdanica. Letnje računanje vremena, na koje smo svi mi sada prešli, za njih bi značilo da sunce zalazi u 19 časova umesto u 18, što znači da bi morali da se strpe još sat vremena pre nego što se osveže.

Iz tog razloga je premijer Nadžib Mikati odlučio da se prelazak na letnje računanje vremena pomeri za 12. april što se u javnosti percipira kao akt podrške muslimanskom delu stanovništva. Međutim, u ovoj zemlji vlast je podeljena između sunitskih i šiitskih muslimana i hrišćana. Hrišćanska crkva se ovome usprotivila jer hrišćani nisu konsultovani u vezi sa pomeranjem vremena.

Isti avion – različito vreme poletanja

S obzirom na činjenicu da se u ovoj zemlji religijski zvaničnici poštuju podjednako kao i politički, svako je poslušao svoje lidere, pa su tako pojedini stanovnici Libana počeli da žive i rade u jednoj vremenskoj zoni a drugi u drugoj.

Ovo je dovelo do velike konfuzije, posebno u oblastima života u kojima je vreme važno, kao što je odlazak na posao, dolazak na aerodrom i sl. Ljudi odlaze ranije na aerodrome, ali i na posao, za svaki slučaj, jer nisu sigurni da li će kasniti.

Da haos bude još veći, ni oni kojima je u opisu radnog mesta bavljenje vremenom, nisu sigurni koliko je sati. Na aerodromu u Bejrutu tabla koja prikazuje vreme polazaka i dolazaka pokazuje dva vremena za iste letove. Čak ni sveznajuća tehnologija više nije saglasna koje je vreme trenutno u Libanu – ajfoni pokazuju nepromenjenu vremensku zone, dok Gugl tvrdi da je vreme pomereno sat unazad.

Izvor: CNBC

Foto: StockSnap, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar