Home VestiEkonomija Švedska prednjači u Evropi u klađenju preko interneta

Švedska prednjači u Evropi u klađenju preko interneta

by bifadmin

Evropljani su se prošle godne više kockali čak i u poređenju sa periodom pre izbijanja pandemije, pa su prihodi od kocke premašili 108 milijardi evra. Švedska prednjači u klađenju preko interneta u Evropi, ali najveće prihode od ove vrste kockanja ostvaruje Velika Britanija. Globalna rang lista tržišta igara na sreću pokazuje da su Britanci od klađenja preko interneta prihodovali 12,5 milijardi dolara, više nego Sjedinjene Američke Države koje su najveće tržište na svetu za onlajn klađenje.

Prihodi na evropskom tržištu igara na sreću dostigli su u 2022. godini 108,5 milijardi evra. To je povećanje od 8% u poređenju sa predpandemijskom 2019. godinom i rast od od 23% u odnosu na 2021. godinu, navodi se u najnovijem izveštaju European Gaming and Betting Association (EGBA).

Industrija kocke u Evropi je uvećala svoje prihode prošle godine pre svega zahvaljujući ponovnom otvaranju kockarnica nakon pandemije. Prihod evropskih kockarnica je lane porastao za 34% na 70,3 milijarde evra, što čini 65% ukupnog evropskog prihoda od kockanja. Preostali deo čine prihodi od klađenja preko interneta, koji su porasli za 8%, na 38,2 milijarde evra.

Prošle godine, Evropljani su se najviše kockali u kazinima, čiji prihod je iznosio 14,9 milijardi evra, dok su sportske i druge vrste klađenja generisale prihode od 13,6 milijardi evra. Kada je reč o klađenju preko interneta, najveći broj igrača na sreću (53%) se kladio preko mobilnih telefona.

Ako je zabranjeno kod kuće, nije u inostranstvu

Onlajn kockanje je najzastupljenije u Švedskoj, sa udelom od čak 80% na ukupnom tržištu igara na sreću u Evropi, a slede Letonija (75%), Litvanija (67%), Rumunija (65%) i Velika Britanija (65%). Uočljivo je da u mnogim evropskim zemljama, koje zarađuju daleko veće prihode od kockanja, poput Španije, Italije, Nemačke i Francuske, udeo onlajn klađenja na tržištu igara na sreću je i dalje relativno mali.

Ovi udeli se razlikuju i zavisno od toga koje vrste klađenja su dozvoljene u svakoj od evropskih zemalja. Primera radi, na Kipru su zabranjene onlajn kockarnice i poker, pa se Kiprani klade u inostranstvu, a prihodi od tih aktivnosti su dostigli petinu ukupne tržišne vrednosti igara na sreću na Kipru.

Među Top 10 u svetu nema zemalja iz Azije

Kada je reč o prihodima koje onlajn klađenje ostvaruje u svetu, prema rang listi portala Visual Capitalist, daleko na vrhu lestvice je Velika Britanija (12,5 milijardi dolara), koja za dlaku nadmašuje SAD (11 milijardi dolara) kao najveće tržište onlajn kockanja na svetu.

Treća je Australija (6,5 milijardi dolara), čiji prihodi su upola manji u poređnju sa Velikom Britanijom. Evropa se takođe ističe na listi 10 država sa najvećim prihodima od onlajn klađenja. Primetno je da na ovoj listi nema nijedne zemlje iz Azije, Južne Amerike ili Afrike, iako je u nekim azijskim zemljama udeo onlajn klađenja u ukupnim prihodima od igara na sreću daleko veći nego u evropskim državama, zaključuje se u izveštaju na portalu Visual Capitalist.

Foto: Dylan Gillis, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar