Home VestiEkonomija Sve što ste želeli da znate o socijalnom preduzetništvu a niste imali koga da pitate

Sve što ste želeli da znate o socijalnom preduzetništvu a niste imali koga da pitate

by bifadmin

Socijalna preduzeća su privatne kompanije, ali za razliku od drugih privatnika njima nije osnovni cilj profit već dobrobit zajednice.

Od februara prošle godine njihov rad u Srbiji je regulisan i zakonom. Tada smo dobili Zakon o socijalnom preduzetništvu kojim su definisani pojam solidarne ekonomije i uslovi za sticanje statusa socijalnog preduzeća, piše portal Biznis u regionu. Njime je predviđeno i uspostavljanje Saveta za razvoj socijalnog preduzetništva, sa ciljem da ovo telo osmisli Program za razvoj sektora, koji će se dosledno i u kontinuitetu sprovoditi.

Za razvoj socijalnog preduzetništva, unapređivanje položaja osetljivih grupa i zapošljavanje, budžetom za 2024. srpsko Ministarstvo za rad opredelilo je 50 miliona dinara, dok će Program razvoja i Akcioni plan za punu primenu Zakona biti usvojeni u narednim mesecima, saopšteno je održane sednice Saveta za socijalno preduzetništvo.

Čime se bave socijalni preduzetnici?

Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, socijalno preduzetništvo je široka oblast čiji osnovni cilj je unapređenje društva, što znači da se socijalna preduzeća mogu baviti njegovim razvojem, integrisanjem društveno osetljivih grupa u društvo, zaštitom životne sredine, ruralnim razvojem, obrazovanjem, kulturom…

Najčešće se socijalni preduzetnici bave:

  • proizvodnjom dobara i pružanjem usluga (socijalnih, obrazovnih, zdravstvenih i dr.)
  • radnom integracijom
  • poslovanjem koje doprinosi održivom razvoju devastiranih područja i lokalnih zajednica;
  • poslovanje kojim se rešavaju problemi u drugim oblastima od opšteg interesa.

Međutim, da bi se neko preduzeće moglo nazvati socijalnim ono se ne mora baviti isključivo navedenim delatnostima, već može pružiti svoj doprinos društvu i na neki drugi način, na primer razvojem tehnološkog rešenja koje pomaže nekoj socijalnoj grupi ili rešava neki ekološki problem.

Ovde se mogu videti neki od primera socijalnih preduzeća u našoj zemlji.

Trećina nezaposlenih u Srbiji spada u teško zapošljive

Od 500 socijalnih preduzeća koliko je procenjeno da postoji u Srbiji, tek je desetak registrovano u Agenciji za privredne registre pod tim imenom.

Glavna odlika ovih preduzeća je da se osnivaju kao rezultat privatne inicijative, s ciljem da ponude održiva rešenja za razvoj zajednica. Karakteriše ih društvena misija, demokratsko upravljanje i obaveza da dobit reinvestiraju ili vrate u zajednicu. Zakon o socijalnom preduzetništvu, zajedno sa Programom i Akcionim planom čini paket koji pruža mogućnost unapređenja položaja osetljivih grupa i pomoći će da dugoročno nezaposleni, žrtve nasilja, invalidi, beskućnici, povratnici sa odsluženja kazni i drugi lakše dođu do posla.

Ovo su inače u svakom kategorije koje su teško zapošljive u svakom društvu. U Srbiji teško zapošljivo stanovništvo čini oko 35 procenata od ukupnog broja nezaposlenih, što je oko 130.000 građana. Nekima od njih socijalna preduzeća su jedna od retkih šansi da pronađu posao.

Izvor: Biznis i finansije, Biznis u regionu

Foto: Henning_W, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar