Home TekstoviNove tehnologije Internet se vraća u Ksinjang

Internet se vraća u Ksinjang

by bifadmin

Kineske vlasti su počele sa postepenim uklanjanjem blokade pristupa Internetu u oblasti Ksinjiang, na zapadu Kine, u kojoj većinu čine pripadnici etničke grupe Ujguri. Blokada je uvedena pre skoro šest meseci nakon demonstracija i nemira koji su kao rezultat imali pogibiju više od 200 osoba.

Sredinom jula 2009. godine u regionu Ksinjiang došlo je do nemira u kojima su se sukobili pripadnici naroda Ujguri, muslimanske veroispovesti, i etnički Kinezi. Nakon što su sukobi tragično okončani, kineske vlasti su uvele potpunu blokadu pristupa Internetu, međunarodnom telefonskom saobraćaju i mrežama mobilne telefonije. Nakon izvesnog vremena blokada je ublažena tako što je odobren pristup Web lokacijama sa najnovijim vestima i lokacijama nekoliko lokalnih banaka.

Internet saobraćaj u provinciji Ksinjang se postepeno uspostavlja mada su, primera radi, trenutno dostupne samo lokacije državnih novinskih agencija kao što su People Daily i Xinhua. Slanje SMS poruka i međunarodni telefonski pozivi treba da budu omogućeni u nekoliko narednih dana, saopštili su kineski zvaničnici.

Kineska državna novinska agencija Xinhua pominje da je blokada pristupa Internetu uticala i na ekonomsku situaciju u regionu, ali još uvek nema članaka koji bi se detaljnije bavili tim pitanjem. (M.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...