Home VestiPolitika i društvo Od 2015. revizija političkih stranaka

Od 2015. revizija političkih stranaka

by bifadmin

Državna revizorska institucija (DRI) Srbije će od 2015. godine početi da radi reviziju finansiranja političkih stranaka, najavio je danas predsednik DRI Radoslav Sretenović.

srbija greske

On je novinarima u pauzi Regionalne konferencije državnih revizorskih institucija u Beogradu rekao da je ta odluka doneta u skladu sa Strategijom Vlade Srbije za borbu protiv korupcije 2013-2018. godine. Tim dokumentom je predviđeno da se izmeni Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, kako bi DRI mogla da obavlja reviziju političkih stranaka.

„Političke stranke su i u sadašnjem zakonu jedan od subjekta revizije, ali zbog kadrovskih kapaciteta DRI nije bila u mogućnosti da to obavi tokom prethodnih godina. Tokom 2015. započećemo reviziju političkih stranaka i to će raditi Sektor za reviziju Narodne banke Srbije“, kazao je Sretenović. On je dodao da je raspisan i konkurs za nove državne revizore.

Na pitanje koje će se političke stranke naći u programu revizije, Sretenović je kazao da će Savet DRI tu odluku doneti krajem novembra, odnosno početkom decembra. Dodao je da je, po Nacrtu zakona o političkim aktivnostima, predviđeno da to za sada bude revizija samo političkih partija čiji su predstavnici u parlamentu.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...