Home VestiIT i nauka Tri najbolja projekta sa Startery CEE 2015 će posetiti Social Impact Lab u Berlinu

Tri najbolja projekta sa Startery CEE 2015 će posetiti Social Impact Lab u Berlinu

by bifadmin

Na četvorodnevnom Samitu za socijalne start-upove, koje je organizovao Social Impact uz podršku kompanije SAP, 26 preduzetnika iz oblasti socijalnog preduzetništva je kreiralo svoje inovativne ideje kako bi pomogli zajednici i svetu da postanu bolja mesta za život i rad. Ambiciozni preduzetnici su se družili i razmenjivali ideje širom CEE regiona, a takođe su im SAP zaposleni pomagali u prevazilaženju izazova na koje su nailazili tokom razvoja aplikacije.

Socijalni start-upovi koji su učestvovali u ovogodišnjem Startery CEE projektu iz dana u dan su se sretali sa sledećim izazovima: kako ugraditi ideju u prototip, kako definisati korisnike, kako uključiti sve relavantne javnosti da učestvuju i kako svoju ideju predstaviti u javnosti. Tokom četiri dana, neke ideje su se dramatično promenile, neke su potpuno promenile fokus, a neki preduzetnici su kreirali poslovnih model za održivo poslovanje.

Kako je veoma važan deo poslovanja, prezentovanje ideja, svaki preduzetnik je održao dvominutnu prezentaciju ispred prisutnih. Bilo je odabrano 10 finalista, među kojima je bio i jedan projekat iz Srbije – Plan B, i svi oni su imali šansu da svoje ideje prezentuju pred žirijem i na taj način su dobili mogućnost da pobede i posete Social Impact Lab u Berlinu.

Žiri su činili: Anna-Marie Vilamovska (Sekretarka za inovacije i zdravstvo u administarciji predsednika Bugarske), Norbert Kunz (CEO @Social Impact), Kevin Aspregen (Predsednik Američkog univerziteta u Bugarskoj), Stanislav Nikolaev (Partner @Empower Capital Fund), Alexey Lazarov (Urednik u novinama Capital) i Simon Kaluža (Generalni direktor, SAP CEE), i imali su izuzetno težak posao da odaberu najbolje. Na kraju su odabrali tri pobednika koji su dobili mogućnost da unaprede svoje ideje i poslovni model u Social impact Lab-u u Berlinu:

• I donate my birthday (Romunija)
A Crowdfunding Platform čiji cilj je da se podstakne velikodušnost preko online kampanje je inicirala volontere čiji se rođendan približava, tako što odaberu neku aktivnost koju žele da podrže, a inicijativu promovišu među svojim prijateljima i porodicom i umesto poklona ih podstaknu da doniraju za tu aktivnost.

• Post-Apocalyptic quest (Slovenija)
Osmislili su interaktivni poligon za igru tj. koristili bi se prazni, napušteni prostori – najčešće industrijska postrojenja (fabrike, skladišta, kamenolomi…) – za kreativan i zabavan način trošenja slobodnog vremena. Ideja pomaže u ulaganje u budućnost.
• Listen up (Bugarska)

Ideja je da se osnuje nacionalni centar za usluge tumačenje znakova i govora kroz pisanje za gluve i nagluve osobe u Bugarskoj, kako bi im se obezbedio ravnopravan pristup informacijama, komunikaciji i obrazovanju. Trenutno ne postoji nikakav sličan centar u Bugarskoj.

U Startery CEE projektu 2015 učestvovalo je ukupno 50 preduzetnika ili socijalnih strat-upova iz devet zemalja regiona Centralne i Istočne Evrope: Albanije, Bugarske, Češke republike, Mađarske, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Pročitajte i ovo...