Home VestiEkonomija Država rešila da stavi tačku na pranje para preko privatnih poštanskih službi

Država rešila da stavi tačku na pranje para preko privatnih poštanskih službi

by bifadmin

Privatne kompanije koje se bave poštanskim saobraćajem biće obveznici zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma jer je primećeno da se preko pošiljki odvija nedozvoljena trgovina, a plaćanja vrše u kešu, sledi iz imena i dopunama ovog zakona koji je u skupštinskoj procediri.

Kako se navodi u obrazloženju zakona, na našem tržištu poštanskih usluga, pored javnog poštanskog operatora Pošte Srbije, posluje još sedam velikih poštanskih operatora koji obavljaju isključivo komercijalne poštanske usluge i koji dnevno prenesu i uruče u proseku po 20.000 paketa.

Od toga preko 90% čine paketi sa označenom otkupninom, a da se isplata novca takođe u preko 90% slučajeva vrši mimo računa, odnosno na ruke pošiljaoca.

Prema podacima regulatornog tela za poštanske usluge, u 2018. godini je preneto i uručeno preko 35 miliona pošiljaka, a u prvih šest meseci tekuće godine, broj prenetih i uručenih pošiljaka od strane komercijalnih operatora, prelazi 18 miliona pošiljaka.

Kako ocenjuje zakonodava,  reč je o ekspanziji nedozvoljene trgovine koja se u najvećoj meri, trenutno, odvija kroz tokove poštanskih operatora.

Podseća se da je na sednici Koordinacione komisije Vlade, usvojen Hodogram o suzbijanju nedozvoljene trgovine putem interneta, a realizacija je počela 1. februara 2019. godine.

U postupku realizacije Hodograma, otkrivena su lica koja su pod lažnim imenima slala preko poštanskih operatora otkupne pošiljke od kojih su za godinu dana prihodovali i po 70 miliona dinara.

Otuda i sumnja  da neki komercijalni poštanski operatori, zloupotrebljavaju trenutni pravni vakum radi sticanja protivpravne dobiti, dok korisnici, neregistrovani trgovci i pošiljaoci takvih pošiljaka, bez sumnje to obilato koriste.

Izvor Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...