Home VestiPolitika i društvo Zašto je Evropa u deficitu sa antibioticima?

Zašto je Evropa u deficitu sa antibioticima?

by bifadmin

U većini evropskih zemalja oseća se ozbiljna nestašica antibiotika a pojedini analitičari tvrde da bi taj trend u narednom periodu mogao i da se pogorša, zato što je “proizvodnja generičkih lekova na Starom kontinentu postala neisplativa”.

Nestašicu antibiotika širom sveta prouzrokovao je porast respiratornih infekcija, ali u Evropi taj problem ima i dodatke uzroke – cene generičkih likova su regulisane, pa se evropskim proizvođačima ne isplati da šire proizvodne kapacitete, iako se potreba za lekovima povećava.

Novinari Rojtersa su u razgovoru sa predstavnicima 13 velikih proizvođača lekova i šest esnafskih udruženja saznali da se njima ni proizvodnja trenutne količine antibiotika ne isplati, a kamoli njeno povećanje. Jer, uprkos poskupljenju energije i sirovina, cene lekova su ostale na istom nivou, što znači da su farmaceutskim kompanijama u prethodnom periodu porasli troškovi ali ne i prihodi.

Kako se utvrđuju cene generičkih lekova u Evropi?

Pre raspisivanja tendera, vlasti mnogih evropskih država upoređuju cene generičkih lekova na okolnim tržištima kako bi im one poslužile kao referentni okvir. Na osnovu utvrđene cene ulaze u pregovore sa proizvođačima lekova, a dešava se da je tokom istih i dodatno obore.

Proizvođači lekova prihvataju predložene cene da bi zadržali velike klijente sa kojima imaju sigurnost, bar kada je u pitanju naplata, ali i kako bi opstali na tržištu na kojem konstantno jača konkurencija iz Azije koja proizvodi lekove po nižim cenama. Zato se generički lekovi u Evropi i dalje prodaju po niskim cenama.

Koliko su oni jeftini pokazuje podatak da generički lekovi čine 70 odsto ukupnog evropskog tržišta medikamenata, a da se na njih troši 29 odsto novca opredeljenog za lekove od strane nacionalnih zdravstvenih sistema.

Da problem u saradnji sa farmaceutskim kompanijama postoji potvrdile su i Evropska medicinska agencija i Evropska komisija. Od prve nestašice lekova iz oktobra prošle godine, oni su se više puta sastajali sa njihovim proizvođačima, međutim do danas nije pronađeno rešenje za ovaj problem. Evropska komisija je najavila rad na izmeni zakona o farmaciji, u koji bi trebalo da bude uneseno nekoliko novih odredaba. Jedna od njih bi bilo obavezivanje proizvođača da obezbede veće rezerve lekova i da unapred najave potencijalne nestašice. Međutim, kako tvrde farmaceuti, ovo ne rešava problem niskih cena lekova, koje se u nekim zemljama Evrope nisu menjale već deset godina.

Foto: DawidC, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar