Home VestiEkonomija Kakvi su efekti radikalnih mera štednje u Argentini?

Kakvi su efekti radikalnih mera štednje u Argentini?

by bifadmin

Novi argentinski predsednik Havier Milei konstantno se trudi da smanji javnu potrošnju ali to utiče na standard stanovništva, a samim tim i na potrošnju. Dakle, i na ekonomiju.

Juče je Milei najavio da će otpustiti 70.000 radnika u javnom sektoru. Dodao je da je zamrzao i javne radove, prekinuo finasiranje pokrajinskih vlada i ukinuo više od 200.000 planova socijalne zaštite. Cilj svih ovih njegovih odluka je postizanje fiskalnog balansa. One naravno nisu bile neočekivane, jer je Milei i pre nego što je došao na vlast govorio o sprovođenju bolnih reformi zarad podizanja posrnule argentinske ekonomije. Najavljivao je ukidanje pezosa, pa čak i gašenje centralne banke kako bi se stalo sa štampanjem novca.

Međutim, ispostavilo se da su neki od njegovih planova teško izvodivi u situaciji u kojoj se Argentina nalazi. Na primer zamena pezosa američkim dolarom je gotovo pa nemoguća zbog deficita stranih valuta u zemlji.

Pored toga, inflacija na godišnjem nivou iznosi 272% pa je argentinski predsednik morao pribeći dodatnom trošenju javnog novca umesto da ga štedi. Naime, nedavno je doneo odluku da se visina penzija usklađuje sa rastom cena na mesečnom nivou umesto jednom godišnje, što je do sada bila praksa.

Istini za volju, neke od njegovih ekonomskih mera jesu dale rezultate – u januaru i februaru ove godine Argentina prvi put od 2012. nije imala budžetski deficit. Ali, to se nije odrazilo pozitivno na standard stanovništva. Šta više, može se reći da se desilo upravo suprotno. U poslednja tri meseca inflacija je iznosila 70%, cene lekova su porasle za 77%, a penzije samo za 27%. Možda će od uvođenja mesečnog prilagođavanja penzije rasti po adekvatnijoj stopi ali to znači da će i više javnog novca biti trošeno za njihovu isplatu.

Foto: anncapictures, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar