NAJNOVIJE
Pomoć protiv usamljenosti tokom praznika
Šta su sve dogovorili Vlada Srbije i MMF?
Koja nas poskupljenja očekuju u 2026. godini?
Učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u EU je više test...
PIO fond: Ženama uslov za penziju navršene 64 godine
Korejci i Poljaci pretekli razvijena tržišta
Svet više nije podeljen ideologijom, već pristupom računarskoj snazi
Koji sektor pokreće evropsku ekonomiju?
Za paušalce produženo ograničenje rasta poreske osnovice od 10%...
Danska pošta prestaje s dostavom pisama nakon više od...
Biznis i Finansije
  • Vesti
    • Ekonomija
    • Politika i društvo
    • Nove tehnologije
    • Zabava
  • EY Preduzetnik godine
  • Tekstovi
    • Tekstovi B&F
    • Promo
  • Blogovi
  • Redakcija
  • Marketing
  • Pretplata
  • Kontakt
  • O nama
  • Media Kit
Politika i društvoVesti

Prilikom putovanja u kojim zemljama je i dalje obavezan zeleni karton

by bifadmin 19. јун 2025.

Srbija je još prošle godine, tokom predsedavanja CEFTA sporazumom, najavila ukidanje obaveze posedovanja zelenog kartona za vozače koji putuju kroz Severnu Makedoniju. Međutim, to se ni ovog leta nije desilo, zbog čega su mnogi vozači iznenađeni. Ako je za utehu, Makedonci moraju platiti 90 evra za zeleni karton pri ulasku u Srbiju.

Iako je proces ukiodanja zelenog kartona pokrenut, on, na žalost, može potrajati i do dve godine, što znači da vozači iz Srbije još uvek moraju da kupe ovaj dokument za putovanje preko Severne Makedonije.

Njegova cena je uglavnom fiksna i iznosi 2.000 ako se kupuje u Auto-moto savezu Srbije, ali može varirati i do 3.000 dinara u zavisnosti od osiguravajuće kuće. Izdaje se uz polisu osiguranja od autoodgovornosti i važi do isteka te polise.

Da biste dobili zeleni karton, potrebno je da se obratite osiguravajućem društvu kod kog imate polisu osiguranja ili tehničkom pregledu koji sarađuje sa osiguravajućim kućama.

Ko zaboravi da ovaj dokument nabavi pre puta, može ga kupiti i na samom ulasku u Makedoniju, ali će platiti znatno više. Na graničnom prelazu Preševo prodaje se po istoj ceni, ali ukoliko vozač nema AMSS osiguranje, mora da plati i dodatnu privremenu policu, što ukupno može iznositi oko 6.000 dinara. Na ulasku u Severnu Makedoniju cena zelenog kartona može dostići i 50 evra za 15 dana važenja.

Srbija je 2012. godine pristupila Multilateralnom sporazumu koji omogućava vozačima ulazak bez zelenog kartona u 33 države, uglavnom članice EU.

Međutim, Severna Makedonija, zajedno sa Albanijom, Rusijom, Belorusijom, Ukrajinom, Moldavijom, Turskom i nekim drugim zemljama, još nije potpisnica ovog sporazuma. Zbog toga je obavezan zeleni karton za prolazak kroz te zemlje. Ukoliko se opredelite da do grčkog primorja putujete preko Bugarske, ovaj papir vam neće biti potreban.

Izvor: Kamatica.com
Foto: Pixabay

19. јун 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
EkonomijaVesti

Proizvodnja mleka između „jakog“ dinara i aflatoksina

by bifadmin 19. јун 2025.

Srpski paori, posebno proizvođači mleka, baš nemaju sreće.

Nikada državni podsticaji za posao koji se smatra najsloženijim u primarnoj poljoprivredi nisu bili veći, ali istovremeno nikada ni otkupne cene mlekara nisu bile niže.

Zapravo, bilo je dana kada otkupljivači gotovo da i nisu odlazili na teren, već do potrebnih količina dragocenog napitka dolaze uvozom.

Na prvi pogled ponašaju se logično, uvozno mleko je jeftinije, ali osnovni razlog za navodno skupu domaću proizvodnju sirovog mleka je precenjen dinar.

Mleko u potoku

„Jaka“ domaća valuta uzrokuje da je srpska roba preskupa na inotržištu, dok je inoroba u Srbiji nerealno niske cene. Tako dolazimo do apsurda da je Srbija od višedecenijskog izvoznika postala uvoznik mleka.

Podsetimo se da smo u okruženje decenijama plasirali bezmalo polovinu proizvodnje, pa nas u regionu zovu „zemlja mleka“. Sada srpske mlekare i konditori uvoze mleko, dok ovdašnji paori belu tečnost bacaju u potok.

Lane su seljaci u Srbiji proizveli 1,4 milijarde litara, od čega se oko 600 miliona proda na pijaci, bilo kao mleko, a još više preko drugih mlečnih napitaka, odnosno prerađevina.

Računalo se da će mlekare i konditori otkupiti otprilike 800 miliona litara, što je, inače, nešto manje od njihovih potreba. Pre petnaestak sezona produkcija je premašivala 2,2 milijarde litara.

Sa druge strane, potrošnja mleka u Srbiji nije velika, zavisno od godine kreće se između 180 i 200 litara po osobi godišnje i stalno se smanjuje. Poređenja radi, Crnogorac popije blizu 390, Holanđanin 430, a Danac čak 550 litara. Vidi se da ima osnova i te kako razmišljati i o povećanju domaće potrošnje.

Aflatoksin preti

Međutim, cena nije jedini razlog koji muči proizvođače mleka. Naime, u ovdašnjoj beloj tečnosti pojavljuje se aflatoksin, i to iznad dopuštene domaće granice 0,25 miligrama u litru mleka.

Dodatna nevolja je što je u Evropskoj uniji dopuštena granica tek 0,05, mada je u SAD, Rusiji i Kini granična međa dvostruko viša nego u Srbiji, odnosno čak 0,5 miligrama. Ipak, naše osnovno inotržište je EU, a Brisel je po ovom pitanju neobično strog.

Drugim rečima, visok nivo nedopuštenog aflatoksina drastično nam umanjuje izvozne mogućnosti bilo da je reč o mleku, bilo o mlečnim proizvodima.

Reč je o relativno novijoj zarazi preko gljivice Aspergillus koja se na našim poljima prvi put pojavila 2014. godine kada je uzrokovala veliku štetu. Napada ponajviše kukuruz i luči aflatoksin.

Kako kukuruz čini najmanje polovinu bilo kog stočnog obroka, aflatoksin se prenosi u mleko. To je i jedini način da se ovaj toksin pojavi u belom napitku i mnogi su očekivali da će se brzo pronaći način zaštite.

Kad stabljika omekša

Međutim, prošla je već decenija od prvog napada nove zaraze, a problem je sve veći. Gljivica je otporna na brojna zaštitna sredstva kojima se koriste evropski seljaci.

Pokušalo se unošenjem apsorbera u ishranu stoke. Njihova uloga je da „vežu“ aflatoksin za sebe i iz stoke ga izbace izlučevinama. Metod se pokazao uspešnim, ali nedovoljnim kad je zaraza intenzivna i raširena.

U takvoj situaciji apsorber uspeva da nivo aflatoksina spusti na ispod 0,25, pa i 0,15, ali ne i da mleko zadovolji evrounijski kriterijum od samo 0,05 miligrama po litri mleka.

Aspergillus je sve češće na našim poljima, razlog su klimatske promene. Gljivica se brzo i obimno širi u sezoni kada imamo duže periode izrazito visokih temperatura sa intenzivnim padavinama u međuvremenu.

Možda su najkritičnije takozvane tropske noći, kada se temperatura ne spušta ispod 20 stepeni Celzijusa. U ovakvim uslovima kukuruz se noću „ne odmori“ dovoljno, stabljika mu olabavi i omekša što je dovoljno da se gljivica veže za biljku, a kasnije emituje aflatoksin.

Nova stočna hraniva

Prošla godina je bila idealna za gljivicu i otuda muke za srpske paore traju već sedam, osam meseci. Novi ministar agrara Dragan Glamočić najavio je raspršivanje fungicida dronovima kada se postiže pravilnija raspršenost zaštitne materije, ali tek treba da se vidi koliko će inovativna tehnologija zaprašivanja bilja biti efikasna u praksi.

Kao odgovor na zarazu pre jedanaest godina, seljaci su tokom naredne decenije ozbiljno poradili na poboljšanju uslova u skladištima. No, kako se stalnim otopljavanjem, posebno noći, stvaraju sve povoljniji uslovi za razmah novih štetočina, stalan rad na higijeni magacina biće sve značajnija mera dobre proizvođačke prakse.

Međutim, ni to nije dovoljno u borbi sa aflatoksinom. Brojni stručnjaci se zalažu za promenu ishrane biljaka, odnosno da se kukuruz kao osnovno hranivo stoke u Srbiji zameni pšenicom, ječmom, sojom ili nekim od takozvanih alternativnih useva. Takođe, u tom slučaju suočili bismo se sa nešto manje kaloričnim hranivom i nešto skupljom poljoprivrednom proizvodnjom.

Seljak ne može sam

Uvek korisna praksa da se pogleda kako se uspešniji od nas nose sa istom problematikom, u ovom slučaju može tek minimalno da pomogne. Danci, vodeći mlekari u EU, hrane stoku namenski uzgajanom pšenicom, dok Holanđani i Švajcarci, takođe vrsni proizvođači mleka, u sezoni imaju tek jednu, a češće, nijednu tropsku noć, dok je u Vojvodini lane bilo, zavisno od uže lokacije, između dvanaest i četrnaest dana kada se živa u termometru ni noću nije spuštala ispod dvadesetog podeoka.

Nije sporno, dakle, da ozbiljni problemi muče srpskog seljaka. Suočio se sa problemom koji sam ne može nadvladati. Država, pak, do sada nije bila posebno aktivna u borbi sa zarazom koja preti da u korenu saseče srpsku poljoprivredu. Naprotiv, precenjenim kursom domaće valute dodatno je otežala poslovanje i razvoj agrara u Srbiji.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay

19. јун 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
Promo

One Mobility platforma, integrisano rešenje za savremenu mobilnost

by bifadmin 19. јун 2025.

Inovirajući u skladu sa globalnim trendovima uz oslanjanje na ekspertizu članica OMR Grupacije, razvijena je One Mobility platforma, model dugoročnog zakupa vozila sa dodatnim uslugama, kreiran da odgovori na zahteve kako fizičkih, tako i pravnih lica, čije navike i ponašanje pokazuju sve izraženiju potrebu za efikasnim, pouzdanim i digitalno podržanim modelima korišćenja vozila umesto tradicionalnog vlasništva.

One Mobility platforma integriše kapacitete OMR Grupacije u „one-stop-shop“ model mobilnosti, povezujući korišćenje vozila renomiranih automobilskih brendova (Fiat, Jeep, Range Rover, Isuzu, Hyundai) i dodatne usluge kao što su: kasko i putno osiguranje Globos osiguranja, registraciju, pomoć na putu, GPS, sezonsku zamenu guma, full service.

Ponuda je dostupna putem jednostavne online platforme onemobility.rs, koja omogućava brz odabir vozila i paketa u nekoliko koraka, bez suvišne administracije.

U narednom periodu, One Mobility platforma će biti dodatno unapređena kroz mogućnosti finansijskog lizinga, kreditnih modela i online kupovine vozila, čime će platforma zaokružiti kompletnu paletu rešenja za mobilnost dostupnih na jednom mestu.

19. јун 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
Politika i društvoVesti

Kako Pentagon pica može da signalizira velike geopolitičke događaje ili krize

by bifadmin 19. јун 2025.

U Americi je ponovo aktuelan Pentagon pica indeks (Pizza Index, Pentagon Pizza Meter), nepotvrđeno pravilo, poput Marfijevog, koje služi za izvlačenje zaključaka o daleko važnijim događajima, koje najčešće imaju duboke posledice i konsekvence po ceo svet. Ni sada, tokom izraelsko-iranskog sukoba nije drugačije. O čemu se radi?

Pentagon pica indeks je neobična, nezvanična teorija koja sugeriše da nagli porast porudžbina pica ili hrane za poneti za vladine zgrade poput Pentagona, Bele kuće i CIA (Centralna obaveštajna agencija) može da signalizira velike geopolitičke događaje ili krize.

Ovaj fenomen je prvi put primećen pred kraj Hladnog rata i usred operacije „Pustinjska oluja“. Tada je Frenk Miks, vlasnik franšize kompanije Domino’s u Severnoj Virdžiniji, 1. avgusta 1990. godine primetio iznenadni porast isporuka zgradama CIA. Spekulisalo se da je Centralna obaveštajna agencija naručila 21 picu tokom te noći. Sledećeg dana, Irak je izvršio invaziju na Kuvajt. Miks je kasnije u izjavi za Los Anđeles Tajms rekao da je „video sličan obrazac i u decembru 1998. tokom saslušanja o impičmentu predsednika Bila Klintona“.

Miks je inače bio najuticajnija osoba u istoriji posla dostave pice na kućne adrese. Giganti Pica Hat i Papa Džons su i dan danas u poslu dostave zahvaljujući njegovom uspehu.

Nenaučno utemeljenje i istorijat

Kako je 12. i 13. juna intenzivirana bliskoistočna kriza napadom Izraela na Iran, „Indeks pice Pentagona“, momentalno je postao internet „trending“. Posebnu su mu pažnju dali korisnici mreže Eks (nekadašnjeg Tvitera).

Prema Juronjuzu, jedan korisnik na mreži Eks 13. juna 2025. objavio je: „Indeks pice Pentagona raste“.

Guglovi podaci koji su se podudarali sa tajmingom obletanja izraelskih dronova iznad Teherana i Natanca pokazali su pojačan promet u vašingtonskim picerijama – Domino, District Pizza Palace, the Pizza. Sve su u blizini Pentagona i Ministarstva odbrane u Vašingtonu. Eks je već presudio – Sjedinjene Države tiho ulaze u krizni režim iza zatvorenih vrata.

Neko bi rekao, dogodio se sukob, ni prvi ni poslednji. Otkud korelacija sa indeksom pice? Ona, ipak postoji, i ima svoj istorijat, koji mu prilično daje na važnosti. Vezuje se sa istorijski događaj koji se dogodio i pre Miksovog zaključka.

Tokom kasnije faze Hladnog rata, sovjetski operativci su posmatrali aktivnosti dostave pice u Vašingtonu, verujući da je to signal pripreme za krizu unutar američkih obaveštajnih krugova. Skovali su kovanicu „Pizzint“ – skraćenicu od Pizza Intelligence.
Izveštaji o povećanim narudžbinama pice evidentirani su i tokom američke invazije na Panamu u decembru 1989. Nije se slučajno bivši dopisnik CNN-a iz Pentagona i legendarni novinar Volf Blicer, početkom devedesetih našalio: „Važno je za novinare – uvek pratite pice“.

Miks je spomenuo aferu Bila Klintona, ali je tih godina zabeležen rast i za tokom američkih napada na Jugoslaviju.

Ukrštanje podataka

Ovaj pica indeks nema feferone, bafalo mocarelu niti sa sobom nosi onaj osećaj krivice sat vremena nakon jela. On sa sobom nosi tminu i strepnju loših vesti. Takve su se pre najnovijeg evidentiranog trenda dogodile i 13. aprila 2024. kada je Iran lansirao dronove prema Izraelu. To je bio vid odmazde za bombardovanje iranskog konzulata u Siriji. Iste večeri, printskrinovi sa društvenih platformi ukazivali su na pojačani promet picerija oko Pentagona, Bele kuće i Ministarstva odbrane.

Moderni „Pentagon pica indeks“ prati se putem alata za obaveštajne podatke otvorenog koda (OSINT). To uključuje Gugl mape, koje prikazuju aktivnosti restorana u realnom vremenu, i zapažanja na društvenim mrežama, poput kanala @PenPizzaReport na Eksu. Posvećena su abnormalnim obrascima i statistici. Indeks pice lako može da podigne neka sasvim banalnija okolnost – sastanak osoblja, softverski kvar, fudbalska utakmica. Iz tog razloga OSINT analitičari ukrštaju rast prodaje pica sa drugim indikatorima – poput neobičnih kretanja aviona, aktivnosti prevoza putnika ili potrošnje energije u blizini vladinih zgrada. Kada se više znakova poklapa – bingo.

Prvog juna ove godine je navedeni kanal objavio da picerija Dominos, najbliža Pentagonu, beleži neobično veliki broj porudžbina. Nekoliko sati kasnije pojavili su se izveštaji o novoj eskalaciji sukoba između Izraela i Irana. Za pobornike ove teorije, to je bio još jedan znak da se sprema nešto veće, što se i obistinilo. Ima tu i psihologije, ljudi pod stresom preferiraju kaloričnu hranu. A kada radite 16-20 sati dnevno kao opciju ljudi najčešće izbace pirinač, piletinu i integralne dvopeke.

Pentagon ima svoje tumačenje

Šta vlada SAD kaže, a šta ne kaže? Uprkos glasinama na internetu, nije pomenula dostavu pice kao indikator krize.

Odgovarajući na spekulacije o američkom učešću u izraelskim vazdušnim napadima na Iran, državni sekretar Marko Rubio je rekao: „Nismo uključeni u napade na Iran i naš glavni prioritet je zaštita američkih snaga u regionu. Izrael nas je obavestio da veruju da je ova akcija bila neophodna za njegovu samoodbranu“, glasio je odgovor na pitanje novinara inicirano ovim fenomenom.
Ispostavilo se da Marko Rubio nije u potpunosti govorio istinu, što je kasnije faktički potvrđeno kroz javne nastupe predsednika Donalda Trampa. Amerika nije baš sedela skrštenih ruku. Uostalom i sam senator Ted Kruz je u intervjuu Takeru Karlsonu nekoliko puta nespretno izgovorio „mi“, misleći na SAD i Izrael. Pentagon pica indeks je bio u pravu.

Na indeks dostave pice 13. juna morao je da reaguje i portparol Pentagona. Rekao je da „nemaju potrebu da naručuju picu jer imaju dovoljno opcija unutar Pentagona“. A one osim pica uključuju i suši, sendviče, krofne…

Gde ima dima ima i vatre, a ova poslednja ratna kulja li kulja, preteći da zapali ceo svet. Možemo samo da se nadamo se da će porudžbine pice u narednim danima biti u drastičnom padu.

Izvor: Forbes
Foto: Pixabay

19. јун 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
EkonomijaVesti

Od 1. jula više se neće tolerisati netačnost ili propusti u elektronskim evidencijama

by bifadmin 19. јун 2025.

Od 1. jula dolazi do značajne promene u načinu na koji se kontroliše pravilnost elektronskog evidentiranja poreza na dodatu vrednost putem Sistema elektronskih faktura

Do sada je postojala određena tolerancija – Ministarstvo finansijaje za prvih šest meseci 2025. godine „gledalo kroz prste“ natehničke greškeu evidencijama PDV-a na SEF-u, pod uslovom da one nisu uticale na ukupan obračunat porez. Taj prelazni period bio je zamišljen kao prilika za prilagođavanje obveznika novom sistemu.

Poreska savetnica, Gordana Aritonović, kaže da se od 1. jula više neće tolerisati netačnost ili propusti u elektronskim evidencijama – čak i ako ukupni PDV nije pogrešno obračunat, tehničke greške (poput netačno iskazane osnovice kod umanjenja, pogrešnog statusa subjekta, neusklađenih podataka u sistemu elektronskih faktura) biće razlog za prekršajnu odgovornost.

“Zakon o elektronskom fakturisanju i prateći pravilnik predviđaju konkretne kazne koje se za pravna lica i javna preduzeća kreću od 200.000 do dva miliona dinara. Za preduzetnike su kazne nešto blaže – od 50.000 do 500.000 dinara, dok su za odgovorna lica predviđene kazne od 50.000 do 150.000 dinara”, navodi naša sagovornica.

Ona dalje ističe da je dobra vest to što postoji mogućnost da se greška ispravi pre nego što dođe do nadzora.

“Ako se korekcija PDV evidentiranja izvrši blagovremeno postupak se neće pokretati, ali ako se greška otkrije tokom kontrole i prethodno nije korigovana, sledi sankcija”, kaže Aritonović.

Od jula se očekuje „punu odgovornost“

Ovo je zapravo priprema za sledeći korak – uvođenje takozvane preliminarne poreske prijave od januara 2026. godine, koja bi trebala da zameni sadašnji POPDV obrazac.

“Iako se pravilnik koji uređuje ovaj novi model još uvek nije pojavio, očekuje se da će dodatno automatizovati PDV prijavu. Pretpostavljam da će i najmanje neusaglašenosti između elektronskih faktura i PDV prijave odmah biti vidljive”, ocenjuje poreska savetnica.

Od jula se očekuje „punu odgovornost“ za način na koji se PDV iskazuje u Sistemu elektronskih faktura.

“Moj savet obveznicima je da već sada detaljno provere usklađenost svojih evidencija – naročito kada su u pitanju knjižna odobrenja, status partnera i tačnost podataka u SEF-u, kao i prethodna evidencija poreza, jer greške više nisu tehnički problem – oneod 1. jula postaju poreski rizik za obveznika”, kaže Aritonović.
Međutim, kao neko ko se svakodnevno susreće sa problemima u primeni propisa, ona smatra važnim da ukaže i na širu sliku.

“Propisi o elektronskom fakturisanju menjani su više puta u kratkom roku. Privreda je time dovedena u konfuziju – preduzetnici i firme više nisu sigurni šta tačno jeste, a šta nije ispravno. Iako je grejs periodza prilagođavanje formalno postojao, u praksi nije bio dovoljan, upravo zbog učestalih izmena i neujednačenog tumačenja propisa”, ocenjuje poreska savetnica Gordana Aritonović.

Da li je sve preoštro

SEF svakako nosi potencijal za pojednostavljenje buduće PDV prijave i uvođenje kontrole „na klik“, ali trenutna rigoroznost prema tehničkim greškama – koje su često rezultat nejasnoća u sistemu i primeni propisa – deluje preoštra.

“Ne sporim da sistem elektronskih faktura uvodi viši stepen sigurnosti u razmeni dokumenata i potencijalno unapređuje transparentnost, ali uvođenje kazni za svaku ‘tehničku omašku’ koja ne menja iskazani PDV u ovom momentu šalje poruku da država nema dovoljno sluha ni razumevanja za realne izazove sa kojima se privreda suočava u praksi”, zaključuje Aritonović.

Nove poreske kategorije

Podsetimo, u septembru 2024. godine, Ministarstvo finansija, predstavilo je nove funkcionalnosti sistema elektronskih faktura (SEF), kao i planirane izmene propisa da u SEF-u bude omogućeno evidentiranje prethodnog poreza.

Korisnicima Sistema elektronskih faktura (SEF) predstavljena je verzija sistema SEF 3.9 na kojoj su izmenjene evidencije obračuna poreza na dodatu vrednost, odnosno pojedinačna evidencija PDV-a i zbirna evidencija PDV-a.

Uvedene su i nove poreske kategorije: S10, S20, AE10 i AE20, uz odgovarajuće šifre za primenu poreskih kategorija za sve elektronske fakture (faktura, avansna faktura, dokument o povećanju i dokument o smanjenju), i to kako za korisnike koji SEF-u pristupaju putem korisničkog, tako i za one koji pristupaju putem aplikativnog interfejsa.

Takođe, uređena je mogućnost da korisnici sistema opredele svoj status u smislu Zakona o porezu na dodatu vrednost – da li su obveznici PDV-a ili nisu, kao i da odrede poreski period, ukoliko su obveznici PDV-a.

Među najznačajnijim unapređenjima verzije SEF-a 3.9 su i izmene koje se odnose na integraciju sa sistemom Uprave carina, kao i omogućavanje unosa više bankarskih računa na profilu subjekta, te prikazivanje NBS IPS QR koda na generisanom spoljnom prikazu fakture (PDF).

Jedna od važnijih izmena odnosi se na član 1 Pravilnika, kojim je uvedena nova tačka o automatskom unosu carinskih deklaracija u sistem elektronskog fakturisanja. Omogućeno je i ponovno registrovanje subjekata koji su ranije uklonjeni iz sistema elektronskog fakturisanja.

Nova pravila zahtevaju da elektronsko evidentiranje PDV-a bude završeno do 12. dana u mesecu, sa mogućnošću ranijeg unosa u posebnim slučajevima.

Izvor: Biznis.rs
Foto: Pixbay

19. јун 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
Promo

Erste Banka započela aktivan ESG angažman sa malim i srednjim preduzećima u okviru Vienna Restatement inicijative

by bifadmin 18. јун 2025.

Erste Banka je u Beogradu organizovala događaj kojim je zvanično otpočela novi ciklus saradnje sa malim i srednjim preduzećima, radi podrške održivoj transformaciji njihovog poslovanja.

Događaj je održan u okviru pionirske inicijative Vienna Restatement, koja okuplja šest banaka članica Erste i Sparkasse grupacije iz regiona Zapadnog Balkana, sa zajedničkim ciljem – da ojačaju savetodavnu podršku klijentima u oblastima dekarbonizacije i finansijskog zdravlja.

Događaju je prisustvovalo više od 20 predstavnika iz 13 kompanija iz različitih industrija i regiona Srbije, a zajednički imenitelj svih prisutnih jeste spremnost da razmišljaju dugoročno i održivo. U toku susreta, učesnici su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa temama kao što su posledice klimatskih promena, njihov uticaj na industrije u kojima posluju i značaj integracije ESG principa u svakodnevno poslovanje. Ujedno su im bile predstavljene mogućnosti finansiranja kroz specijalizovane kreditne linije Erste Banke za projekte sa održivim ciljevima.

Takođe, klijenti su upoznati i sa ESG upitnikom koji je kreiran specijalno za ovu inicijativu i koji će poslužiti kao osnova za izradu personalizovanih preporuka i ESG mape puta za svakog klijenta. Na osnovu rezultata upitnika, od jeseni će biti započete individualne posete kompanijama širom Srbije, sa ciljem da se zajednički identifikuju prioriteti, ciljevi i konkretni koraci ka njihovom ostvarivanju. Tokom 2026. godine predviđen je monitoring implementacije dogovorenih aktivnosti.

„Sa velikom posvećenošću i verom u promene, ušli smo u pionirski projekat aktivnog rada sa malim i srednjim klijentima. Ovaj pilot je tek prvi zajednički korak ka održivijoj budućnosti – jer zelena tranzicija nije izbor, već odgovornost koju svi delimo. A mi, kao banka, želimo da budemo most i pouzdan oslonac na tom putu”, poručila je ovom prilikom Katarina Majić, senior specijalistkinja za ESG u Erste Banci.

Partneri koji su do sada prepoznali značaj inicijative: Eso tron d.o.o. Rumenka, Eco Recycling d.o.o. Novi Sad, Artinvest d.o.o. Stara Pazova, Moto-plast d.o.o. Nova Pazova, Zlatiborac d.o.o. Beograd, Planinka a.d. Kuršumlija, Roma Company d.o.o. Beograd, Animal Commerce d.o.o. Beograd, Qvattro Company d.o.o. Beograd, Pinoles d.o.o. Beograd, Srpska fabrika za reciklažu d.o.o. Grejač, E-reciklaža d.o.o. Niš i Milk House d.o.o. Niš.

18. јун 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
Promo

Coca-cola HBC Srbija i Bambi predstavili izveštaj o održivom poslovanju

by bifadmin 18. јун 2025.

Kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Bambi predstavile su Izveštaj o održivom poslovanju, sumirajući 2024. godinu u kojoj su stabilnost, agilnost i strateška partnerstva bili ključni za dalji, održivi rast obeju kompanija i dodatnu posvećenost u stvaranju pozitivnog uticaja u zajednici i životnoj sredini.

Izveštaj, koji Coca-Cola HBC Srbija predstavlja 12. put po redu, a peti otkako je i kompanija Bambi deo Coca-Cola HBC sistema, pokazuje nastavak unapređenja održivosti kroz merljive rezultate u 2024. godini – Coca-Cola HBC Srbija smanjila je emisije CO2 za 76,2% u Opsegu 1 i Opsegu 2 u odnosu na baznu 2017. godinu.

U periodu od 2007. do 2024. Coca-Cola HBC Srbija smanjila je i potrošnju vode po litri proizvedenog pića za 55%, dok je Bambi ostvario smanjenje potrošnje vode za 26,64% u odnosu na prethodnu, 2023. godinu. Punionica Coca-Cola HBC Srbija u Beogradu postala je „Zero Waste”, sa 100% otpada koji se reciklira ili na drugi način prerađuje, dok je Bambi ostvario stopu od 99,7%.

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija tokom 2024. realizovala je niz investicija u proizvodne procese, optimizaciju i digitalizaciju poslovanja od oko 36 miliona evra, s ciljem ulaganja u održivi rast i otvaranja novih prilika za širenje poslovanja.

„Pored odličnih rezultata koje postižemo u proizvodnji i na tržištu, transparentnost u izveštavanju o svim aspektima poslovanja je ono što odlikuje naš biznis. Rezultati koji pokazuju naš napredak na putu ka dostizanju neto nultih emisija, na koje smo se na nivou Coca-Cola HBC Grupe obavezali do 2040. godine, govore o našoj posvećenosti u poslovanju koje nam obezbeđuje stabilan i održiv rast. U 2024. godini lansirali smo novu SmartCan proizvodnu liniju i započeli izgradnju najsavremenijeg skladišnog prostora u okviru naše poslovne jedinice, s jednakom posvećenošću ulažemo u zajednicu i u razvoj naših ljudi jer su ovi rezultati posledica napretka i zajedničkog rada naših zaposlenih, partnera, kupaca i dobavljača sa kojima sarađujemo na svakodnevnom nivou“, izjavio je Saša Marković, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija.

„Kada govorimo o održivosti, često mislimo na strategije i brojeve. Za nas u Bambiju, održivost je pre svega odgovornost. U godini koja je bila sve samo ne uobičajena, ostali smo verni toj odgovornosti. Niko od zaposlenih nije ostao bez posla, benefita ili sigurnosti. Istovremeno, donirali smo više nego ikada – gotovo 40 tona proizvoda, prvenstveno najmlađima, a volonterski angažman zaposlenih utrostručen je u odnosu na prethodnu godinu. Verujemo da se prava snaga kompanije ogleda u njenoj sposobnosti da brine o ljudima, zajednici i vrednostima koje deli. I upravo taj duh zajedništva i posvećenosti vodi nas kroz sve izazove ka održivoj i snažnijoj budućnost“, izjavio je Dragan Stajković, generalni direktor kompanije Bambi.

Briga o zaposlenima i ulaganje u njihov profesionalni razvoj ostali su jedan od glavnih prioriteta za obe kompanije, a tokom 2024. godine kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Bambi ukupno su imale 1.828 zaposlenih.

Kompanije su i u 2024. nastavile sa snažnom podrškom zajednici – zajednički su uložile više od 200 hiljada evra kroz različita sponzorstva i donacije i donirale više od 200 hiljada litara pića i 40 tona proizvoda. Kroz volonterski rad, zajednici je donirano 2.589 sati, čak 558 sati više u odnosu na prethodnu, 2023. godinu.

Podaci iz Izveštaja pokazuju da su obe kompanije pretežno sarađivale sa lokalnim dobavljačima. Njihov udeo u ukupnom budžetu nabavke u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija dostiže 83%, dok su Bambi lokalni dobavljači snabdevali sa 77,56%.

Kada je reč o tržištu, nastavljene su inovacije u skladu sa potrebama savremenih potrošača. Jedinstveni, 24/7 portfolio kompanije Coca-Cola HBC Srbija obogaćen je novim proizvodima kao što je Coca-Cola Cherry, zatim sa manje ili bez šećera i manjim pakovanjima, a predstavljeni su i praktični, visokokvalitetni kokteli i premium pre-mixed pića Jack&Coke i Bacardi&Coke, iz kategorije alcohol ready-to-drink.

Iako je usled velikog požara u fabričkim postrojenjima kompanije Bambi tokom prošle godine privremeno usledila nestašica Plazme na tržištu, tokom 2024. godine inovacije su obogatile i proširile ponudu iz svih kategorija portfolija, pa je Plazma Mini Mini postala najprodavaniji proizvod u kategoriji tvrdog keksa.

Izveštaj o održivom poslovanju usklađen je sa zahtevima najzastupljenije svetske metodologije – Global Reporting Initiative (GRI) i ispunjava visoke zahteve Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija koji se odnose na Izveštaj o napretku.

18. јун 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
B&F PlusEkonomija

Lično brendiranje u vreme samohvalisanja

by bifadmin 18. јун 2025.

Šta da rade vlasnici manjih firmi koji ne mogu kao velike kompanije da angažuju slavne ličnosti za reklamiranje svojih proizvoda, niti su vešti u neobuzdanom samohvalisanju na društvenim mrežama kao njihova poslovna konkurencija? U vreme kada većina kopira druge u kreiranju lažne slike o sebi, autentičnost je postala najdeficitarnija vrlina i najbolji lični brend, poručuju marketinški stručnjaci.

Trenutno postoji veliki broj poznatih ljudi za koje malo ko zna zašto su toliko popularni u javnosti. Oni su poznati po tome što su – poznati, istakao je osnivač marketinške agencije Communis Ivan Stanković u svom predavanju o značaju ličnog brendiranja koje je održao na konferenciji „Biznis priče“.

Lično brendiranje je moderan naziv za staru veštinu – kako u javnosti predstaviti sebe u što boljem svetlu da bi se stekle određene prednosti, a pre svega da bi se na popularnosti zaradio novac.

Nove tehnologije su omogućile da se danas doslovno može živeti od slave, kao što je slučaj sa influenserima. Ali, i pripadnici mnogih drugih profesija slede recept po kojem veliki broj pratilaca na društvenim mrežama može povećati šanse da se dobije željeni posao, privuku kupci i ulagači.

Ne stižu da rade, pričajući koliko su vrsni stručnjaci

Tu leži i odgovor zašto sve više pojedinaca na Instagramu pasionirano obaveštava javnost o svakom svom koraku, predstavljajući i najbanalnije stvari kao iskustva „iz kojih su naučili nešto novo“. Ne propuštaju ni da na LinkedInu dele citate poznatih filozofa i svoje vanserijske poslovne uspehe, kao i da redovno „signaliziraju vrline“ na mreži Iks, budući da njeni korisnici uglavnom sebe smatraju šampionima etike i propovednicima tolerancije, osim kada su u pitanju njihovi neistomišljenici.

Imajući u vidu koliko ovakve aktivnosti svakodnevno „jedu“ vreme pojedincu, postavlja se pitanje da li on uopšte stiže da radi posao za koji je plaćen? Faktički ni ne stiže, tvrdi Tom Mej, britanski novinar koji prati kreativne industrije. On ukazuje na svojevrsni apsurd da sve veći broj ljudi svoje radne zadatke obavlja na brzinu, kako bi imali što više vremena da detaljno obaveste javnost o tome koliko dobro rade svoj posao.

Iako nam se čini da danas najbolje prolaze „prodavci magle“, Mej poručuje da je njihov vek trajanja ograničen. Kao i kod svake reklame bez pokrića, tako se i najbolje skrojena slika o sebi u javnosti „raspada po šavovima“ na duže staze ako ne radimo svoj posao valjano, tvrdi britanski novinar.

Agencija poznatija od osnivača

Poslu, međutim, može da šteti i druga krajnost, kada su tvorci nekog proizvoda ili usluge potpuno nepoznati široj javnosti. To naročito važi za profesije koje su po svojoj prirodi usmerene na javnu komunikaciju, poput marketinga, što je Ivan Stanković naučio na sopstvenom primeru.

„Dragan Sakan i ja smo 1990. osnovali agenciju Saatchi & Saatchi, koja je vremenom i sama postala brend. Radeći u njoj uglavnom sam isticao agenciju a ne sebe. Međutim, u jednom trenutku ova poslovna priča je završena i ja sam ostao i bez posla i bez zvučnog imena“. Stanković je želeo da nastavi sa radom u struci, ali pronalaženje klijenata je išlo teže pošto više nije mogao da se pozove na Saatchi & Saatchi. Zato je počeo da razmišlja o kreiranju ličnog brenda. Da bi ga stvorio, morao je prvo sebi da odgovori na pitanje da li je poznat, a ako jeste – kome i po čemu je poznat?

Međutim, već na prvom pitanju je pao. „Odrastao sam u vremenu u kojem je bilo nepristojno hvaliti samog sebe. Verovao sam da će o meni dovoljno govoriti moja dela, ali prevario sam se jer niko nije znao ko stoji iza njih. Uvidevši ovu grešku, odlučio sam da se proslavim tako što ću pisati stručne tekstove u časopisima poput eMagazina i Ekonomista. Najveću korist od toga imala je moja majka koja je bila ponosna kolekcionarka tih izdanja, međutim niko od poslovnih ljudi mi se nije javio“, priča Stanković.

Volim, ne volim…

Ovaj problem rešio je kada je sebi postavio drugo pitanje – kome je poznat? „Shvatio sam da sam grešio što sam se trudio da budem poznat stručnoj javnosti. Trebalo je da postanem prepoznatljiv u celokupnoj javnosti“, ističe marketinški stručnjak i dodaje da je to i učinio, doduše neplanski, kada je sa prijateljem, glumcem Franom Lasićem otvorio džez bar u Beogradu. „Ispostavilo se“, kaže Stanković, „da je u Srbiji najlakše ’biti neko’ ako si vlasnik fudbalskog kluba, šef policije ili vlasnik poznatog restorana“.

Ipak, odskočna daska za uspeh njegove nove agencije Communis bila je jedna fotografija. Ispostavilo se da mu je to što je prihvatio da se sa svojom suprugom, poznatom novinarkom Majom Žeželj, slika za časopis Glorija donelo daleko veću popularnost nego celokupan opus u stručnim časopisima. Vrlo brzo nakon objavljivanja ove fotografije, pozvao ga je direktor jedne multinacionalke kog je mesecima pre toga bezuspešno pokušavao da kontaktira.

„Na pitanje šta ga je podstaklo da mi se posle toliko vremena ipak javi, odgovorio je da njegova žena čita Gloriju i da mu je, videvši našu sliku rekla: ’Pogledaj kako su ovo dvoje slatki, ovakav čovek bi trebalo da ti radi kampanju’. Tako sam dobio velikog klijenta“, navodi Stanković.

Ako se pitate zašto jedna fotografija u „magazinu o poznatima“ donosi više publiciteta od stručnih analiza u uglednim časopisima, Stanković podseća da je pre desetak godina prosečan čitalac Njujork Tajmsa za svega nedelju dana dobijao više informacija nego što su za celog svog života mogli čuti ljudi koji su živeli u 19. veku. Taj trend se ubrzao, pa su ljudi danas suočeni sa toliko činjenica da gube sposobnost odlučivanja na osnovu njih i zato mnogi formiraju mišljenje zavisno od toga da li im se nešto na prvi pogled sviđa ili ne sviđa. „Paradoksalno, došli smo u situaciju da sa što više podataka raspolažemo, to smo manje racionalni a više zaključujemo na osnovu emocija“, ukazuje osnivač agencije Communis.

Kada je preduzetnik poznatiji od svojih firmi

Upravo iz tog razloga, marketinški stručnjaci u svom poslu često koriste popularne ličnosti za reklamiranje pojedinih kompanijskih proizvoda i usluga. Stanković, međutim, upozorava da promocija preduzeća preko jednog ili više poznatih pojedinaca može biti mač sa dve oštrice. Naime, javnost od bilo koga može preko noći napraviti idola, ali ga još brže može diskreditovati ukoliko napravi pogrešan korak. A ljudi koji su neprestano u žiži interesovanja javnosti, kad-tad će uraditi nešto što se dojučerašnjim obožavateljima neće dopasti.

Takve primere viđali smo i u Srbiji i u inostranstvu. Jedan od njih je američki preduzetnik Ilon Mask, koji je postao poznatiji od kompanija koje vodi. On je do nedavno privlačio pozitivan publicitet koji su pratile i velike investicije. Ljudi su masovno ulagali u njegove kompanije, pa čak i u određene kriptovalute samo zato što ih je on hvalio. Međutim, otkad zbog rada u administraciji novog predsednika SAD povlači nepopularne poteze, njegov ugled se survao a sa njim je palo i poslovanje Maskovih kompanija, najviše Tesle čije automobile su Amerikanci počeli da bojkotuju.

Zato je nedavno najavio da će se više posvetiti Tesli na uštrb rada u Komisiji za efikasnost vlade, u kojoj će sada boraviti samo dva dana nedeljno.

Budite to što jeste

Ipak, kompanije češće imaju više koristi nego štete od influensera i javnih ličnosti koje ih promovišu i zato tražnja za njima ne jenjava. A šta da rade „obični smrtnici“, vlasnici manjih firmi koji ne mogu da plate slavne ličnosti, niti su vešti u samohvalisanju kao njihova poslovna konkurencija? Kako se istaći u moru ljudi koji o sebi govore u superlativima i svuda kače svoje retuširane fotografije?

U vremenu kada se svi hvale da su originalni, a većina zapravo samo kopira duge, autentičnost je postala jedna od najdeficitarnijih vrlina. „Za početak nemojte lagati, budite autentični, budite to što jeste. Iskoristite ono što se drugim ljudima sviđa kod vas“, poručuje Stanković i dodaje da je uvek bolje pametno upotrebiti svoje stvarne prednosti, nego izmišljati lažnu ličnost.

Marija Dukić

Biznis & finansije 233, maj 2025. 

Fotografija: Nebojša Babić

18. јун 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
EkonomijaVesti

EY Makroekonomski puls: U Srbiji usporava građevinska aktivnost

by bifadmin 18. јун 2025.

Građevinska aktivnost usporava nakon dužeg perioda snažnog rasta, kako stanogradnja, tako i saobraćajna infrastruktura.

Građevinska aktivnost se stišava od sredine 2024. godine, nakon nekoliko godina buma:

• Stanogradnja, ključni pokretač rasta građevinskog sektora u prethodnom periodu, deluje da usporava: ukupna površina stambenih objekata za koje su podneti zahtevi za izdavanje građevinskih dozvola smanjila se za 4,4% gg u 2024. godini i za 6% gg u januaru 2025. godine (u odnosu na +3,6% u 2023.)

• Izgradnja saobraćajne infrastrukture i druga javna kapitalna ulaganja su značajno doprinosili ukupnom privrednom, a bili su i glavni faktor rasta građevinskog sektora u 2024. Međutim, čini se da trend rasta u ovom delu građevinarstva značajno usporava, jer se vrednost dozvola smanjila u poslednjih nekoliko meseci – potencijalno povezano sa trenutnim političkim neizvesnostima. Na primer, vrednost dozvola u oblasti objekata saobraćajne infrastrukture za period od novembra 2024. do januara 2025. pala je za čak 25% gg.

Izvor: EY Makroekonomski puls

Foto: Pixabay

18. јун 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
Promo

Bosch je nastavio da se kreće da biste Vi na vreme zakočili: 98 godina inovacija u službi bezbednosti

by bifadmin 18. јун 2025.

U autentičnom ambijentu Muzeja nauke i tehnike, kompanija Bosch i njena divizija Mobility Aftermarket okupila je više od 30 zvanica, medija i influensera iz sveta auto-industrije, na druženju posvećenom razvoju i budućnosti Bosch kočionih sistema.

Pod nazivom „Bosch je nastavio da se kreće da biste Vi na vreme zakočili“, ovo okupljanje je pružilo uvid u gotovo vek dugu istoriju inovacija koje su obeležile automobilsku industriju i unapredile bezbednost u saobraćaju. Gosti su imali priliku da se upoznaju sa ključnim prekretnicama – od uvođenja servo kočnica još davne 1927. godine, preko lansiranja revolucionarnog ABS sistema 1978, sve do savremenih, samostalnih sistema kočenja koji su integrisani u električna i autonomna vozila.

Kroz izložbu „Istorijat Bosch kočionih sistema“, inovativne aktivacije koje su prikazale elemente i način rada kočionog sistema, kao i testiranje emocija u takozvanoj „krivoj sobi“, učesnici su imali priliku da na interaktivan način dožive koliko su kočioni sistemi važni za bezbednu vožnju.

,,Od 1927. do danas Bosch je nastavio da se kreće. I to je ono što Bosch radi svih ovih godina, razvijamo tehnologije koje možda ne primećujete svakog dana, ali koje su tu onda kada je najvažnije. Danas razvijamo sisteme koji ne samo da reaguju, već i predviđaju. Sisteme koji koče samostalno, koji se uklapaju u električne pogone i koji se prilagođavaju svakom tipu vozila” rekao je direktor prodaje Bosch Mobility Aftermarket divizije, Bratislav Kocić.

Posebnu pažnju privukle su činjenice o tehnološkim dostignućima kompanije Bosch:

• Preko 250 miliona proizvedenih ESP® sistema u poslednjih 25 godina
• Više od 22.000 spašenih života u EU zahvaljujući ESP® tehnologiji, a 500.000 izbegnutih nesreća
• Bosch kočioni disk iDisc, predstavljen 2016, koji traje tri puta duže, smanjuje emisiju kočione prašine do 90% i značajno doprinosi ekološkoj održivosti
• Bosch razvija kočione pločice za više od 95% vozila na tržištu, po standardima OEM kvaliteta

U drugom delu programa, gosti su uživali u prijatnoj atmosferi uz zabavu- kratak kviz znanja, koji je dodatno približio učesnicima značaj i evoluciju Bosch tehnologija.

Bosch patenti nisu samo zapisi u arhivi, oni su temelj tehnologije koja svakodnevno spašava živote širom sveta. Kroz sinergiju inovacija i kvaliteta Bosch ostaje pouzdan partner kako proizvođačima vozila, tako i svakom vozaču. Bezbednost nije luksuz već odgovornost. Bosch je takvu vrstu odgovornosti preuzeo pre još gotovo 100 godina.

Ovo druženje je još jednom potvrdilo da Bosch nije samo tehnološki lider, već i posvećen partner bezbednosti u saobraćaju. Inovacije u kočionim sistemima, započete pre gotovo jednog veka, danas su deo svakodnevice miliona vozača širom sveta – često nevidljive, ali uvek pouzdane.

18. јун 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
Noviji članci
Stariji članci

Скорашњи чланци

  • Žene koje pomeraju granice: Priznanje za tri najbolje mlade naučnice u 2025
  • Zdrav tim, uspešna kompanija: Prednosti dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja
  • UniCredit Banka prva na tržištu predstavila Mastercard Smart Data Service – platformu za pametno upravljanje troškovima za svako moderno preduzeće
  • Pomoć protiv usamljenosti tokom praznika
  • Šta su sve dogovorili Vlada Srbije i MMF?

Архиве

  • децембар 2025
  • новембар 2025
  • октобар 2025
  • септембар 2025
  • август 2025
  • јул 2025
  • јун 2025
  • мај 2025
  • април 2025
  • март 2025
  • фебруар 2025
  • јануар 2025
  • децембар 2024
  • новембар 2024
  • октобар 2024
  • септембар 2024
  • август 2024
  • јул 2024
  • јун 2024
  • мај 2024
  • април 2024
  • март 2024
  • фебруар 2024
  • јануар 2024
  • децембар 2023
  • новембар 2023
  • октобар 2023
  • септембар 2023
  • август 2023
  • јул 2023
  • јун 2023
  • мај 2023
  • април 2023
  • март 2023
  • фебруар 2023
  • јануар 2023
  • децембар 2022
  • новембар 2022
  • октобар 2022
  • септембар 2022
  • август 2022
  • јул 2022
  • јун 2022
  • мај 2022
  • април 2022
  • март 2022
  • фебруар 2022
  • јануар 2022
  • децембар 2021
  • новембар 2021
  • октобар 2021
  • септембар 2021
  • август 2021
  • јул 2021
  • јун 2021
  • мај 2021
  • април 2021
  • март 2021
  • фебруар 2021
  • јануар 2021
  • децембар 2020
  • новембар 2020
  • октобар 2020
  • септембар 2020
  • август 2020
  • јул 2020
  • јун 2020
  • мај 2020
  • април 2020
  • март 2020
  • фебруар 2020
  • јануар 2020
  • децембар 2019
  • новембар 2019
  • октобар 2019
  • септембар 2019
  • август 2019
  • јул 2019
  • јун 2019
  • мај 2019
  • април 2019
  • март 2019
  • фебруар 2019
  • јануар 2019
  • децембар 2018
  • новембар 2018
  • октобар 2018
  • септембар 2018
  • август 2018
  • јул 2018
  • јун 2018
  • мај 2018
  • април 2018
  • март 2018
  • фебруар 2018
  • јануар 2018
  • децембар 2017
  • новембар 2017
  • октобар 2017
  • септембар 2017
  • август 2017
  • јул 2017
  • јун 2017
  • мај 2017
  • април 2017
  • март 2017
  • фебруар 2017
  • јануар 2017
  • децембар 2016
  • новембар 2016
  • октобар 2016
  • септембар 2016
  • август 2016
  • јул 2016
  • јун 2016
  • мај 2016
  • април 2016
  • март 2016
  • фебруар 2016
  • јануар 2016
  • децембар 2015
  • новембар 2015
  • октобар 2015
  • септембар 2015
  • август 2015
  • јул 2015
  • јун 2015
  • мај 2015
  • април 2015
  • март 2015
  • фебруар 2015
  • јануар 2015
  • децембар 2014
  • новембар 2014
  • октобар 2014
  • септембар 2014
  • август 2014
  • јул 2014
  • јун 2014
  • мај 2014
  • април 2014
  • март 2014
  • фебруар 2014
  • јануар 2014
  • децембар 2013
  • новембар 2013
  • октобар 2013
  • септембар 2013
  • август 2013
  • јул 2013
  • јун 2013
  • мај 2013
  • март 2013
  • фебруар 2013
  • јануар 2013
  • децембар 2012
  • новембар 2012
  • октобар 2012
  • септембар 2012
  • август 2012
  • јул 2012
  • јун 2012
  • мај 2012
  • април 2012
  • март 2012
  • фебруар 2012
  • јануар 2012
  • децембар 2011
  • новембар 2011
  • октобар 2011
  • септембар 2011
  • август 2011
  • јул 2011
  • јун 2011
  • мај 2011
  • април 2011
  • март 2011
  • фебруар 2011
  • јануар 2011
  • децембар 2010
  • новембар 2010
  • октобар 2010
  • септембар 2010
  • август 2010
  • јул 2010
  • јун 2010
  • мај 2010
  • април 2010
  • март 2010
  • фебруар 2010
  • јануар 2010
  • децембар 2009
  • новембар 2009
  • октобар 2009
  • септембар 2009
  • август 2009
  • јул 2009
  • јун 2009
  • мај 2009
  • април 2009
  • март 2009
  • фебруар 2009
  • јануар 2009
  • децембар 2008
  • новембар 2008
  • октобар 2008
  • октобар 1021

Категорије

  • Analize
  • Analize
  • Analize stručnjaka
  • B&F Plus
  • Bizlife.rs
  • Biznis
  • Biznis & Finansije
  • Blogovi
  • Brojevi B&F
  • Čitanje za dž
  • Edicije
  • Ekonomija
  • Ekonomija
  • EU mogućnosti
  • Euractiv
  • EY Preduzetnik godine
  • Features
  • Interviews
  • Intervjui
  • IT i nauka
  • IZDVAJAMO
  • Kultura
  • Novci.rs
  • Nove tehnologije
  • Novi brojevi
  • Politika i društvo
  • Posle 5
  • Posle 5
  • Presseurop
  • Promo
  • Reprint
  • Seebiz
  • Slajder
  • Specijalna izdanja
  • Tekstovi
  • Uncategorized
  • Vesti
  • Zabava
  • zlato
  • Некатегоризовано

Мета

  • Пријава
  • Довод уноса
  • Довод коментара
  • sr.WordPress.org
  • Facebook
  • Linkedin

Svi tekstovi sa portala "Biznis i finansije" su u vlasništvu "NIP BIF PRESS doo" i ne smeju se presnositi niti koristiti, delimično ni u celosti, bez izričite dozvole kompanije.

@2020 - Studio triD


vrh
Na našoj web stranici koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najrelevantnije iskustvo pamćenjem vaših podešavanja. Klikom na "Prihvati", prihvatate upotrebu SVIH kolačića.
Podešavanja kolačićaPRIHVATI
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Biznis i Finansije
  • Vesti
    • Ekonomija
    • Politika i društvo
    • Nove tehnologije
    • Zabava
  • EY Preduzetnik godine
  • Tekstovi
    • Tekstovi B&F
    • Promo
  • Blogovi
  • Redakcija
  • Marketing
  • Pretplata
  • Kontakt
  • O nama
  • Media Kit