NAJNOVIJE
Šta to zida cene starogradnje: Polovni stan skuplji od...
Prodaje se još jedna palata Dunđerskih
Koja vozila se smatraju otpadnim i moraju da idu...
Kvartalni monitor: „Ako niste za stolom onda ste na...
Šta se menja u porezima, PDV-u i e-fakturama?
Neto zarada u oktobru iznosila je 110.670 dinara, medijalna...
Sajberkriminalci koriste čak i tragediju u Novom Sadu za...
Koliko bi trebalo da zarađujete da biste mogli da...
Kako „mala“ zemlja jedina na svetu može sama sebe...
Vlasnici pumpi: Naftni derivati NIS-a skuplji od uvoznih
Biznis i Finansije
  • Vesti
    • Ekonomija
    • Politika i društvo
    • Nove tehnologije
    • Zabava
  • EY Preduzetnik godine
  • Tekstovi
    • Tekstovi B&F
    • Promo
  • Blogovi
  • Redakcija
  • Marketing
  • Pretplata
  • Kontakt
  • O nama
  • Media Kit
EkonomijaVesti

Odgajivači svinja: Uvoznici i trgovci uništili fond svinja u Srbiji

by bifadmin 14. мај 2025.

Proizvođači svinjskog mesa u Srbiji saopštili su danas da su uvoznici i trgovci uništili fond svinja u Srbiji, jer je sada manji za oko 70 odsto nego pre nekoliko godina.

Vlasnik farme svinja u Laćarku, u opštini Šid, Bora Šuljmanac naveo je da se do sada nikada nije dogodilo da prasići ne mogu da se prodaju za Uskrs i 1. maj.

„Uvezene su ‘strašne’ količine mesa. Kilogram žive vage svinjetine je mesecima koštao 170 dinara, a ne bi smeo da bude jeftiniji od 220- 250 dinara“, rekao je Šuljmanac za Betu.

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić rekao je nedavno da je smanjen fond svinja i da je zbog toga prošle godine uvezeno 50.000 tona svinjskog mesa i 500.000 prasadi, kao i da je smanjen broj krmača za proizvodnju prasadi, pa je zaustavio uvoz mesa da bi se oporavila domaća proizvodnja.
Prema rečima Šuljmanca, najviše se uvozi iz Španije koja je naveći „neprijatelj“ Srbije u proizvodnji svinja.

Španci, kako je rekao, svinje hrane sojinom sačmom od modifikovane soje, koja je u Srbiji zabranjena, a zbog velike ponude na tržištu ta hrana je jeftina, zbog čega proizvodnja svinja i domaća proizvodnja mesa ne može da bude konkurentna ceni mesa koje dolazi iz te zemlje.

„Čim je zaustavljen uvoz, počela je da raste cena svinjskog mesa i jutros je, umesto 170 dinara za kilogram žive vage, porasla na 200-210 dinara po kilogramu“, rekao je Šuljmanac.
Dodao je da je pritisak klanične industrije zbog obustave uvoza – ogroman.

„Podmićivaće i uradiće sve da im se dozvoli uvoz. Njihov kapital raste enormnom brzinom zbog uvoza mesa po niskim cenama, a mi ne možemo da preživimo“, rekao je Šuljmanac.

Klaničari i trgovci ucenjuju

Istakao je da klaničari i trgovci ucenjuju, kada saznaju da neki manji proizvođač nema kome da proda.

„Meni su pre izvesnog vremena platili 130 dinara po kilogramu, a nekima 115 dinara i kada sam pitao zašto su spustili cenu odgovorili su da znaju da taj stočar nema kome drugome da proda“, rekao je Šuljmanac.

Istakao je da kada bi se normalizovala situacija da bi domaći proizvođači za godinu dana mogli da obnove proizvodnju i postanu izvoznici.

I trgovci, prema njegovim rečima, zaračunavaju marže od nekoliko desetina odsto, pa je meso skupo, iako ga proizvođači prodaju po bagatelnim cenama.

Šuljmanac je rekao da je zbog sinjske kuge bio zaustavljen uvoz prasadi duže nego što je potrebno pa je i to smanjilo proizvodnju svinjetine.

„Sada svinja gotovo da nema u mestima koja su bila veliki proizvođači – Pećincima, Šašincima… Laćarak je bio veliki proizvođač svinja, svako domaćinstvo je imalo od 50 do 150 svinja, danas nas je desetak koji nismo odsutali. Proizvodio sam godišnje 6.000-7000 svinja, sada oko 2.000 komada“, rekao je Šuljmanac.

Dodao je da su nedavno Danci nudi prasad po 70 evra, ali zbog zabrane uvoza proizvođači u Srbiji nisu mogli da ih kupe, pa su ih kupili Španci, a domaći proizvođači su ih u Srbiji plaćali 500 evra po komadu jer ih nema dovoljno.

Šuljmanac je rekao da prasad moraju da se uvoze, jer je Srbija mali proizvođač pošto ta proizvodnja zahteva investiciju od milion i više evra.

„Da imam toliko para ne bih proizvodio svinje“, kaže Šuljmanac.

Fond svinja smanjen za 70 odsto

Smanjena proizvodnja svinja, kako je naveo, ostavila je bez posla veterinare i proizvođače stočne hrane, pa i oni kukaju.

Proizvođač prasadi Jovica Rajić iz sela Bingula u opštini Šid ocenio je da je fond svinja smanjen za 70 odsto.

„Kada je cena svinjetine 230 dinara po kilogramu uspevamo da nešto zaradimo i vraćamo kredite, ali već osam meseci je zbog ogromnog uvoza cena svinjetine od 150 do 180 dinara po kilogramu“, rekao je Rajić.
Glavni krivci za stanje u svinjarstvu su, kako je naveo, uvoznici.

„Ne znam sa kim su oni u sprezi. Za domaće proizvođače cena svinjetine nikad nije otišla u nebo. Kada je cena sa 220 pala na 170 dinara za kilogram, to je gubitak od 50 dinara po kilogramu, odnosno 5.000-6.000 po grlu, pa ko proda 100 svinja gubitak je oko 500.000 dinara“, rekao je Rajić.

Naveo je da domaći proizvođači prasadi koriste priliku da, kada se poveća subvencija po krmači, odmah podignu cenu prasadi, pa zbog toga proizvođači tovljenika od te finansijske podrške nemaju koristi.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

 

 

14. мај 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
VestiZabava

Da li biste se ukrcali u avion, a da ne znate gde putujete?

by bifadmin 14. мај 2025.

Ako je vaš odgovor“da“, onda ste verovatno deo sve većeg broja avanturista koji traže autentična iskustva, uzbuđenje i putovanja bez unapred poznate destinacije.

Fenomen tzv. misterioznih letova (engl. Destination Unknown Flights) sve više osvaja svet, a Scandinavian Airlines (SAS) rasprodao je jedno takvo putovanje za samo četiri minuta.

Iskustvo koje se pamti

– Putovanje se odnosi na otkrivanje, a ‘nepoznato odredište’ osmišljeno je da ponovo rasplamsa uzbuđenje istraživanja novih i neočekivanih mesta. Postoji nešto magično u tome da uđete u avion, a da ne znate gde ćete sleteti – izjavio je Aron Backström, potpredsednik sektora za proizvode i lojalnost u SAS-u.

Ovaj koncept prvi put je predstavljen 2024. godine, kada je čitav avion bio ispunjen članovima EuroBonus programa koji su bez ikakvih informacija poleteli ka – Atini. Reakcije putnika bile su oduševljene: 96% učesnika reklo je da bi ponovilo iskustvo.

Ove godine, let je pošao iz Kopenhagena, a odredište je bila Sevilja. Putnici su tokom tri dana (4–7. april) bili potpuno uronjeni u iznenađenje – niko nije znao ni grad, ni hotel u kom će boraviti. Mogli su da odaberu samo kategoriju smeštaja, ali bez konkretnih podataka o lokaciji.

Zašto ljudi sve više biraju misteriozna putovanja?

Ova vrsta putovanja postaje sve popularnija među Evropljanima i širom sveta. Ljudi su umorni od planiranja – istraživanja hiljada opcija, recenzija i hotela. Prosečan putnik pregleda čak 141 sajt pre nego što odluči gde će na odmor. Umesto slobode, suočavaju se sa konfuzijom.

Sada se vraća ono što je srž putovanja – iznenađenje, spontanost i osećaj avanture.

Jedan od primera dolazi od kompanije Wizz Air, koja je ove godine odabrala 35 putnika i odvela ih na „putovanje života“. Destinacija je bila Antalija u Turskoj, a ceo događaj brzo je postao viralan na mrežama.

Sve više ponuda u Evropi

Kompanije širom Evrope prihvataju trend.

Lufthansa Surprise omogućava putnicima iz Minhena i Frankfurta da odaberu misteriozan let u skladu sa svojim stilom putovanja.

Opodo nudi jeftine pakete „let + hotel“ ka nepoznatim destinacijama.

Luksuzna agencija Black Tomato ima ekskluzivnu ponudu Get Lost, koja putnike vodi u zabačene krajeve sveta.

Platforma srprs.me nudi misteriozne gradove u Evropi (3 do 5 dana, cena od oko 240 funti, sa polaskom iz Britanije).

Journee iz Londona omogućava individualna putovanja uz personalizaciju – korisnici popunjavaju upitnik i isključuju mesta ili iskustva koje ne žele. Tim potom organizuje let, hotel i aktivnosti.

Spoj nepoznatog i zajedništva

– Na prvom putovanju ‘Destination Unknown’ posebno nas je dirnulo to što su potpuni stranci vrlo brzo počeli da se povezuju. Kada uklonite sva očekivanja i podelite ovakvo iskustvo, nastaje snažan osećaj zajedništva – ističe Backström iz SAS-a.

Kako se pripremiti za misteriozno putovanje?

Kompanije uglavnom daju osnovne smernice – poput vremenskih uslova na destinaciji – ali ne otkrivaju lokaciju. Zato je preporuka da se pakujete kao za klasičan četvorodnevni put:

-slojevita odeća,
-udobne pantalone,
-jakna i komforna obuća.

Sve ostalo – biće deo vaše avanture.

Izvor: Bloomberg Adria

Foto: Unsplah

14. мај 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
B&F PlusIT i nauka

Život sa dijabetesom nije sladak ali ne mora biti ni gorak

by bifadmin 14. мај 2025.

Više od 800.000 građana Srbije ima dijabetes. To su različiti ljudi, sa različitim pričama. Među njima ima pacijenata sa najtežim posledicama ove bolesti koji su izgubili vid, udove ili su primorani da idu na dijalizu, ali i onih koji funkcionišu kao potpuno zdrave osobe zahvaljujući držanju šećera pod kontrolom. Međutim, adekvatna glikoregulacija se ne postiže sama od sebe. Da bi je ostvarili pacijenti moraju imati znanja o pravilnoj ishrani i doziranju terapije i redovno koristiti uređaje za merenje šećera. Ovo u teoriji ne zvuči kao teško ostvarivo, ali u praksi je situacija malo drugačija.

U medijima se naziva tihim ubicom modernog doba zato što često, premda ne uvek, nastaje kao posledica savremenog načina života odnosno nepravilne ishrane, stresa i povećane telesne težine. Ipak, dijabetes nije bolest modernog doba. Prvi pisani dokazi o njemu datiraju iz petog veka pre nove ere kada su lekari poreklom iz današnje Indije primetili specifične boljke kod određenih pacijenata i povezali ih sa slatkoćom njihovog urina. Da, tada je bilo potrebno degustirati urin pacijenta da bi se utvrdilo da on ima dijabetes.

Srećom, u međuvremenu je dijagnostifikovanje ali i tretiranje ove bolesti značajno napredovalo. Najveći napredak donelo je otkriće insulina 1921. godine, koji je delu dijabetičara omogućio duži i kvalitetniji život. Kažemo “delu” zato što postoje dve vrste dijabetesa koje se tretiraju različitim terapijama. Obolelima od dijabetesa tipa 1 smatraju se osobe koje ne proizvode insulin, dok oboleli od tipa 2 ne reaguju na njega onako kako bi trebalo, a vremenom i oni prestaju da ga proizvode u dovoljnoj količini. Prvi su prinuđeni da konstantno koriste insulin, a drugi šećer regulišu ishranom i lekovima, što može trajati godinama pa i decenijama, ali se u nekim slučajevima ipak završi konzumacijom insulina.

Kada se ovako ispriča priča o dijabetesu, njegovo regulisanje na prvi pogled deluje jednostavno – potrebno je dakle da popijete lek ili uzmete insulin i rešili ste problem. Ali, tretman dijabetesa je daleko od jednostavnog.

Sve što ste želeli da znate o dijabetesu a niste imali koga da pitate

Kada vam u Srbiji uruče dijagnozu dijabetesa uz nju gratis dobijate i napamet naučeno ohrabrenje koje kaže da se sa ovom bolešću može voditi kvalitetan i ispunjen život ukoliko ste disciplinovani i vodite računa o svom zdravlju. Ali, pošto se kod lekara pacijenti smenjuju kao na fabričkoj traci retko ko od njih će imati vremena da vam objasni šta vam zapravo predstoji.

Najbitnije što će vam medicinsko osoblje reći je da morate redovno meriti šećer, voditi računa o tome šta jedete i biti fizički aktivni. Osobe koje primaju insulin trebalo bi da se paze i opasnih padova šećera odnosno hipoglikemija zbog kojih mogu završiti u komi.

Ali, šta to zapravo znači, šta smete a šta ne smete jesti? Odgovor na to pitanje zavisi od više faktora, kao što je na primer pitanje da li ste na insulinu ili na lekovima. Ipak, jedno je sigurno – svakako morate naučiti kako da brojite ugljene hidrate, odnosno koliko i kojih namirnica smete pojesti uz terapiju koju primate. U pojedinim zdravstvenim ustanovama postoje savetnici iz ove oblasti ali ukoliko živite u mestu u kojem ih nema, ove informacije, pa čak i čitave aplikacije koje računaju ugljene hidrate, možete naći na internetu.

Osim o sastavu obroka, kao dijabetičar morate voditi računa i da se hranite otprilike uvek u isto vreme, i što je još bitnije – da vam obroci budu dovoljni ali ne preveliki za dozu insulina ili leka koji koristite, jer manje hrane vodi u hipoglikemiju a više u hiperglikemiju. Ovde treba imati u vidu da vam se ponekad, čak i uz najpreciznije moguće brojanje ugljenih hidrata, može desiti da vam padne ili poraste šećer, jer na njega utiču i stres, kretanje i drugi faktori.

A kada nivo šećera u krvi padne ispod dozvoljene granice, potrebno je da pojedete nešto što će vam dići šećer, ali ne previše. Postoje dijabetičari koji jedva čekaju hipoglikemiju kako bi mogli jesti prave slatkiše, za koje su inače uskraćeni, ali to nije najbolji izbor. Lekari kažu da je bolje pojesti slane ugljene hidrate, poput na primer parčeta hleba i jogurta, jer to vam neće previše dići šećer i kreirati potrebu da ga dodatno obarate insulinom.

S druge strane, u slučaju njegovog skoka, šećer možete spustiti fizičkom aktivnošću ili insulinom. Ono što mnogi pacijenti na početku suočavanja sa ovom bolešću ne znaju je da insulin neće delovati odmah, odnosno da treba da sačekaju bar nekih pola sata pre nego što ponovo izmere šećer da vide da li je u padu, umesto da se ponovo ubodu insulinom i tako sebe odvedu u hipoglikemiju.

Merenje šećera je preduslov za dobru glikoregulaciju

Izreka da je bolje sprečiti nego lečiti važi i u slučaju hipoglikemija i hiperglikemija. Ali da bismo mogli da predvidimo i sprečimo padove i skokove šećera potrebno je da ga redovno merimo. Najveći broj dijabetičara u Srbiji to čini pomoću malih prenosnih merača koji daju vrednosti približnim onima u akreditovanim laboratorijama.

Merači se sastoje od aparatića u koje se stavljaju jednokratne tračice za merenje i od uređaja sa iglicama koje bodu vrhove prstiju kako bi se iz njih iscedilo nekoliko kapi krvi. Krv se prislanja na tračicu koja je u aparatu i zatim uređaj prikazuje rezultate analize. Ovaj način merenja je prilično precizan ali izaziva bol i ostavlja krastice na jagodicama. Zbog toga, ali i zbog nedovoljnog broja tračica koje se dobijaju preko zdravstvenog osiguranja, mnogi dijabetičari ne mere sebi šećer onoliko često koliko bi trebalo. Oni koji ga pak mere redovno, odnosno nekoliko puta dnevno, obično moraju doplatiti bar dve kutije tračica mesečno, što košta oko 5.000 dinara. Ali, čak i sa tim ulaganjem oni ne dobijaju veoma bitne podatke – da li im šećer raste ili pada.

Ove podatke pak prikazuju aparati za kontinuirano merenje glukoze, kod nas poznatiji pod kolokvijalnim nazivom “senzori”. Oni se lepe na telo i njima se beskontaktno očitava visina šećera onoliko puta koliko je to pacijentu potrebno. Ne uzrokuju bol i kraste po prstima i čuvaju podatke o kretanju glukoze što doktoru omogućava da isprati ponašanje pacijentovog organizma u različitim situacijama. Jedna od njihovih najvažnijih funkcija je to što prikazuju trend kretanja šećera pa dijabetičari znaju da li treba da pojedu nešto ili da daju sebi insulin kako bi sprečili iskakanje iz normalnih granica. Još bitnija funkcija senzora je što mogu alarmirati ako im je šećer previsok ili prenizak, kako bi na vreme preduzeli sve potrebne mere za njegovo vraćanje u normalu.

Na našem tržištu je registrovano nekoliko marki ovih senzora ali njih o trošku RFZO-a dobijaju samo deca koja imaju tip 1. Svi ostali ih moraju kupovati ako uspeju da ih nađu pošto ih u mnogim apotekama nema. Nekoliko dijabetičara sa kojima smo razgovarali prilikom pisanja ovog teksta izjavilo je da nabavlja senzore “na crno” preko oglasnih sajtova.

Pošto većina senzora traje oko dve nedelje, za mesec dana potrebno je kupiti najmanje dva ova uređaja, što košta od 7.600 dinara za manje popularne marke, do 13.000 za poznatije brendove.

Nove tehnologije za staru boljku

Poseban problem u Srbiji je činjenica da mnogi pacijenti za senzore nisu čuli od svojih lekara već “sa strane”. Naime, doktori i medicinsko osoblje imaju toliko posla da ne mogu da stignu da informišu pacijente o inovacijama u endokrinologiji, kojih iz godine u godinu ima sve više, bilo da se radi o novim medikamentima, gedžetima ili terapeutskim pristupima. Zato se dijabetičarima savetuje samostalno praćenje vesti iz medicine i biotehnologije ili učestvovanje u radu udruženja poput Plavog kruga, gde se mogu informisati o svim bitnim pitanjima vezanim za dijabetes.

Na taj način mogu doći do različitih saznanja, poput onog o postojanju “veštačkog pankreasa” koji kombinuje insulinsku pumpu i pametan glukometar te automatski meri nivo šećera u krvi i na osnovu toga reguliše dozu insulina. Ovo tehnološko rešenje zapravo oponaša pravi, zdrav pankreas.

Ili o različitim mobilnim aplikacijama koje pomažu ne samo u praćenju nivoa šećera u krvi, već i u praćenju unosa hrane i nivoa fizičke aktivnosti i dovode te podatke u vezu sa kretanjem glukoze. Te aplikacije zapravo osluškuju organizam pacijenta i pokazuju mu kakvi su efekti svih mera koje on primenjuje.

Osim na tehnologijama poput ovih, naučnici rade i na nekim sistemskim rešenjima. Jedno od njih mogla bi da bude ćelijska terapija koja podrazumeva transplantaciju ćelija ostrvaca pankreasa ili β-ćelija iz pankreasa zdravog donora pacijentu sa dijabetesom 1. Ukoliko se ona izvede uspešno poboljšava se kontrola glukoze pa čak i ukida potreba za konstantnim uzimanjem insulina. Ali ova metoda još nije u primeni.

Velike nade polažu se i u gensku terapiju odnosno umetanje gena u ćelije pankreasa radi poboljšavanja njihove funkcije. Postoji više studija u kojima su naučnici, koristeći različite tehnike, došli blizu ostvarivanja istog cilja – uspešnog tretiranja ili čak i lečenja tipa 1.

Pošto je istraživački rad u ovoj oblasti izuzetno bogat i intenzivan, opravdano je očekivati da bi dijabetičari srednjih godina mogli dočekati komercijalizaciju ćelijske i genske terapije, a ako budu imali sreće možda čak i dugo željeno izlečenje.

Ali, dok ne svane taj dan bitno je da budu diciplinovani odnosno da vode računa o ishrani i vežbanju. Jer, najveći deo odgovornosti za regulisanje dijabetesa leži na samom pacijentu. On je taj koji treba da brine o kretanju svog šećera. Tako je bar u svetu. U Srbiji pacijent pored svega toga ima još jedan zadatak – da konstantno podseća državu da prevencija komplikacija dijabetesa mnogo manje košta nego lečenje posledica sistemskog nemara prema dijabetičarima. Drugim rečima, da bi našem zdravstvenom osiguranju, a i celokupnom društvu, ulaganje u dokazano efikasne prakse u koje spada i omogućavanje besplatnog pristupa senzorima, bilo od višestruke koristi. Pre svega zato što će dijabetičari tada bolje regulisati šećer pa će manje koristiti ostale usluge zdravstvenog sistema, ali i zato što će napokon moći da žive normalan i ispunjen život kakav im je obećan prilikom postavljanja dijagnoze.

Marija Dukić 

Foto: d_mrowka, Depositphotos

14. мај 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
EkonomijaVesti

Država prodala dodatnu količinu obveznica iste emisije

by bifadmin 14. мај 2025.

Uprava za javni dug saopštila je da je 13. maja 2025. godine realizovana nova aukcija desetogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije koje dospevaju 27. jula 2035. godine. Reč je o tzv. reotvorenju serije prvi put emitovane 23. januara ove godine, što znači da je država ponudila dodatnu količinu obveznica iste emisije.

Ukupan ponuđeni iznos iznosio je 43,5 milijardi dinara, dok je tražnja investitora dostigla 22 milijarde. Na kraju, prodato je 1.495.874 obveznica u ukupnoj nominalnoj vrednosti od gotovo 15 milijardi dinara.

Obveznice su prodate po ceni od 10.227,38 dinara za jednu obveznicu nominalne vrednosti 10.000 dinara, što odgovara godišnjoj stopi prinosa od 5,16%. Kupcima će se isplaćivati fiksna kamatna stopa – tzv. kupon – od 5,25% godišnje, u dve jednake rate svake godine, 27. januara i 27. jula, sve do dospeća 2035. godine.

Izvor: Ekapija
Foto: Pixabay

14. мај 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
Promo

Održan prvi u nizu ekskluzivnih događaja usmerenih na teme o ESG-u u organizaciji Western Balkans ESG Foundation i članice Marsh McLennan

by bifadmin 13. мај 2025.

U organizaciji Western Balkans ESG Foundation održan je prvi u nizu ekskluzivnih događaja posvećenih temama iz oblasti ESG-a. Ovoga puta, u saradnji sa kompanijom Marsh McLennan, fokus je bio na pilaru „S“, odnosno socijalnim pitanjima u okviru ESG principa, a centralna tema bila je „Od kratkoročnih rešenja do transformacije kulture: Nova era benefita za zaposlene“.

Ovom prilikom, Dan Dobre, Mercer Marsh Benefits Growth and Solutions Leader za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, predstavio je velikom broju članova Fondacije uvide iz najnovijeg istraživanja Mercer Marsh Benefits i otvorio ključna pitanja o ulozi poslodavaca u unapređenju dobrobiti zaposlenih.

Prema njegovim rečima, kompanije se sve češće suočavaju sa izazovom – kako očekivati produktivnost, rezilijentnost i motivisanost zaposlenih u uslovima u kojima je i samim kompanijama teško da predvide budućnost.

„U savremenom radnom okruženju, gde zajedno funkcionišu čak četiri različite generacije – bejbi bumeri, generacija X, milenijalci i generacija Z – univerzalna rešenja više nisu održiva. Potreban je strateški, personalizovan pristup benefitima koji uzima u obzir različite životne faze, prioritete i očekivanja zaposlenih. Dodatno, naši podaci pokazuju da je 28% zaposlenih frustrirano zbog nedostatka jasnih informacija o benefitima koje im kompanije nude. To ne ukazuje na nedostatak benefita, već na manjak relevantnosti i lošu komunikaciju. Pravi izazov nije u količini, već u kreiranju smislenih, ‘pametnih’ benefita koji su usklađeni sa stvarnim potrebama zaposlenih“, istakao je Dobre prilikom svog izlaganja i dodao:
„U ovakvim uslovima, za kompanije agilnost postaje važnija od efikasnosti i efektivnosti. Kompanije koje žele da ostanu konkurentne moraju da pređu sa mehanicističkog modela produktivnosti na izgradnju kulture brige – one koja obuhvata fizičku, emocionalnu, finansijsku, socijalnu i profesionalnu dobrobit. Jer, kada su ljudi istinski podržani, lojalnost i poslovni rezultati dolaze kao prirodna posledica.“

Istraživanje kompanije Mercer Marsh Benefits, koja spaja HR konsultacije sa savetovanjem o rizicima i oblikovanjem iskustava zaposlenih, pokazalo je da čak 56% zaposlenih navodi da bi napustilo posao kako bi uspostavilo bolji balans između privatnog i poslovnog života. Takva odluka za poslodavce nije samo izazov u pogledu zadržavanja talenata, već i finansijski udar – prosečan trošak odlaska jednog zaposlenog iznosi oko trećine njegove godišnje zarade, dok je kod menadžerskih pozicija taj trošak još veći.

U širem evropskom kontekstu, podaci pokazuju koliko odsustva zbog bolesti pogađaju i ekonomiju: tokom prošle godine, plaćena bolovanja Evropu su koštala čak 470 milijardi evra, što predstavlja 2,5% BDP-a. Psihički izazovi su najčešći uzrok – oni čine 47% ukupnih bolovanja. Među njima dominiraju stres, poremećaji spavanja, sindrom sagorevanja, problemi sa ishranom i slični simptomi koji jasno ukazuju da mentalna dobrobit više nije „dodatak“, već ključni element održivog poslovanja.

Zaključak je jasan – u svetu u kom se očekivanja i potrebe zaposlenih ubrzano menjaju i sve više razlikuju najpre zbog generacijskog jaza, promišljena i personalizovana strategija benefita postaje temelj uspešnog i otpornog poslovanja, ali i ključni faktor u zadržavanju i motivaciji talenata. Upravo zato su ovakvi događaji dragocena prilika da se iz prve ruke čuju najnoviji uvidi, razmene iskustva i oblikuju prakse koje odgovaraju stvarnim potrebama savremenog radnog okruženja.

Western Balkans ESG Foundation je do sada okupila značajan broj članova i partnera, uključujući počasnog člana OTP Group, kao i strateškog partnera Morningstar Sustainalytics, globalnog lidera u istraživanju, ocenama i podacima o ESG-u, AikBanku, advokatsku kancelariju Mikijelj, Janković i Bogdanović, CETIN, Climate Lens Advisors, CTRL+N, HTEC, KappaStar recycling, Khaoticen, KPMG, Logera, Marsh McLennan, Minted advisory, MK group, Procredit banku, SBB, Talks and Falks, TIAC, Windvision International i Yettel banku. Medijski partneri su Ringier Srbija i BLIC, NIN i Bizlife, dok su community partneri ICT HUB i Srpska asocijacija menadžera.

13. мај 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
Promo

Solarina potpisala ugovore sa EPS-om o otkupu električne energije i tržišnoj premiji

by bifadmin 13. мај 2025.

Solarina, projektna kompanija u vlasništvu CWP Europe, potpisala je Ugovor o otkupu električne energije i prenosu balansne odgovornosti, kao i Ugovor o tržišnoj premiji sa Elektroprivredom Srbije (EPS). Ugovore su potpisali David Žarković, pomoćnik generalnog direktora za upravljanje elektroenergetskim portfeljom EPS-a i Maja Turković, izvršna potpredsednica CWP Europe.

Ovaj uspeh je rezultat učešća CWP-a na nedavnim aukcijama za obnovljive izvore energije, u organizaciji Vlade Republike Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike, na kojima je kompanija obezbedila pravo na tržišnu premiju za 105 MW kapaciteta solarne elektrane Solarina. Čista električna energija proizvedena u okviru ovog projekta isporučivaće se po konkurentnoj ceni od 52,89 evra po megavat-času.

„Ovo je važna prekretnica u energetskoj tranziciji Srbije, jer je reč o dosad najvećem pojedinačnom ugovoru o otkupu električne energije iz jednog solarnog projekta koji je potpisan sa EPS-om. Zahvaljujemo Ministarstvu rudarstva i energetike i EPS-u na ukazanom poverenju i još jednoj prilici da zajednički doprinesemo stabilnijoj i zelenijoj energetskoj budućnosti Srbije,” izjavila je Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe.

Nakon vetroparka Vetrozelena, za koji je CWP postigao prvi dugoročni ugovor o otkupu električne energije sa EPS-om, projekat Solarina predstavlja proširenje saradnje između dve kompanije.

„Nastavak saradnje još jednom potvrđuje da je EPS pouzdan partner i saradnik za sve kojima je zelena energija pravac poslovanja. Dodatno, na ovaj način potvrđujemo i zajedničku posvećenost energetskoj tranziciji Srbije i razvoju obnovljivih izvora energije, jer će EPS preuzimati svu proizvedenu energiju i ona će ostati u našoj zemlji“, rekao je David Žarković, pomoćnik generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ za upravljanje elektroenergetskim portfeljom.

Po završetku izgradnje, Solarina će postati prva solarna elektrana velikog kapaciteta u Srbiji, sa ukupno 150 MW instalisane snage, čime će više nego udvostručiti trenutni solarni kapacitet u zemlji. Dodatno, sva električna energija proizvedena u okviru projekata Vetrozelena i Solarina – oko 1 TWh godišnje – ostaće u Srbiji i biće isporučena domaćem tržištu, što će značajno doprineti stabilnosti snabdevanja krajnjih korisnika.

13. мај 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
Promo

UniCredit finansijski rezultati: Najbolji kvartal u istoriji

by bifadmin 13. мај 2025.

UniCredit Grupa ostvarila je odlične finansijske rezultate u još jednom kvartalu koji karakteriše rekordan neto profit i snažan rast prinosa na kapital (“RoTE”).

Ovi rezultati ne samo da jačaju lidersku poziciju Grupe, već omogućavaju i da se gradi budućnost korišćenjem jedinstvene geografske pozicije, raznovrsne baze klijenata i različitih poslovnih segmenata, uz dosledno ulaganje kako bi se održala superiorna stopa rasta i raspodela dobiti.

Kao dokaz transformacije UniCredita, Grupa je ostvarila rekordnih 2,8 milijardi evra neto profita u prvom kvartalu 2025. godine sa povećanjem od 8,3% u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je naglašeno kontinuiranom odličnom profitabilnošću i stvaranjem vrednosti za akcionare sa RoTE od 22%, što je povećanje za 2,4% u odnosu na prethodnu godinu i EPS (zarada po akciji) od 1,79 evra što predstavlja povećanje od 18,2% u odnosu na prethodnu godinu.

Andrea Orcel, CEO UniCredit Grupe, istakao je: „UniCredit je ostvario izvanredan niz rezultata u prvom kvartalu, koji je nadmašio sve ključne pokazatelje poslovanja i proširio naš pozitivan jaz u odnosu na konkurenciju. Ostvarili smo najbolje kvartalne rezultate u istoriji UniCredit-a i 17. kvartal uzastopnog profitabilnog rasta. RoTE se povećao na vodećih 22% na tržištu sa viškom kapitala koji je dostigao 10 milijardi evra. Neto profit je porastao za 8,3% na 2,8 milijardi evra. Naknade su se povećale za impresivnih 8,2% u odnosu na prethodnu godinu, i više nego nadoknadile planirani pad u neto prihodima od kamate (NII). Neto prihod je porastao za 3,2% na 6,5 milijardi evra. Kontrola troškova je ostala najbolja u klasi, što je dovelo do vodećeg racija troškova i prihoda od 35,4% na tržištu. Kvalitet aktive je ostao snažan, a cena rizika niska. Naše linije odbrane su dodatno ojačane, što nas dobro pozicionira za širok spektar makroekonomskih scenarija. Ovo nam daje samopouzdanje da poboljšamo našu neto dobit i smernice raspodele za 2025, kao i uverenje u naše ambicije do 2027. Ostajemo posvećeni pružanju doslednih performansi visokog kvaliteta i fokusirani na podršku našim klijentima i zajednicama, posebno u izazovnim vremenima.”

13. мај 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
IT i naukaVesti

“Guglanje” polako odlazi u istoriju: Pretraživanje interneta seli se na veštačku inteligenciju

by bifadmin 13. мај 2025.

Akcije Alphabet-a i Apple-a potonule su u srijedu nakon što je Edi Kju, šef Apple-ovog odeljenja za servise, izjavio da veruje kako će veštačka inteligencija uskoro zameniti standardne internet pretraživače poput Google-a, prenosi Bloomberg.

Kju je, prema izveštaju, rekao da u budućnosti očekuje integraciju AI servisa poput OpenAI, Perplexity i Anthropic kao dodatne opcije pretrage u Apple-ovom Safari pregledaču.

Ove izjave dao je tokom svedočenja pred saveznim sudom u Vašingtonu, u sklopu tužbe Ministarstva pravde SAD-a protiv Alphabet-a. CNBC podsjeća da je savezni sudija prošle godine presudio da je Google nezakonito dominirao tržištem oglašivačkih tehnologija, a sada sud treba da odluči o sankcijama ili merama protiv tehnološkog giganta.

Jedno od ključnih pitanja u ovom slučaju jeste praksa Google-a da plaća proizvođačima platformi, poput Apple-a, kako bi njihov pretraživač bio podrazumijevana opcija na uređajima.

Tužba i moguće mere predstavljaju ozbiljnu prijetnju Google-ovom unosnom oglašivačkom biznisu, zbog čega su akcije Alphabet-a u srijedu pale za više od 7%.

Međutim, ni Apple nije imun na rizike – prema svedočenju, Google je 2022. godine Apple-u plaćao čak 20 milijardi dolara godišnje kako bi ostao podrazumevani pretraživač na iPhone uređajima. To je unosan posao za Apple i efikasan način za Google da poveća broj korisnika i obim pretraga. Deonice Apple-a pale su za 2% .

Kju je svojim izjavama doveo u pitanje dugoročnu stabilnost odnosa dve kompanije. Iako je rekao da veruje da Google i dalje treba da ostane podrazumijevana opcija pretrage u Safariju, priznao je da gubi entuzijazam zbog moguće obustave dogovora i gubitka prihoda od dijeljenja zarade.

Na kraju, Kju je otkrio da je broj pretraga u Safariju opao prvi put u aprilu, što pripisuje rastu upotrebe AI pretraživača, navodi se u izveštaju.

Izvor:Investitor.me

Foto: Pixabay

13. мај 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
EkonomijaVesti

Osmijum – najskuplji i najređi metal na svetu: Nauka, luksuz i kontroverze oko cene

by bifadmin 13. мај 2025.

Većina nas, kada pomisli na vredne metale, prvo pomisli na zlato ili platinu. Ali, u senki ovih sjajnih giganata krije se jedan metal toliko redak, gust i neobičan, da bi i najskupljem dragulju pozelenilo lice od zavisti.

Upoznajte osmijum – jedan od najređih i najskupljih metala na svetu, čija cena u kristalnom obliku može dostići i do 1,5 miliona eura po kilogramu, dok se u industrijskoj primeni i hemijskoj formi kreće od 100.000 do 400.000 eura.

Pa šta to tačno čini ovaj nepoznati element vrednijim od, pa… gotovo svega?

Šta je tačno osmijum?

Osmijum je element iz grupe platinskih metala, i poznat je po tome što ima najveću gustinu od svih prirodno prisutnih elemenata. Srebrnasto-plave boje, ovaj metal sadrži ogromnu količinu mase u vrlo malom volumenu.

Zajedno s platinskom grupom metala (PGM) – među kojima su još i rutenujm, rodijum, paladijum, iridijum i platina – osmijum se izdvaja svojom izuzetnom retkošću i hemijskom stabilnošću.

Više od sjajnog kamena: Prava primena

Osmijum ima široku, ali diskretnu primenu. U industriji se koristi u: preciznim instrumentima, zbog svoje otpornosti na habanje i koroziju, vrhunskim naliv-perima i električnim kontaktima, aerosvemirskim komponentama, gdje su ključni čvrstoća i stabilnost.

U organskoj hemiji, osmijum služi kao efikasan katalizator, dok geolozi koriste njegove radioaktivne izotope za datiranje stijena i fosila. Medicina takođe istražuje njegov potencijal u dijagnostici i terapiji raka.

Najviše pažnje u poslednje vreme privlači njegov ulazak u luksuzni sektor – naročito u obliku kristalnog osmijuma, koji izgleda kao kombinacija crnih dijamanata i metala iz svemira. Koristi se u ekskluzivnim satovima, nakitu i kolekcionarskim predmetima.

Zašto je toliko skup?

Ovdje stvari postaju komplikovane. Cijena osmijuma zavisi od oblika i tržišta:

Kristalni osmijum, koji se koristi za luksuzne proizvode, može koštati 1.500–2.000 eura po gramu, odnosno do 1,5 miliona eura po kilogramu.

Tehnički ili hemijski osmijum, u sirovom ili industrijskom obliku, najčešće vredi između 100.000 i 400.000 eura po kilogramu.

Tržište osmijuma je izuzetno ograničeno, bez javno dostupne berze ili referentne cijene. Kupoprodaja se najčešće odvija direktno između kolekcionara i specijalizovanih dilera, što dodatno podiže neizvesnost i prostor za spekulacije.

Kako se vadi?

Osmijum se nalazi u veoma malim količinama u rudama platine i nikla, a najviše se proizvodi kao nusprodukt u rudarskim operacijama u Rusiji i Južnoj Africi. Proces ekstrakcije je izuzetno složen, jer se osmijum ne nalazi u rudama u koncentrisanoj formi, već u tragovima.

Izdvajanje zahteva višefaznu hemijsku obradu, pri čemu se koristi osmijum tetroksid – izuzetno toksičan spoj koji zahteva ekstremne mere bezbjednosti. Tek nakon toga, metal se stabilizuje i može se pretvoriti u željeni kristalni oblik.

Budućnost: inovacije, ali i izazovi

Potražnja za osmijumom raste, naročito u visokotehnološkim i medicinskim oblastima, ali se suočava sa ozbiljnim ograničenjima:

Procenjuje se da u Zemljinoj kori ima manje od jedne tone osmijuma.

Istraživanja i rudarenje su ograničeni, a proizvodnja zavisi od potražnje za drugim plemenitim metalima.

Naučnici pokušavaju razviti efikasnije metode ekstrakcije i eventualno sintetičke zamene, ali za sada nema pravog nadomestka za jedinstvenu kombinaciju gustine, čvrstoće i hemijskih svojstava osmijuma.

Luksuz sa senkom: društveni i ekološki kontekst

Zbog retkosti i cene, osmijum je postao simbol ekstremnog luksuza. Nalazi se u limitiranim serijama satova i manžetni, investicionim pločicama, čak i umjetničkim predmetima.

Ali ekstrakcija osmijuma, kao i drugih retkih metala, može imati ozbiljne ekološke i etičke posledice, naročito u zemljama sa slabom regulacijom rudarenja. Održivi razvoj i ekološki standardi moraju biti prioritet ako osmijum želi imati budućnost izvan niše luksuza.

U svetu gdje oskudica podstiče vrednost, osmijum zauzima posebno mjesto. Njegove fizičke osobine i ekstremna retkost ga čine fascinantnim – kako za nauku, tako i za luksuzni sektor. Bez obzira da li ste naučnik, kolekcionar ili samo znatiželjni čitalac – jedno je sigurno: osmijum je najneobičniji i najegzotičniji metal koji postoji.

Izvor: Investitor.me

Foto: Wikipedia

13. мај 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
EkonomijaVesti

Uprava „Laste“ podržala ponudu „Strele“

by bifadmin 13. мај 2025.

Uprava Saobraćajnog preduzeća „Lasta“ iz Beograda dala je mišljenje da je ponuđena cena koju je Autosaobraćajno preduzeće „Strela“ iz Obrenovca dalo za otkup akcija adekvatna i da podržava ponudu, objavio je Danas.

Autosaobraćajno preduzeće „Strela“ iz Obrenovca objavilo je krajem aprila na Beogradskoj berzi ponudu za preuzimanje preostalih akcija „Laste“, koja traje do 19. maja, a iznosi 665 dinara po akciji.

Ponuđena cena odgovara knjigovodstvenoj vrednosti akcije na dan 31. decembra 2024. godine, dok je ponuđač naveo i da trenutna procenjena tržišna vrednost akcije iznosi 228 dinara.

„Strela“ planira da otkupi sve preostale akcije sa pravom glasa koje još nisu u njenom vlasništvu, odnosno 82,23 odsto ukupnog udela u Lasti.

Strela trenutno poseduje 16,77 odsto akcija, a zajedno sa Akcionarskim fondom, koji drži 29,7 odsto, predstavlja najvećeg akcionara beogradskog prevoznika.

Srbija ima u vlasništvu 13,8 odsto akcija, dok se među značajnijim akcionarima nalaze i PIO fond sa 7,88 odsto, Nacionalna služba za zapošljavanje sa 2,7 odsto i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) sa 2,63 odsto.

Deo akcija pripada i opštinama Stara Pazova i Inđija.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

13. мај 2025. 0 komentara
0 FacebookTwitterLinkedinEmail
Noviji članci
Stariji članci

Скорашњи чланци

  • Šta to zida cene starogradnje: Polovni stan skuplji od novog
  • Prodaje se još jedna palata Dunđerskih
  • Koja vozila se smatraju otpadnim i moraju da idu u reciklažu
  • Kvartalni monitor: „Ako niste za stolom onda ste na meniju“
  • Šta se menja u porezima, PDV-u i e-fakturama?

Архиве

  • децембар 2025
  • новембар 2025
  • октобар 2025
  • септембар 2025
  • август 2025
  • јул 2025
  • јун 2025
  • мај 2025
  • април 2025
  • март 2025
  • фебруар 2025
  • јануар 2025
  • децембар 2024
  • новембар 2024
  • октобар 2024
  • септембар 2024
  • август 2024
  • јул 2024
  • јун 2024
  • мај 2024
  • април 2024
  • март 2024
  • фебруар 2024
  • јануар 2024
  • децембар 2023
  • новембар 2023
  • октобар 2023
  • септембар 2023
  • август 2023
  • јул 2023
  • јун 2023
  • мај 2023
  • април 2023
  • март 2023
  • фебруар 2023
  • јануар 2023
  • децембар 2022
  • новембар 2022
  • октобар 2022
  • септембар 2022
  • август 2022
  • јул 2022
  • јун 2022
  • мај 2022
  • април 2022
  • март 2022
  • фебруар 2022
  • јануар 2022
  • децембар 2021
  • новембар 2021
  • октобар 2021
  • септембар 2021
  • август 2021
  • јул 2021
  • јун 2021
  • мај 2021
  • април 2021
  • март 2021
  • фебруар 2021
  • јануар 2021
  • децембар 2020
  • новембар 2020
  • октобар 2020
  • септембар 2020
  • август 2020
  • јул 2020
  • јун 2020
  • мај 2020
  • април 2020
  • март 2020
  • фебруар 2020
  • јануар 2020
  • децембар 2019
  • новембар 2019
  • октобар 2019
  • септембар 2019
  • август 2019
  • јул 2019
  • јун 2019
  • мај 2019
  • април 2019
  • март 2019
  • фебруар 2019
  • јануар 2019
  • децембар 2018
  • новембар 2018
  • октобар 2018
  • септембар 2018
  • август 2018
  • јул 2018
  • јун 2018
  • мај 2018
  • април 2018
  • март 2018
  • фебруар 2018
  • јануар 2018
  • децембар 2017
  • новембар 2017
  • октобар 2017
  • септембар 2017
  • август 2017
  • јул 2017
  • јун 2017
  • мај 2017
  • април 2017
  • март 2017
  • фебруар 2017
  • јануар 2017
  • децембар 2016
  • новембар 2016
  • октобар 2016
  • септембар 2016
  • август 2016
  • јул 2016
  • јун 2016
  • мај 2016
  • април 2016
  • март 2016
  • фебруар 2016
  • јануар 2016
  • децембар 2015
  • новембар 2015
  • октобар 2015
  • септембар 2015
  • август 2015
  • јул 2015
  • јун 2015
  • мај 2015
  • април 2015
  • март 2015
  • фебруар 2015
  • јануар 2015
  • децембар 2014
  • новембар 2014
  • октобар 2014
  • септембар 2014
  • август 2014
  • јул 2014
  • јун 2014
  • мај 2014
  • април 2014
  • март 2014
  • фебруар 2014
  • јануар 2014
  • децембар 2013
  • новембар 2013
  • октобар 2013
  • септембар 2013
  • август 2013
  • јул 2013
  • јун 2013
  • мај 2013
  • март 2013
  • фебруар 2013
  • јануар 2013
  • децембар 2012
  • новембар 2012
  • октобар 2012
  • септембар 2012
  • август 2012
  • јул 2012
  • јун 2012
  • мај 2012
  • април 2012
  • март 2012
  • фебруар 2012
  • јануар 2012
  • децембар 2011
  • новембар 2011
  • октобар 2011
  • септембар 2011
  • август 2011
  • јул 2011
  • јун 2011
  • мај 2011
  • април 2011
  • март 2011
  • фебруар 2011
  • јануар 2011
  • децембар 2010
  • новембар 2010
  • октобар 2010
  • септембар 2010
  • август 2010
  • јул 2010
  • јун 2010
  • мај 2010
  • април 2010
  • март 2010
  • фебруар 2010
  • јануар 2010
  • децембар 2009
  • новембар 2009
  • октобар 2009
  • септембар 2009
  • август 2009
  • јул 2009
  • јун 2009
  • мај 2009
  • април 2009
  • март 2009
  • фебруар 2009
  • јануар 2009
  • децембар 2008
  • новембар 2008
  • октобар 2008
  • октобар 1021

Категорије

  • Analize
  • Analize
  • Analize stručnjaka
  • B&F Plus
  • Bizlife.rs
  • Biznis
  • Biznis & Finansije
  • Blogovi
  • Brojevi B&F
  • Čitanje za dž
  • Edicije
  • Ekonomija
  • Ekonomija
  • EU mogućnosti
  • Euractiv
  • EY Preduzetnik godine
  • Features
  • Interviews
  • Intervjui
  • IT i nauka
  • IZDVAJAMO
  • Kultura
  • Novci.rs
  • Nove tehnologije
  • Novi brojevi
  • Politika i društvo
  • Posle 5
  • Posle 5
  • Presseurop
  • Promo
  • Reprint
  • Seebiz
  • Slajder
  • Specijalna izdanja
  • Tekstovi
  • Uncategorized
  • Vesti
  • Zabava
  • zlato
  • Некатегоризовано

Мета

  • Пријава
  • Довод уноса
  • Довод коментара
  • sr.WordPress.org
  • Facebook
  • Linkedin

Svi tekstovi sa portala "Biznis i finansije" su u vlasništvu "NIP BIF PRESS doo" i ne smeju se presnositi niti koristiti, delimično ni u celosti, bez izričite dozvole kompanije.

@2020 - Studio triD


vrh
Na našoj web stranici koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najrelevantnije iskustvo pamćenjem vaših podešavanja. Klikom na "Prihvati", prihvatate upotrebu SVIH kolačića.
Podešavanja kolačićaPRIHVATI
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Biznis i Finansije
  • Vesti
    • Ekonomija
    • Politika i društvo
    • Nove tehnologije
    • Zabava
  • EY Preduzetnik godine
  • Tekstovi
    • Tekstovi B&F
    • Promo
  • Blogovi
  • Redakcija
  • Marketing
  • Pretplata
  • Kontakt
  • O nama
  • Media Kit