Najbolji kuvari iz Srbije i regiona po drugi put se takmiče u rekonstrukciji i modernizaciji tradicionalnih jela. Posle takmičenja za najbolju modernu sarmu, na red je došao rinflajš, jelo koje je sinonim za nedeljni ručak u Vojvodini.
Šefovi kuhinja poznatih restorana i hotela, voditelji poplarnih kulinarskih emisija, zaljubljenici u kuhinju iz celog regiona odazvali su se pozivu novosadskog kuvara i kreativca Srđana Jerinkića koji je pokrenuo gastro takmičenje i festival „Challenge Rekonstrukcija“.
Ovo je prvo i jedino takmičenje kuvara koje u fokusu ima inovaciju tradicionalnih jela.
U januaru ove godine skoro 30 chefova iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije prijavilo se na „Sarma Challenge“ takmičenje, a trenutno je u toku izazov – „Rinflajš Challenge“. Recepti prijavljenih takmičara mogu se pratiti onlajn, na sajtu i Instagram stranici „Challenge Rekonstrukcija“.
Stručni žiri će online odabrati četvoro finalista, a nadmetanje najboljih biće organizovano uživo, 17. maja, na drugom Gastronomskom festivalu „Challenge Rekonstrukcija“, u prostoru Mokrin house u Mokrinu.
„Na poziv da sarmi i rinflajšu, hrani na kojoj smo svi odrasli, daju svoj pečat, odazvale su se kolege iz celog regiona, chefovi koji su dokazani i na međunarodnom planu. Iako se mi svi mnogo igramo, stvarajući nove verzije hrane koju volimo, ovo okupljanje je i važno mesto za sve one koji su na razne načine uključeni u gastro industriju“, kaže Srđan Jerinkić.
Da će inovacija rinflajša biti izazov za iskusne i dokazane kuvare, ukazuje i to što je prvi prijavljeni takmičar David Šimunić, chef kuhinje u hotelu Square Nine koji je pripremio rinflajš od junećeg srca, sa pilećim musom i pireom od peršuna.
Najbolju rekonstukciju rinflajša odabraće stručni žiri koji čine regionalne gastro zvezde: Tom Gretić, poznati hrvatski chef i domaćin emisije HELLS Kitchen Hrvatska, Pavle Branković Paquito, vodeći food influenser u regionu, Vladimir Kučera, pobednik „Sarma Challenge“ takmičenja, vlasnik restorana molekularne kuhinje „Delirium Silence“ u Beogradu, Zoran Ostojin, dugogodišnji ugostitelj i vlasnik restorana „Trofej“ i etno sela Tiganjica kod Zrenjanina, Jasmina Šupeljak, novinarka i influenserka i Nataša Šešić, preduzetnica i zaljubljenica u gastronomiju.
Pored takmičenja finalista, u Mokrinu će biti održana dva stručna panela chefova i ugostitelja a biće reči o tome kako tradicionalne recepte prilagoditi modernim gastronomski tehnikama ali i kakva je budućnost srpskog ugostiteljstva i da li je Michelin zvezda lako dostižan cilj ugostitelja u Srbiji ili i dalje nije.
Među učesnicima panela su neki od najpoznatijih regionalnih chefova i vlasnika restorana: Vanja Puškar, osnivač New Balkan Cuisine koncepta, Marko Đerić, šef kuhinje restorana Langouste u Beogradu i dobitnik prve Michelin zvezdice u Srbiji, Jasmina Vukašinović, vlasnica restorana Jasmin A Maslina u Novom Sadu, Nikola Šorak, predstavnik Srbije na “San Pellegrino Young Chef Competition” i sous chef Salona 1905, Anđela Risimić, mlada kuvarska zvezda i vlasnica restorana Salon 5a u Zemunu, tim Pretop, kulinarska senzacija sa Zemunske pijace, Stevan Pejdanovski, glavni šef restorana La Pista, Gorski Hotel, Kopaonik, Dragan Šljivić, vlasnik i šef kuhinje restorana „Provance“ u Banja Luci i Marko Aćimović, šef kuhinje restorana Jasmin A Maslina. Moderatori panela su novinar Robert Čoban i Bojan Stanimirović, kuvar i autor emisije „Prokuvaj sa Bokijem“ na TV Prva.
Takmičenje za najbolju rekonstruisanu sarmu donelo nam je brojne varijacije ovog tradicionalnog jela, pa smo saznali za sarmopitu, sarmuši, sarmu u ljubičastom kupusu, Wellington sarmu, sarmoli, odnosno spoj sarme i kanolija, a po tome kakvi recepti stižu za rinflajš treba očekivati eksploziju ukusa i iznenadne obrte u ovom starom vojvođanskom jelu koje zovemo jednostavno „supe, mesa i sosa“.